måndag 6 augusti 2012

Tävlingshelg i Lövånger

I helgen som var har vi tävlat igen. Denna gång i Lövånger, strax söder om Skellefteå. Och vilken helg vi har haft! Nu måste jag faktiskt få skryta lite över Famen :))

På fredag eftermiddag packade vi bilen efter konstens alla regler när man åker på vallhundstävling... Vi hade i förväg hyrt stuga i Lövångers kyrkstad och jag kan bara säga att jag blev väldigt imponerad över "staden" med alla fina stugor. Vilket perfekt boende och inte speciellt dyrt heller, vi kostade till och med på städning av stugan, vilket bara kostade ett par hundra extra. Jag kan verkligen rekommendera stugorna om ni letar ett boende i dessa trakter.

Kyrkstan i Lövånger

Det finns ca 75 stugor och de allra flesta är riktigt fräscha. Vi fick bo i den äldsta stugan som var daterad till 1746! Stugorna användes förr i tiden som övernattningsstugor för bönderna vid kyrkbesök.


Så pittoresk, söt liten stuga...

Vår stugan hade nummer 72, vilket vi såg som lite oroväckande om man gjorde ett sammankopplande med poäng i vallhundstävlingar... Den söta lilla stugan på bilden ovan, byggd på en sten, hade nummer 92 och vi funderade på om vi skulle höra med personalen om vi kunde få byta till den istället...;))

Men det visade sig att vi skulle inte behöva vara oroliga för poängen...

Tävlingarna hölls alltså i Lövånger på Johan Frisk och Gunilla Blombergs får. De driver en fårgård under namnet Ulricebergs Gård. De har ungefär 400 tackor. Djuren var ganska stora och tunga och rörde sig inte mer än de behövde. Trots det gick de undan fint för hundarna, men varken delningen eller fållan visade sig skulle bli alltför enkla att genomföra. Hundarna fick sköta sig varsamt och snyggt för att tackorna skulle bli medgörliga och vända sig mot, och in i fållan.


Stora, fina tackor

Lördagen hade ett tjugotal tävlande och eftersom gården har så pass många djur så kunde var och en av de tävlande få en "egen flock" och djuren behövde bara gå en gång under dagen. Jag tror att reglerna säger att djuren får användas max tre gånger under samma dag, rätta mig om jag har fel...


Domargenomgången på lördagen.

Domare för dagen, eller rättare sagt helgen, var Sven Sognevik. Danne och Fame startade som ekipage nummer tre på lördagen. Fame kändes laddad. Hon hade sovit som en stock under natten och vi fick väcka henne när det var dags att åka till tävlingsplatsen. Ingen oro för nya ställen här inte :))


Danne och Fame går mot startpinnen

När fåren är på plats 150 meter bort och Danne fått klartecken från domaren, skickar han Fame på ett vänsterhämt. Hon gör en riktigt fin utgång och tappar bara en poäng. Hon är dock lite grund, så på upptaget ryker två pinnar och på sista delen av hämtet, framdrivningen, så tappar de endast två poäng, eftersom det är en rak och fin framdrivning.


De klarar delningen på andra försöket...

På momenten fösning och drivning som tillsammans ger trettio poäng tappas fyra poäng, det blir någon liten böj på linjen. Danne har tränat delning flitigt inför helgens tävlingar då det är ett så viktigt moment. Klarar man inte delningen så får man inte göra fållan heller och då tappar man en massa poäng. Ganske snart när han kommer fram till det markerade området för delnig så får han ett hysad möjlighet, men det misslyckas... han måste åter ställa till fåren och så på det andra försöket lyckas de dela ifrån två från tre och hålla dem tills de fick okej ifrån domaren att delningen var godkänd. Då hade tre poäng fallit bort från det momentet.Fame kryper fram närmare djuren...

Sista momentet, fållan, går som en dans... ett liten pinne försvinner då det blir ett litet stopp vid grinden, så de får nio av tio. Fame är cool vid fållan och väntar in varje litet kommando av Danne. Hon kryper fram för att inte trycka fåren för hårt. Även när Danne ger henne ett litet högerkommando så kryper hon åt höger... Hon känner definitivt av fårens ovilja att gå in i fållan och förstår att hon måste ta det varsamt.Danne och Fame får totalt 87 poäng och de lyckades åter igen ta ett första pris. Vi är så otroligt nöjda med Fames utveckling som tävlingshund. Hon försöker verkligen att göra allt som Danne ber henne om och de flesta poäng som ryker står han ansvarig för. Men det krävs ett antal tävlingar för att samla på sig tävlingserfarenhet och jag tycker verkligen att Danne och Fame är superduktiga!!! Eftersom vi hade en tidig start och hamnade i ledningen så var det spännande att följa resultaten allteftersom de droppade in. Vi fick vara i topp ända tills Anders Wikström med sin Ax slog oss med några poäng, välförtjänt! Grattis igen, Anders :)) Men en fin andra plats är absolut inte dåligt! Länk till lördagens resultat, här! 

Kul bild då varken Danne, som plockar pris, eller tredje-
placerade Dalle som får sitt protokoll, märker att deras
hundar håller på att "få ihop det" :))

Efter det att IK1 tävlingen var klar så hölls ett VP, vallhundsprov, för att bli godkänd vallhund. Ett femtal hundar var anmälda. Vi tittade på några av de hundarna därefter åkte vi på utflykt... :)) Några mil ifrån tävlingsplatsen, vid havet, ligger nämnligen Bjuröklubb. Det är en utskjutande udde som rymmer en fyr. Dessutom finns där ett rikt fågelliv och det ryktas till och med om att folk har sett valar där utanför kusten. Jag är väldigt svag för havskustmiljön och tycker alltid väldigt mycket om att promenera efter havsstränder och andas in den friska havsluften.


Bjuröklubbs fyr.

Hundarna tycker såklart att det var skönt att få en långpromenad och kunna rasta sig riktigt. Glömde... innan vi åkte ut till havet hittade vi ett sött litet café i Lövånger, Saidys Café. Där smaskade vi i oss var sin mumsig varm macka med sallad. Det är så häftigt vad mycket intressant man kan hitta i ett för oss, sedan tidigare, okänt område. I vanliga fall om man inte har ett ärende till just Lövånger så tutar man bara och kör förbi på E4, man missar alltihopa :(.

Tillbaka till tävlingarna...


Snillen spekulerar...

Roliga grejer händer i vallningsvärlden, folk börjar hitta på lite olika tingeltangel, och snyggt sådant, tillverkas för att göra oss vallhundsfolk lite snyggare :)) En tjej vid namn Monica Wärnberg från Boden har börjat tillverka ursnygga halsband, till vallpipan, i läder och tenntråd. Därefter hänger hon på smycken i olika utförande. Danne fick sig ett limegrönt halsband till sin pipa :))


En orm pryder Dannes band...

Monica tillverkar dessutom matchande armband, och vill man krydda på det ytterligare så kan man fixa till en hyfsat tjusig manikyr som även det går ihop med tingeltanglet... :)) Se själva!!!


Tjusigt värre!

Efter cafébesök och havspromenad så slöt vi upp, vallhundsgänget, vid kyrkstadens restaurang, och åt där en god middagsbuffé. Det är alltid lika trevligt att sitta och surra och summera dagens tävlingar och berätta diverse vallhundshistorier för varandra, den ena värre än den andra... :))


AnnaSaras Norman gör debut i IK1-sammanhang
efter att nyss ha blivit godkänd vallhund.

Norman gör en fullt godkänd IK1-tävling

Söndagens tävling startade lite tidigare än på lördag, redan halv åtta började veterinärbesiktningen så vi fick vara uppe tidigt för att hinna äta frukost, packa ur stugan och göra oss klara att åka. Åter igen fick vi väcka Fame när vi skulle åka. Det är nästan så att man tror att hon förstår, att hon måste vila så mycket som möjligt, för att vara i toppslag då det är tävlingsdags.


Man kan inte missa att tävlingen hålls i Norrland.
Skoterleden går vintertid tvärs över tävlingsfältet :))

Idag hade Danne och Fame startnummer sex. De går ut, rejält laddade, till startstolpen och när det var deras tur skickar Danne Fame vänster, precis som dagen innan... Idag går hon om något ännu bättre, hon gör sin bästa utgång på tävling någonsin, enligt mig, och får även full pott av domaren. Däremot ryker det en pinne i upptaget som annars såg riktigt bra ut idag. Framdrivningen börjar lite av linjen till en början men Danne rättar snart upp den och tappar inte fler än de två som försvann i början.


Danne och Fame har precis klarat delningen
 och är på väg att samla ihop flocken igen.

På första delen av fösningen tappar de tre poäng men sedan får de full pott på crossen. I drivningen tappar de en poäng. Dagens delning går som en dans och betalas med nio av tio pinnar... Ursnyggt!!!


Danne använder Fame för att få in fåren i fållan

Efter delning påbörjas drivningen mot fållan. Danne lägger Fame på ganska bra avstånd och rör sig själv mot fållan. Fåren rör sej, men han tänker att de ska stanna upp när de närmar sig fållan, men där fick han tji... de fortsätter förbi och tre poäng är borta från protokollet. Danne räddar snyggt upp situationen och får sedan in fåren utan större problem i fållan, sju poäng återstår. Efter alla momenten är räknade så visade det sig att de lyckats lite bättre idag, söndag... 89 poäng... och återigen ett första pris. Fyra första pris på de fem senaste tävlingarna!!! Vi fick en andra placering för dagen, slagen av Dalle och hans Beth. Stort Grattis till dom!  Här, är en länk till resultaten på söndagens tävling.


Helgens två diplom för första prisen

Det var mycket folk på tävlingen, mycket publik,
förmodligen för att tävlingarna hölls relativt nära samhället.

Danne tackar domare Sven

Jag skulle vilja sammanfatta helgen med att vi åkte glada hem och var otroligt nöjda med Famen. Hon är så fantastiskt duktig och vi har så roligt som får åka ut och tävla med henne. Det var en väldigt trevlig helg tillsammans med andra vallhundsfreaks.


Fame träffar på Puff, från Everics Kennel
Alla sätt är bra...
AnnaSara blåser i öronen på fåren för att få dem att röra sig.
Du får annars inte ta i fåren under tävling, då blir du diskad...

Catarina Ottosson väntar på att få skicka sin hund...
Liten man gör så gott han kan...

Till sist måste jag tacka AC-vallarna för en väl arrangerad tävlingshelg. Allt flöt på fint, fåren var perfekta, vädret stundtals strålande, god mat i serveringen, så absolut ingenting att klaga på. Tack även till djurägarna, Johan & Gunilla som ställer sina djur till förfogande. Utan er, inga tävlingar!


Grattis Danne & Fame!
<3Gårdsbacken blog is written by Paula Lundberg & Dan Westman
Please contact Gårdsbacken
# +46 706597199You people, who visit our blog and want some information about Champis -the herding rabbit, Please write "Champis" in the box, in the upper right corner of the page. and you will find information about this Big little rabbit  :))
6 kommentarer:

 1. Catarina Ottosson, AC-vallarna7 augusti 2012 23:20

  Hej! Jag delade denna sida på facebook, hoppas det var ok. En väldigt trevlig beskrivning av av vallhundstävling med personlig touch. Dessutom fick ni med omgivningarna, kul!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för snälla ord! :))
   Självklart får du dela, det ser jag bara som smickrande.
   Tack för senast förresten, trevliga tävlingar ni ordnade.

   Ses!

   Radera
 2. Men vad trevlig läsning, och vilka fina bilder :-)
  Fåraherden

  SvaraRadera
 3. Måste säga grattis igen! Det är så otroligt motiverande att läsa om era framgångar!
  Men jag måste även varna er.. inom en snar framtid bör ni passa er på tävlingsbanan, vi är på g ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. :))

   Kul att det motiverar...

   Vi ser fram emot en fight:

   Gårdsbackens D vs Gårdsbackens K

   Kram!

   Radera