lördag 17 augusti 2013

Ulltussarna klippta...


Så äntligen har vi då klippt fåren, det är en balansgång när man ska klippa dem, vi vill gärna inte göra det mitt i sommaren då ullen skyddar mot all sköns insekter och faktiskt också värmen i viss mån...


Vi hämtade hem hela den andra halvan av flocken inför klippningen. De har
gått på annat bete...

Samtidigt vill man att de ska hinna få ett nytt ulltäcke innan frosten och kylan kommer så man vill inte vänta för länge med klippningen.


Danne har byggt ett par hanteringsfållor som gör att allt
flyter perfekt...

Danne har förberett genom att bygga ett par hanteringsfållor som gör att allting flyter på bra och med Fames hjälp hämtar vi fort och lätt upp fåren inför klippningen...


Skären är perfekt inställda och vi blandar Yes-diskmedel och matolja att
doppa saxen i... 


Med vår egentillverkade klippstol går det som hejsan att klippa. På tjugo minuter per tacka har vi klippt, verkat klövar, kollat hull, juver, tänder... Det är helt okej!!!
 
 
Vår egentillverkade klippstol fungerar perfekt... :))
 
 
Tacka står stadigt och bra i klippstolen...
 
 
Tackorna tycker det är skönt att bli fri från ullen...
 
Trots att fåren går ute hela sommaren så blir klövarna ganska långa och
måste verkas.
 
Alla klippta!!!
 
Billy, som är på besök på Gårdsbacken hjälper till med hanteringen...
 
 
 
 
 
 
 

4 kommentarer:

 1. 1,2,3,4....zzz,5....zzz....många får på en rad:-)
  Gårdsbackens drive in service med klippning, pedikyr o hälsokontroll:-) Tackar, säger säkerligen alla tackor tacksamt när de tackar för omvårdnaden:-)
  De blev mycket fina!!!Å fåret ser riktigt nöjd ut där hon står i den finfina 'stolen' med utsikt över kompisarna.

  En fråga bara, vad gör ni med all ull?
  Kram på er.

  SvaraRadera
  Svar
  1. :)

   Fyndiga Nonne... :))

   Korrekt noterat, tackan måste definitivt stå vänd mot sina polare, betydligt oroligare åt det andra hållet!

   Ullen ja... Vi kastar den! Lite synd kanske, sommarullen är ju så ren och fin. Det var inte bara en gång jag sa att det är synd att man inte kan göra något med den. Jag har gått tovningskurs, men tycker att det är lite väl sölsamt för min smak. Jag är inte riktigt handarbetstypen liksom, inte på det sättet i alla fall. Förr bytte jag bort ullen mot ett par kaffepaket till en kvinna som just tovade...

   Vill du ha?

   Kram!
   /Paula

   Radera
 2. Fint hull på alla damer, ja här är vi alltid sen med klippningen men men det går det med. Hur får ni upp dom i klippstolen med den höga kanten?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Annelie på Höjden!

   Jag vet inte vad det är med fårklippningen, den är oförskämt lätt att hela tiden skjuta på... kanske för att det inte är det mest glamorösa man gör... ;))

   Det är alltid trevligt att se att tackorna är fina i hullet när ullen åker av. Vi är dessutom väldigt sparsamma med avmaskning så vi måste ha extra god koll så att de inte åkt på någon typ av parasiter.
   Man kan tycka att kanterna är höga på pallkragen men jag brukar hålla tackan i halsbandet när Danne först lyfter upp tackans framben och sedan bakdelen, det funkar jättebra och han klagar inte på ryggsmärtor... :) tackan brukar nog oftast hjälpa till att skutta upp i klippstolen.

   Dessutom är inte kanterna i vägen när jag klipper vilket man kanske lätt kunde tro.

   Ha det gott!

   Radera