onsdag 29 augusti 2012

Vallhundstävling IK1, Mörkö

Vi startade vår turné söderut tidigt på fredagmorgon, tänkte att vi skulle ha en trevlig dag att färdas på.

Första stoppet blev på Café Rutiga Duken i Härnösand. Har ni vägarna förbi där någon gång och är hungriga så prova deras Skagenbaguette. Den är makalöst god och mätt blir man. Denna dag var det dessutom marknad i stan så vi spatserade runt där en stund, utan att faktiskt handla något :))Gårdsbackens Dalwhinnie

Det blev några till stopp på vägen ner, både för shopping, hundrastning och mat på en trevlig restaurang i Uppsala. Skönt med något annat än McDonalds och liknande snabbmat.

Vi hade bokat rum på Scandic i Södertälje och var framme där i bra tid. Vi tog en skön kvällspromenad med hundarna och hade därefter en trevlig kväll på hotellrummet. Hundarna älskar att vara på resa, de stortrivs på rummet. Och visst är det bra att det finns hundrum som dessutom är rökfria!Vår duktiga Fame

Väckning tidigt lördagmorgon och när jag vaknade var Danne redan ute med hundarna och jag fick för mig att han varit ute jättelänge och säkert blivit rånad på både telefon och hundar och därefter dumpad i något dike i närheten. Självklart svarade han inte i mobilen när jag ringde (ljudet var nerställt). Jag funderade på om jag skulle torka håret innan jag gav mig ut för att leta i dikena :)) Södertälje ska vara relativt kriminellt så jag var lite nojjig. Men precis när jag bestämt mig för att torka håret först, så hörde jag kortet sättas i dörren. Skönt!Inte alla hundarna på tävlingsplatsen var fokuserade :))

Scandics frukost är alltid bra. Personalen är också alltid vänliga och fyller gärna upp vår termos med kaffe när vi ber om det. Danne fixar även ett par mackor, en god bulle och lite frukt. Tack Scandic för sponsringen :))

Klockan strax efter åtta är vi på plats ute på Mörkö där tävlingen hålls. Det är Sörmlands VK som arrangerar tävlingen och djurägare är Anneli Wallin. Domare är Peter Nilsson och tävlingsplatsen ligger jättefint till, nära havet.Mattes hund :))

Danne tar med Fame till veterinärbesiktningen. Veterinären är rätt så noggrann i kontrollen av hundarna. Hon lysssar på hjärtat, tittar och känner på tassar, granskar noggrannt travet på hundarna och så vidare. Jag har lite svårt att förstå kritiken på veterinärbesiktningarna. Dyrt? Nja, vilken hobby kostar inte? Och jag tycker det är toppen att få vår hund undersökt, dessutom är det nyttig träning i hantering. Det enda negativa är väl att man måste vara uppe med tuppen även om man har en sen start... som vi hade... startnummer 35... sist!!! Precis när Fame skulle veterinärbesiktas vallades tävlingsfåren in i hanteringen och veterinären skrattade och sa att Fame hade "fårpuls".Peter Nilsson är domare för dagen,
Anneli Wallin, till höger,  äger tävlingsdjuren

Eftersom vi hade så sen start så kunde vi avslappnat sätta oss ner och kolla in andra tävlingsekipage. Vi är ju på jakt efter en hanhund till Fame så vi granskar den ena efter den andra hanhunden :)) Det fanns ett par stycken på plats som vi ville kolla in lite extra...Alla hundarna med full fokus på fåren, Gimmie närmast i bild... :))

Vädret på lördagen var strålande och för att klaga på någonting lite väl varmt kanske :)) Ja, för hundar och får då såklart... Danne och jag tog en promenad med hundarna och handlade glass, fem gångminuter ifrån tävlingsplatsen, och lät dogsen svalka sig i havet. Jag tog tillfället i akt och köpte en liten pava vitt som jag avnjöt på restaurangens uteveranda. Trevligt!Dannes limegröna tröja drog till sig traktens alla rapsbaggar,
det slutade med att han fick gå och byta tröja :))

Lunch anordnades av djurägaren, grillspett med kyckling och en pastasallad till detta. Supergott! Dagen blev ganska lång, då det var 35 starter. Fåren var en blandning av päls- och Leicesterfår, om jag uppfattade det rätt. Hanteringen mixade ihop jämna flockar. Men tävlingen var inte alltför lätt och många fick bryta. Fåren hade rätt så starkt drag och var inte helt lättdelade och ibland så flöt de lätt in i fållan för att nästa gång inte alls vara villiga. Men de gick undan fint för hundarna och om de inte blev stressade så flöt det på fint. Fåren fick gå banan tre gånger... och draget blev starkare för var gång... men det hör ju till :))Har precis avslutat sin tävlingsrunda

Så till slut blev det äntligen Danne och Fames tur. De har nu börjat få lite rutiner innan start och Danne känner att Fame som vanligt vid tävling är otroligt laddad. Hon tycker det är superkul! Hämtet är ganska långt, 170 meter. Danne vill ha en vid och fin båge på Fame utgången och får det också. Hon gör sin finaste utgång och sitt bästa upptag på tävling så här långt och får full poäng. MEN... så kommer framdrivningen... framdrivningsgrindarna är placerade på ungefär hundra meters håll från föraren vilket betyder att de kommer snabbt i framdrivningen... Fame lyckas få fåren igenom grindarna, vilket många andra misslyckats med under dagen. Det är bra... men efter grindarna så får fåren fnatt och börjar galoppera i dragets riktning och det blir en rejäl båge från linjen i framdrivningen och därav många tappade poäng. Dessutom blir rundningen runt stolpen allt annat är tajt och några poäng tappas där också.Fame tycker det är så kul att tävla...

När fösningen påbörjas så börjar även Fame få kontroll på fåren vilket är en otroligt bra egenskap av henne. Snabbt får tackorna förtroende för henne och går snällt i klunga före Fame spikrakt igenom båda fösningsgrindarna. Efter andra fösningsgrinden möter Danne upp fåren och de gör en fin drivning inför delningen.

Danne rör sig lite runt fåren för att känna av dem lite och se hur de uppför sig. Snart får han en liten antydan till lucka... när luckan är en halv meter bred ungefär och han vet att han har Fame nära och bra placerad så kallar han in henne och hon kommer in, utan tvekan. Hon är en klippa på delning och tycker det är kul. Ibland får Danne vara på sin vakt så hon inte kommer in för snabbt. Fullt poäng på delning!Fame

I sista momentet, fålla, efter det att de samlat ihop fåren, så håller Danne tillbaka Fame lite. Draget ligger precis i linje med fållöppningen så det är lätt att de rusar utanför och det är precis vad som händer. Fåren får lite för starkt drag och glider utanför fållan och tre poäng dras, därefter får de vara lite mer skärpta och vid andra försöket så går tackorna snällt in och Danne kan stänga grinden efter dem. Så trots tokrusningen från tackorna efter framdrivningsgrinden, som kostar tio poäng, så lyckas de få ihop 81 poäng. Det räckte till en fjärde placering för dagen och det är vi så klart jättenöjda med.

Tävlingen var inte så lätt, ett tiotal ekipage fick till och med bryta. Efter tävlingen kom en man från hanteringen och berömde Fame. Han berättade att hennes flock inte hade varit lätt för hanteringspersonalen när de skulle ställas ut och han tyckte Fame gjorde att jättefint jobb med den flocken. Kul att höra! Men kom ihåg, skyll aldrig på fåren! Visst, det finns tackor som beter sig konstigt och udda ibland, men det hör till. Hundarna ska kunna hantera dem också.Lovisa med sin hund Somollis Jack-Sparrow

Efter tävlingen på lördagen åt vi på en trevlig restaurang i närheten av tävlingsplatsen. Vi kunde sitta ute, med vacker utsikt över havet, trevligt sällskap och maten var, som pricken över i:et, supergod!

Och inte nog med det... efter den trevliga middagen så körde Danne och jag in till storstan...
men det får bli nästa inlägg... Kvällen har blivit natt och idag efter jobb letade vi efter vår trädgård under gräset och sprang omkring med både gräsklippare och trimmer. Dessutom åkte vi och hämtade hem våra tackor med lamm. De ska friseras i höstmodet i morgon! :))


Gårdsbacken blog is written by Paula Lundberg & Dan Westman
Please contact Gårdsbacken
# +46 706597199
You people, who visit our blog and want some information about Champis -the herding rabbit, Please write "Champis" in the box, in the upper right corner of the page. and you will find information about this Big little rabbit  :))


2 kommentarer:

 1. What a fun trip you all had! And as usual Dan and Fame did well, and Fame and Gimmie had fun. It seems to me that the veterinary checks are very worthwhile. While I did enjoy reading about your love of stones, there is definitely more action in sheep herding.

  You are so good about keeping up with your blog, Paula, and I hope to have a new post soon talking about (and with movies) my brother's visit to give therapeutic massage to 6 horses at the barn.

  I have three Swedish language books that I'm studying, but I am picking up quite a bit from reading your posts. I will try only to learn good words and not naughty ones :)

  Kramar (I hope that means "hugs") to all! K.

  SvaraRadera
 2. Hej Kelly!

  Again, thanks for your comment :))
  It's always a pleasure to hear from you and your opinions of different matters.
  You are right, there is more action in herding then in grey stones ;))
  By the way, the swedish word of the day is,
  vallning, which means herding.
  Kram, is one hug and kramar is plenty of them.
  I'm looking forward to read about your brothers work with the horses.

  Kramar
  /P

  SvaraRadera