fredag 3 augusti 2012

Vallar barn, bilar, cyklister och dyligt

En fråga och fundering som ofta förekommer i samband med vallhundsraser är huruvida man ska låta dem få utlopp för sin vallningsinstinkt eller inte, om man inte använder dem praktiskt med djur i vardagen?


Gimmies snygga vallningslook

Ett vanligt problem med vallhundsraserna är nämligen att de kan valla alla möjliga och omöjliga tingestar. Det kan vara allt från bilar, cyklister och barn, till mindre vanliga saker som skuggor, flugor, tv'n och så vidare. Att valla bollar är något som vissa hundars ägare brukar tillåta, vilket jag inte alls är förtjust i då det bara stressar upp en redan lättstressad ras.Billy är en duktig vallhund


Även sättet de vallar på varierar. När det gäller bilar/cyklister är det vanligt att de positionerar sig i hukande ställning mot den mötande bilen/cyklisten och när den passerar gör de ett större eller mindre utfall mot fordonet. Att ha hunden lös vid trafikerad väg vore direkt fara för hundens liv i sådana här fall.Gårdsbackens Dalwhinne

Barn som springer och stojar kan vallas genom att hunden också springer som en galning  runt barnet/barnen, skäller och i värsta fall gör utfall mot dem genom att nafsa dem i haserna. Detta är ett typiskt, naturligt vallhundsbeteende. Orutinerade, osäkra vallhundar kan gärna nafsa eller bita valldjuren. Om hunden får valla så brukar det ganska snart försvinna av sig själv och man tillåter endast bitningar/markeringar mot djuren på kommando.


Gimmie vallar i vitklöveräng


Ett annat vanligt vallhundsbeteende är att de hittar på olika sätt att aktivera sig och på så sätt får utlopp för sin vallningsinstinkt. Här är det ofta eye't som kommer fram (vanligt för BC'n). Hunden kan till exempel sitta i timmar och titta på tvbilden, oftast sitter de då tysta och bara följer rörelserna på tvrutan. Vi har en bekant, vars BC såg hela nobelfesten ett år. :))Billy


Ett mycket vanligt beteende är om man har andra djur i familjen i huset som till exempel katter, kaniner, andra hundar och/eller till och med akvariefiskar, så kan vallhunden lätt göra det till sin livsuppgift att hålla koll på och valla dessa djur. Det kan vara svårt att bryta ett sådant beteende. Driften att valla gör att det är svårt att få hunden att förstå att det inte är önskvärt att den vallar själv och i tid och otid. Sedan har vi vallhundar som springer omkring och vallar sin egen skugga. Detta måste vara enormt stressande för hunden.Gimmiegumman


Vallning är i första hand ett samarbete mellan dig och din hund. Vi vill absolut inte att den ska valla på egen hand. Vallning är en form av jakt där hunden föser djuren till sin ledare som i sin tur 'tar bytet'. Hunden ska valla till och mot dig. Det är du som kommenderar och styr hunden som i sin tur styr valldjuren.

Nu vet jag att det finns många som tycker och tror att man inte bör låta en vallhund prova på vallning om man inte ska använda den som vallhund i framtiden, men det håller jag absolut inte med om. Jag är helt övertygad att hundens vallningsinstinkt visar sig vare sig den får prova att kontrollerat valla på djur eller genom att se grannens barn springa på gården. Jag vill istället mena att om den får prova på att valla på djur som den instinktivt är född till så känner den harmoni genom att få utlopp för denna instinkt. Här ger man hunden tillåtelse att valla och den vallar tillsammans med dig. Du tillåter den att börja valla och du bestämmer när ni ska sluta. Hunden lär sig snabbt kommandon för detta och brukar oftast vara väldigt nöjd när man ger honom/henne kommando att sluta valla, kanske med orden; det räcker.
Jag skulle dessutom vilja påstå att du inte behöver valla speciellt ofta för att behålla harmonin hos din hund, kanske en eller ett par gånger i månaden. Får den det så har den kvar känslan av vallning i kroppen och behöver inte ta sig en massa andra substitut att valla.Gårdsbackens Knockando


Jag vill mena att om man vallar kontrollerat och kontinuerligt med sin vallhund så känner den att det är detta som den medfödda instinkten ska användas till och den börjar därför inte att valla bilar, barn, skuggor eller annat tokigt. Så var absolut inte rädd att låta din vallhund prova på vallning, du förstör ingenting hos hunden och du tänder inte en instinkt som inte skulle ha tänts på annat sätt ändå.

Vallhundar är dessutom så smarta att de lätt kan hålla isär olika kommandon om du tränar honom/henne i lydnad, agility eller annat. Det man kan se om du har en hund som är mycket tränad i lydnad, är att han/hon kan ha lite svårare att arbeta på egen hand och vill gärna ha ögonkontakt med dig, trots att hunden i vallning alltid bör ha fokus på valldjuren.Gimmie har precis avslutat ett vallningspass...

Vallning är ett ypperligt sätt att aktivera din vallhund. Få saker, eller jag skulle nog kunna säga inget annat kan ge hunden en sådan tillfredställelse av aktivering. Den blir inte bara trött fysiskt utan även hjärnan aktiveras i hög grad. Vi har många års erfarenhet av BC och har aldrig haft problem med att någon av våra hundar har vallat någonting, på egen hand.Låt vallhunden få utlopp för sin
medfödda vallningsinstinkt och
du får en hund som är harmonisk. :))

Gårdsbacken blog is written by Paula Lundberg & Dan Westman
Please contact Gårdsbacken
# +46 706597199You people, who visit our blog and want some information about Champis -the herding rabbit, Please write "Champis" in the box, in the upper right corner of the page. and you will find information about this Big little rabbit  :))

11 kommentarer:

 1. Jättetrevlig läsning!! :)(och fina bilder ;))
  Har en bakants vallhund som vallar stjärnor och flygplan.. bör dock tilläggas att denna hund ej vallas.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej på dig!
   Stjärnor och flygplan hade jag inte hört förrut :))å andra sidan är de mästare våra kära vallhundar att hitta på aktiviteter om inte annat bjuds!
   Kram!

   Radera
 2. Hey, Paula! I think I got the general idea of your post through Google Translate; I have ordered some Swedish language books to at least learn a little.

  I will blog about our first experience with having herding dogs, so you can see pictures of Patch and Data. They came from very strong herding lines and so we had to channel that effectively so that they would be happy and healthy and busy, even though herding sheep was not part of their life.

  Mr. Matty is so different! Of course, we don't know his background except that his puppyhood was definitely not a happy one. He is so happy now, and I thank God he came to us! Don't tell dear big little Champis, but Matty strikes the classic border collie pose only when he sees wild bunnies! The buns are not impressed as they live around the lake and are very accustomed to seeing dogs and people.

  Love to all! K.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dear K!

   Now we are talking :))
   You'll see, you probably gonna speak perfect swedish in 2014 :)) I find it very interesting to read about your animals and I'm happy that you share the stories with us.
   And I promise not to tell C :))

   Big Hug!
   P

   Radera
 3. Hej Paula. Yvonne från Rättvik här.
  Vi träffades i Sollefteå. Kul att få ansikten på personerna bakom Gårdsbackens blogg.
  Läser med glädje din blogg och håller med till 100 %.
  Hoppas att personer som tror att bc:n är en vanlig sällskapshund läser det här o tar till sig.
  Jätteglad för att jag hittade din blogg via den underbara lilla kaninen Champis.
  Fortsätt att skriv på bloggen, när andra slutar.
  Hoppas vi ses nån stans nån gång.
  Har ni vägarna förbi Rättvik kan ni väl höra av er
  Kram Yvonne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Yvonne!

   Jag kommer mycket väl ihåg dig! Tack för din snälla kommentar, det betyder jättemycket för mig att få respons av mina läsare.
   Jag lovar att vi hör av oss nästa gång vi är i era trakter, det skulle vara jätteroligt att ses igen och prata hund. Tänk även på att Gårdsbacken alltid tar emot trevligt vallhundsfolk som sina gäster ;)) om ni åker norrut.
   Kram!
   /Paula

   Radera
 4. Hej.

  Hitta hit genom en sökning på google.. Jag har en welsh corgi cardigan.. Och hon vallar barn, vet inte riktigt hur ja ska få henne att sluta. Då jag inte vill att hon ska valla barn.

  Hon är 3 år, och ja gillar inte hennes vallbetenden mot barn. :)

  Har du tips på hur man ska träna bort det?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anneli!

   Welsh corgin är en heeler "hasbitare" och vallar på ett annorlunda sätt än Border Collien som vi har erfarenhet av. Därav så tycker jag inte att jag har riktigt mycket kött på benen för att kunna uttala mig om dina problem. Har det varit en Border Collie och personen med problemen inte vallade med sin hund så skulle jag i första hand rekommendera personen att låta sin hund få valla och få utlopp för sin naturliga vallningsinstinkt på djur istället för att instinkten riktas mot barn. Vallningsinstinkten är i regel väldigt stark och är det så att den till och med nafsar barnen och inte bara springer runt som för att hålla ihop dem så är det ju ett allvarigt problem. Jag skulle kunna tänka mig att att hundens beteende kommer naturligt för hunden på grund av hennes/hans just medfödda vallningsinstinkt. Om mina hundar, som får valla djur kontinuerligt, skulle valla någonting annat, som till exempel om jag ser att någon av hundarna tenderar att valla våra höns så säger jag bara "det räcker", eftersom det är det kommando som vi använder när vi avslutar vallningen.
   Du blev förmodligen inte klokare av mitt svar, så jag skulle nog rekommendera dig att kontakta någon som kan din ras och som har erfarenhet av problemet.

   Lycka till!
   /Paula på Gårdsbacken

   Radera
 5. Hej! Hittade precis er fina blogg då jag googlade problemet ovan (hund som vallar barn/cyklar etc.) och kommer garanterat följa er härefter! Vi har en collieblandning från Irland (troligen schäfer i honom också) och han är mycket lydig, aktiv ute men väldigt harmonisk och lugn inne. Vi ger honom massor av motion mha. cykel, frisbee och lydnad. Frisbeen har vi gjort till hans "jobb" och kan därför tvärt bestämma när han ska jobba och när det är slut (när frisbeen åker ner i tygkassen så ignorerar han den). Detta funkar bra för oss och han är lydig och bästa hunden på alla sätt, men det finns en sak som vi inte vet vad vi ska göra åt. Vi är ibland jourhem eller dagmatte åt andras hundar och när dessa hundar kommer hem till oss så följer han efter (vallar) deras minsta rörelse. Vi kan be honom sluta men så fort vi lämnat rummet så är han tillbaka.. Detta brukar gå över av sig självt efter 1-4 veckor. Vi har samma problem med tvåbenta gäster. Han vallar dem och kan tom. nafsa i knävecken. MYCKET pinsamt och frustrerande då han är så lydig i övrigt. Har du något tips att ge? Det skulle var väldigt kul att få prova honom "på riktigt" med får, men han har aldrig visat intresse när han fått nosa på fåren genom stängsel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Maria!
   Tack för dina snälla ord och vad kul att du vill följa vår blogg... Välkommen!
   Det låter som om det finns mycket vallningsinstinkt i din hund och mina första tankar är förstås att han borde få valla djur på det sätt hans instinkt lockar honom till. Har man en hundras av en utpräglad vallhundsras, typ Border Collie, Kelpie, Aussie och dylika raser så får man vallningsinstinkten på köpet... oftast är det så enkelt. Visst, det finns de som inte vallar men jag skulle vilja påstå att det är ovanligt. Många med vallhundsraser, som inte skaffar dem för vallningens skull, är rädda att låta hundarna prova, för att de är rädda att locka fram vallningsinstinkten, men vi påstår att den instinkten kommer fram oavsett om de får valla på djur som den är avsedd för eller inte. Får de inte valla djur på ett kontrollerat sätt så kommer den fram genom att valla barn, cyklar, bilar och så vidare. Vi brukar säga att även om du inte tänker använda din vallhund i praktiskt arbete så är det ändå bättre att låta honom/henne prova på vallning, med erfaret folk som vet hur man gör, på grund av att inga vallningsdjur får fara illa. På något vis, hundarna är inte dummare än att de då förstår att det är detta instinkten ska användas till. Man måste vara noggrann med att ge hunden ett kommando för att börja arbeta och därefter ett stoppkommando. Vi brukar vara noga att informera våra nybörjare om just detta. Vallningen ska vara ett samarbete mellan hund och människa.
   Ditt problem med din hund är inte så enkelt, men det bästa är om du kan vara förutseende och neja/fya honom innan han nafsar. Vi tar aldrig i våra hundar fysiskt för att bestraffa dem, bara för att klappa om dem i berömmande syfte; Vi använder oss av ordet ej, bestämt och med "myndig" stämma. Du måste som sagt förutse när han är på väg att göra någonting dumt, ge honom ett bestämt ej, och så fort du får en positiv reaktion, istället berömma honom...
   Hoppas du förstår hur jag menar. Det viktigaste är att vara förutseende.
   Nu vet jag inte var i landet du bor, men skulle du ha vägarna förbi Örnsköldvsik, vi bor strax utanför, så hör av dig, så kan vi boka in ett vallningspass för dig och din hund.
   Lycka till och berätta gärna hur det går, du får gärna mejla oss om du undrar över något.
   gardsbacken@telia.com

   /Paula på Gårdsbacken

   Radera
 6. Hej!
  Jag har en border collie på 15 månader som vallar/jagar bilar. Hon börjar "valla" redan hon hör en bil, när bilen sedan är framför oss hoppar hon rakt ut framför bilen. Första gången hon gjorde det tänkte hon bli under bilen eftersom jag inte var beredd på att hålla i henne! På senaste tiden har det blivit värre, nu börjar hon "valla" direkt vi går ut på en väg. Det är jä***gt jobbit och jag vet inte vad jag skall göra. Vi tränar agility och har varit på två inofficiella tävlingar och vunnit båda, alltså en väldigt duktig och begåvad hund. Hon är väldigt lydig tills hon hör/ser en bil, då stänger hon av och reagerar inte på nått:(. Hon vallar tyvärr inte får/nöt eftersom vi inte har tillgång till det. Jag skulle vara väldigt tacksam för tips eller om du vet någon lösning, jag är så rädd att hon blir under bilen när hon håller på sådär.
  /Mimmi 17 år

  SvaraRadera