tisdag 10 december 2013

Julbord...


Den andra advent åt vi årets första julbord. Vi har som tradition tillsammans med min mor och far att prova en ny restaurang varje år för julbord. Detta var åttonde året i ordningen...

I år hade vi bokat bord på en bruksgård, Gideå Bruk, och julbordet fick helt klart godkänt. "Slutpoängen" blev ganska hög och hamnade på en fin topp fem placering. Ett trevligt inslag var att tomten bjöd på glögg när vi anlände till restaurangen, vid öppen eld och med snöflingor i luften. Plus på julkänsla men relativt stort minus då glöggen som serverades var kall... :((

Miljön i restaurangen var så där... Inte värst mycket julpynt och i fönstren hängde strikt blåa gardiner, jag hade nog gärna sett lite mer gardintyg i klaraste julrött i sken från adventsljusstakar och levande ljus. Plus dock att det var mycket folk som bokat julbord, så alla borden var fullsatta. Det blir varmt och behagligt när det är mycket folk i lokalen. Det är trevligt!!!

Trots mycket folk var det ingen trängsel för att plocka åt sig julmat. Vi brukar alltid försöka att äta väldigt lugnt och absolut inte stressa, men då att det bara så att när folk börjar ha ätit färdigt runt omkring oss, så är vi bara inne på typ tredje rundan, så då blir det lite stressigt i alla fall... :( Jag förstår inte varför folk äter så fort. Går man ut och äter julbord så ska man ställa in sig på att sitta i minst tre timmar.

Första vändan plockar vi åt oss av sillen, västerbottenostpajen, strömming, lax, skagenröror, ägghalvor och dyligt... Detta är mina favoriter... Jag tycker mycket om väl tillagad lax, den får absolut inte vara torr. Sillen är också en läckerhet för gommen och det är alltid spännande att smaka någon ny smaksättning även fast löksillen alltid är en favorit. Här får de stort plus på de olika, goda röror som de serverade till, men minus på ägghalvorna som bara var halverade kokta ägg, liggandes på en salladsbädd. Jag tycker dekorerade ägghalvor, med majonäs, liten dillkvist, liten räka och så vidare är viktigt för ögonen. Vacker mat smakar också bättre, och det ser vällagat ut...

Här plockar vi också åt oss en tallrik med tunnbröd och vört. Den här brödtallriken delar vi på allihopa och räcker hela "middagen". Efter att vi ätit upp från vår första tallrik så backar vi på sillen. Nu tar vi bara det vi tyckte var extra gott och om det är någonting som vi missat första vändan. Jag vill gärna ha en skinksmörgås här också, på tunnbröd. Deras skinka fick tio poäng!!! Den var saftig och god och skuren i tunna, tunna skivor.

Efter två sillvändor så börjar vi snegla på köttsidan... Kalvsyltan fick tio poäng av både pappa och Danne, men rödbetorna var konstigt hårda, så det fick bli rödbetssallad till kalvsyltan... Lite nyheter kunde vi hitta på den här sidan bordet, något variant av "grillade" kycklingbitar i en god marinad och rådjurspaté. Jag har dock lite svårt för patéer, tycker inte det är så där supergott. Men vi hittade så klart massor av annat gott och gick även här en backningsrunda.

Mamma och pappa tycker mycket om lutfisk och avslutar gärna middagen med just lutfisk. Jag smakat litegrann varje år och i år var faktiskt första året som jag fick en god eftersmak av fisken och kryddpepparen. Som mamma säger, får man tag på en bit av fisken som är fast och fin så är det en delikatess. Revbensspjällen var goda, men jag hoppade både prinskorvar och köttbullar. Varje år brukar jag lasta på några korvar och några köttbullar men varje år brukar jag också lämna samma antal som jag plockar för mig på tallriken.

Dessertbordet fick typ fem poäng... Ris a la Malta som traditionen säger fanns på plats men jag tycker alltid att de borde sockra Maltan lite mer... sedan får gärna saftsåsen till Maltan vara syrlig och god. De serverade en hemgjord kaka som därimot var megagod... En chokladkaka med smak av apelsin och kanel. Yammi!!! Det recepten måste jag leta på nätet... Köket hann inte sätta fram brickan med kakorna så blev de slut. Danne fixade fyra bitar till vårt bord och då gick det rykten på stället att den där mannen minsann hade lastad för sig FYRA kakor!!! Det var mycket julkänsla i den kakan!!!

Så stort sett så fick julbordet fina poäng av oss, trots några brister. Maten var smakfull och gav en känsla av hemlagat och råvarorna var över lag av fin kvalité. Julmusten kunde dock ha varit lite mer kyld, jag kan inte fatta varför så många restauranger inte förstår vikten av väl kylda drycker, ja inte rödvinet då förståss... :))

Det här är en jättetrevlig tradition vi har och vi bjuder dessutom varandra, vartannat år.

Jag blir så frustrerad på folk som gnäller på julmaten, för oss är julmaten ett sätt att umgås under julen. Julklapparna och tomten är för barnen men julmaten är för oss vuxna. Ät i lugn och ro och njut av smakerna.


Någonting du undrar över?
gardsbacken@telia.com


4 kommentarer:

 1. Det här var det billigaste julbord, jag någonsin har tagit del av, och mätt blev jag. Mycket levande berättat.
  Tack från Skåne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack snälla Skåneland... :))

   Kul att du gillade maten!!!

   Radera
 2. Va mätt man blev...av att läsa :-) Men Dan...4 STORA BITAR.!!!!!!....... :-) Men som vi brukar säga i "resegänget" ni vet. "Hellre skämmes än grämes"
  Hälsn Arne

  SvaraRadera
  Svar
  1. :)
   De visdomsorden tar vi fasta på... Tack för dem!!!

   Radera