måndag 2 december 2013

Alla valparna i Famekullen är nu tända!!!


När vi som uppfödare säljer våra valpar så försöker vi vara väldigt noggranna med att upplysa valpköparna om hur viktig vallningsinstinkten är för rasen Border Collie.


Gårdsbackens Laphroaig, Våran Lime


Även om vi inte enbart säljer till djurägare så förklarar vi alltid för våra valpköpare att Border Collien måste få utlopp för sin vallningsinstinkt. Vi anser att, både för hundens välbefinnande och att valpköparen "inte tar russinet ur kakan" och köper en Border Collie bara för att använda hunden till annat, som exempelvis sällskapshund, till agility, lydnad eller dyligt. Vi försöker således att förklara hur viktigt det är att en Border Collieägare förstår vallningsinstinktens betydelse för rasen.Gårdsbackens Bruichladdich testas av Danne


Det är inte så att vi tror att en BC inte kan leva ett bra liv utan att få utöva just vallning men vi är övertygade att du får en mer harmonisk hund om den får utöva den som den egentligen är skapt till. Vi påstår också att det inte är lika lätt att en BC börjar valla andra saker än det som är meningen, såsom bilar, cyklister, barn och annat om den får valla på djur...Gårdsbackens Oban i sitt fårhus...


Eftersom vi "ställer som önskemål" (Vi har inte laglig rätt att ställa krav) av våra valpköpare att hundarna bör få valla så blir vi väldigt stolta och berörda när nu alla sju valparna i Fames kull verkligen har blivit tända i fårvallning. Fyra av dem har dessutom hälsat på oss på Gårdsbacken så att Danne har fått testa av dem och känna på deras naturliga vallningsegenskaper. Det är mycket värdefullt för oss för vår framtida avel.Danne testar Gårdsbackens Caol Ila.

Glädjande nog så tror jag att folk börjar få upp ögonen för just detta med Border Colliens medfödda vallningsinstinkt och dess betydelse för rasen. Förhoppningsvis så ses vallningsinstinkten som någonting positivt och att man känner glädje när man tränar och arbetar med sin vallhund.

En vallhund föds inte som färdig vallhund, utan med instinkten att bli det...


Lime hälsar på i brorsan Obans fårhus...


Ett dilemma är alla "Blocketannonser" där sällskapsborder annonseras ut och av texten i annonsen att döma så finns där ingen vallningsinstinkt. Vi har haft sådana Border Collies på gården och än har vi inte varit med om att de inte har visat vallningsegenskaper...


Gårdsbackens Tobermory vallar på Gårdsbacken tillsammans med Danne...

 Det är så lätt att man svävar iväg i ämnet vallning men det känns som man inte nog många gånger kan framhäva vallningsinstinktens betydelse för rasen Border Collie.

Jag vill avsluta med att säga att Gårdsbackens Kennel är stolta uppfödare till Famekullens sju valpar och dess ägare.

Ni är bara bäst, allihopa...<3


Funderingar?
gardsbacken@telia.com


3 kommentarer:

 1. Kul att 'äpplena föll precis nedanför päronträdet'!!! Otroligt fina vovvar det blivit av den goa pralinlådan från i våras.

  Åh den där vita fårskallen på första bilden verkar ha otroligt mycket 'eye', ett riktigt vallningsämne ;-)) Det vore väl nåt att träna upp Dan? *fniss* KRAM på er

  SvaraRadera
  Svar
  1. :)
   Ja, vi är så nöjda med Famekullen och alla valpköpare som vallar med sina hundar... :)

   Men vi är självklart stolta över Gimmiekullen och dom valpköparna också, de har alltid stått oss nära...

   Ombytta roller tänker du?

   Kram!
   /Paula

   Radera
  2. Ja, även Gimmie har ju haft 'små äppelskruttar'. Åh när de bara blir bättre och bättre, hur bra ska då inte 4e generationen bli?!
   Hade varit väldigt kul att se Gimmies fina kull! <3<3 Är alla lika coola och arbetsvilliga som Fame eller har månne någon ärvt Gimmies underbara mimik och egenheter?

   Valpköparna är säkerligen lika stolta över uppfödaren<3 och vovvarnas härkomst.

   Jag tänkte mig nog att fåret skulle valla just får:-)) Om era hundar och kaniner kan valla så kan säkerligen även fåren;-)

   Radera