torsdag 30 augusti 2012

Klippstol i särklass :))


Vi  brukar klippa våra får två gånger per år... och vi har haft får i ganska många år nu...


En del av fåren i senaste frisyren... snaggat ska det vara i höst...

Första gången vi klipper är ca en månad innan lammning, och den andra i slutet av juli/ början på augusti. Vårklippningen gör vi alltså innan lammning, det känns fräscht för tackorna att bli klippta och lammen kommer så mycket bättre åt juvret. Vi brukar försöka vara lugna med dem och bråkar inte för mycket om de är känsliga när vi verkar klövarna och så vidare. Vi vill inte stressa dem.

Höstklippningen däremot, som vi brukar göra lite tidigare än det blev i år, då är vi betydligt mer noggranna. Vi klipper dem noggrannt, vi verkar klövarna, vi kollar tänder, öron, juver, hull och gör på så vis en besiktning av varje djur så vi ser att alla mår bra. Som jag skrev i inledningen så har vi haft får i bra många år och med ett par klippningar per år så blir det några gånger... Jag brukar klippa och Danne håller och vänder djuren. Vi har tittat på klippstolar som finns att köpa, vi har kollat på Blocket efter begagnade men tycker det är för mycket pengar för våra få tackor. Men man få lite ont i ryggen och man kommer åt lite dåligt när tackorna står på marken så det skulle ha varit bra att fått upp dem lite...Vi byggde ett tak av en pressening över klippstolen :))

Så detta år tänkte vi till... :))
Varför ska man krångla till det?
Vi tog helt sonika två SJ-pallar, en masonitskiva, en pallkrage och en gammal trasmatta och tillverkade vår egen klippstol. Och nästan gratis blev den också! Visserligen kan vi inte sätta fast dem, men eftersom Danne är med och håller så funkar det bra ändå. Det var heller inga problem att få upp dem i "lådan". Vi lyfte upp deras framben och puttade på lite, då tog de ett skutt och hamnade rätt i låddan :))


Vår egen tillverkade klippstol...

Det var underbart att få bra klipphöjd på djuren och den här gången klarade jag mig i från värkade rygg :)) och det gick som hejsan med klippningen. Kanterna på pallkragen var inte i vägen på något vis heller. Tänk att det ibland ska gå så många år innan man tänker till och vad lätt det är att bara gå i gamla fotspår och göra som man alltid har gjort.En låda med vatten och Yes-diskmedel att doppa fårsaxen i...

Ett tips som vi fått av goda vänner i samband med fårklippning är att man inte behöver olja till fårsaxen, som vi trodde var en absolut nödvändighet. Det går lika bra med vatten och yes-diskmedel. Man hör på saxen när den går ner i varv och doppar då saxen i lådan med diskmedlet och så får den ny fart igen.

Vi hann klippa nästan alla  fåren och trots att vädret var regnigt och lite småkallt så gick det jättebra. Vi tillverkade ett tak av en pressening så vi kunde stå under tak... :)) Vi klipper även lammen eftersom vi inte tar deras skinn. De göder på sig bra efter klippningen.Jag har en liten historia som handlar
 om att göra som man alltid har gjort
utan att riktigt tänka på varför...Det var dotterdottern som delade sin julskinka innan ungsbaket.
-Varför delar du skinkan, frågade någon.
Dotterdottern tänkte efter...
-Jag vet inte, men mamma gjorde alltid det. Jag ska fråga henne sa dotterdottern och gjorde det.

-Mamma, varför delar du på julskinkan innan ugnsbaket?
-Jag vet inte, men mormor gjorde alltid det, jag ska fråga henne, svarade hennes mamma i sin tur.

-Mor, varför delar du på julskinkan innan ugnbaket, frågade så mamman sin mor varpå hon svarade:
-Ugnen var för liten för hela skinkan, så jag var tvungen.

Det säger väl en hel del om hur trångsynta vi är ibland och bara kör på i samma hjulspår som alltid... Fundera på om det är någonting du gör utan att egentligen göra det på ett sätt som passar dig bäst.


Gårdsbacken blog is written by Paula Lundberg & Dan Westman
Please contact Gårdsbacken
# +46 706597199
You people, who visit our blog and want some information about Champis -the herding rabbit, Please write "Champis" in the box, in the upper right corner of the page. and you will find information about this Big little rabbit  :))2 kommentarer:

 1. Det där ser ju toppen ut, verkar extra lyxigt med matta. Nöden har ju ingen lag och ibland har vi lösningen närmare och billigare än vi tror:-)

  Sommaren har passerat i racingfart, och det e så mycket jag skulle ha gjort... Jag hör av mig till veckan;-) Trevlig helg önskas från Hästnäset.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Nonne!

   Vi har samma känsla här på Gårdsbacken om sommaren. Man känner sig lite lurad... Någon som såg vart den tog vägen? ;) Alldeles för få dagar vid stranden och ute med båten :(( Nåväl, det är bara att gilla läget och hoppas att vi istället får en underbar vacker höst.
   Hör gärna av dig till veckan så får vi passa in något :))

   Kram!

   Radera