lördag 11 augusti 2012

Fredagsmys :))


Idag har vi haft en härlig hemmadag! Trots att jag sprungit runt med gräsklipparen, att trimmerns gashandtag gick sönder och vi har fått bladmögel på potatisblasten så har dagen varit underbar. Solen har värmt så man nästan trott att det varit högsommar och eftersom vi inte är speciellt bortskämda av den varan denna sommar, så njuter man desto mer när den bjuder oss på sin värme. :))Humlorna har full aktivitet bland blommorna...

Bodil har varit på besök så vi vallade hela förmiddagen. Till och med jag vallade... det ni... Vi har en BC-hane, Mike, på besök några dagar så jag körde honom lite. Alla hundarna fick ett rejält pass var sedan tog vi paus med jordgubbar, glass och grädde i paviljongen, vilket inte gjorde sommardagen sämre... :)) Därefter körde vi ett pass till så alla hundarna blev trötta och nöjda.Fame och Mike busar bra tillsammans,
Fame ser dock smått hysterisk ut :))

Det är verkligen skoj med bus!!!

Mike och Fame

När Bodil åkt gav sig Danne i kast med potatisriset. Bladmögel i år igen :((  Blommorna på blasten har knappt blommat ut så kommer dessa för****ade mörka fläckar på riset och därefter går det fort att riset vissnar ner. Vi brukar skära bort blasten och sedan dra på fårorna så vi kan kratta över stumparna som blir kvar från blasten med jord. Som tur är brukar vi klara potatisen från brunröta, kanske just för att vi är så noga med att skära bort riset så fort vi ser att vi fått bladmögel. Undra just om potatisen fortsätter växa fast man skurit bort blasten? Någon som vet?Bodils snygge Kep
 Eftermiddagen och kvällen spenderade vi i lagårn. Av någon anledning så ligger vi lite efter med sysslorna på Gårdsbacken. Fårens donge (gödselbädden) i fårstallet brukar vi försöka få ut så fort som möjligt, likaså att städa hönshuset, men i år så är det fortfarande ogjort. Men nu är vi på gång i alla fall. Danne har börjat kasta ut skiten och jag har skurat hönshuset med högtryck och såpa.Jag skurar med såpa...

Danne gav mig ett gott skratt när han stod där mitt i skiten med stora grepen i högsta hugg och lukten av fårgödseln som blir starkare och starkare ju mer man rör i det. Jag håller som bäst på att köra högtryckstvätten i hönshuset och kan lugnt påstå att jag varit renare... Jag var frusen om fötter och händer då vattnet från högtryckstvätten är kallt.
-Är det detta som kallas fredagsmys? frågar Danne och skrattar gott åt mig i min utstyrsel.
-Det är nu man ska sitta uppkrupen i soffan med lite chips och glutta på tv, fortsätter han... Det här är ganska långt från det... :))Fåren bygger under sig en tjock gödselbädd under vintern.

Men fint blir det! Jag skurar reden, sittpinnar, väggar och golv med såpa så det blir skinande rent. Så när vintern närmar sig och det är dags för djuren att åter komma in i lagårn inför den långa vintern så är det rent och fint hos dem. Precis som det ska vara!Det är för oss solen går upp!
Gårdsbacken blog is written by Paula Lundberg & Dan Westman
Please contact Gårdsbacken
# +46 706597199
You people, who visit our blog and want some information about Champis -the herding rabbit, Please write "Champis" in the box, in the upper right corner of the page. and you will find information about this Big little rabbit  :))
4 kommentarer:

 1. http://www.springerlink.com/content/0540u4q182q38737/

  This is all I could find on potato blight,that had a Swedish reference, Paula! Of course, being of Irish descent my heart skips a beat at the thought of potato blight, from the devastation it caused in Ireland in the 1840's. My dad is dealing with tomato blight this summer.

  You are right - Fame looks crazed in those pictures with Mike!

  I've added another word to my Swedish lexicon: skit! :D I think chicken smells the worst, then pig...but cow and horse manure are not unpleasant to me.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej K!

   At first I want to say a BIG thank you for the donation you did on the behalf of the sweet bunnies. It is so kind of you, my friend.

   We know the terrible story of the 1840's in Ireland, when potatoes were a matter of life or death, or leaving the island in seach of better lives. Nowadays, if it is a bad year for potatoes, we can always choose pasta instead. Lucky for us :))

   We are not sure that you are learning the right kind of swedish words?
   How about "kram"?, meaning hug.

   Kram
   /P

   Radera
 2. Hei Paula! Det er så fint å følge med på bloggen deres! Jeg har blitt fast! ;) Håper dere har det bra. Prøven på Oppdal gikk ganske bra- 7 plass på meg og Tess. Nøjd med det :)

  Klem fra Aina (Molly og Tess) i Norge :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Aina!

   Åh vad roligt att höra från dig!
   Tack för dina snälla ord om Gårdsbackens blogg.
   Jättegrattis till en fin sjunde placering på tävlingen, vad duktiga ni är!

   Kram från alla oss på Gårdsbacken

   Radera