lördag 28 december 2013

Äntligen kunnat träna vallning...


Det har varit extremt halt en ganska lång tid nu. Vissa dagar har det snöat litegrann, därefter har det blivit tögrader och snön har smält till is.

Det har varit absolut helt otänkbart att ta ut några får för att träna vallning. Vi vill inte riskera några brutna ben eller andra skador som lätt skulle kunna uppstå i ishalkan...Hundflocken består för tillfället av fyra hundar...

Eftersom vi har Lad på besök så vill vi så gärna vilja träna honom i vallning och så äntligen idag vågade vi ta ut fåren i träningsfållan och köra igenom alla hundarna med var sitt pass. Danne kunde till och med köra Fame ute på åkern då vi inte har någon snö alls att tala om. Fame har lagt på sig något kilo för mycket och hon behöver träna kondition... som matte... :)) Samtidigt har vi låtit henne ha en rejäl viloperiod, både efter valpkullen i våras och efter hennes sjukdom, lunginflammationen. Men nu tycker vi att det börjar bli dags för henne att komma igång med träningen igen, att få upp flåset och gå ner ett par, tre kilo.
Lime såg väldigt fin ut idag. Hon var rejält på och vi tycker om hennes entusiasm mot fåren. Hon lyder Danne bra och idag tränade vi bara i lilla järngrindsfållan. Där kan vi träna ganska många olika saker. Lime tränas i att föra sig runt fåren, både i höger och i vänstervarv. Danne tränar henne i att kunna gå trångt, mellan grindar och får... De kan även träna fösning... Hon var duktig idag lillstumpan... <3

Så äntligen kunde vi även ta ett pass men Lad. Han var också fin och lyssnade bra. Lite hetare/intensivare än Lime men då har han färre timmars vallning än henne också.


Lad blickar in mot fåren...

Lad går sämre åt höger än vänster, med Lime är det tvärtom... Med det menas att när de går i högervarv i förhållande mot fåren så känns det hållet betydligt avigare än vänstervarvet. De vill så mycket hellre gå i det varv som faller naturligare för dem. Detta kan liknas med oss människor som är höger eller vänsterhänta. Man tränar hunden att kunna gå lika fint i det håll som är svårare för den och ganska snart så brukar det sitta fint.


Tyvärr så tog jag inga bra bilder idag... Det var så grått och trist väder och
dessutom är det massa grindar i vägen när vi tränar i järngrindsfållan....

Gimmie fick så klart också ett träningspass. Hon vill så mycket, gamla tanten. Vi pratade om hennes fysik idag och... peppar... peppar... så är hon otroligt fräsch i kroppen, aldrig stel efter ett hårt träningspass och efter hon legat. Hon är en riktigt krutgumma!!!

Nu hoppas vi bara att underlaget kommer att förbli halkfritt så vi får fortsätta träna. Ikväll har vi trötta och harmoniska hundar. En timmes springafritt/hopp&lek promenad toppad med vallningsträning, det gör en Border Collie lugn och fin... :))Lime och Lad har SÅ himla roligt tillsammans... <3Kontakta Gårdsbacken
gardsbacken@telia.com6 kommentarer:

 1. Hallå där :) Vad kul att underlaget blev bättre så ni kunde ta ut fåren till slut! Lyckliga hundar!

  Lad ser lite kul ut på bilderna han sitter, benen spretar åt bägge håll :) <3
  Kram från Kambodja

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, vi hade längtat efter att få valla med honom, han skötte sig riktigt bra. Trot om du vill, men lugn och fin... :)) Tyvärr har här blivit lika isigt och halt igen, vi måste försöka hitta en plätt där vi kan bygga fållan... Lad sköter sig i övrigt utmärkt och charmar alla tikarna. Idag har vi varit i Umeå och träffat moster Milla och gått en promenad tillsammans med henne. Det smälldes raketer där i stan men Lad reagerade inte det minsta. Skönt att se! Sköt om er och sluta lägg ut alla "nigörossvansinnigtavundsjukabilder" på facebook ;))

   Kram!
   /P&D

   Radera
 2. Ja jag såg det direkt. Lad han sitter som alla killer gör med benen vidt isär. Han tar plats, jag blev överraskat över, at hunder också gör så. Va duktiga de är på vallningen, det är roligt att lösa om, för man lär sig nytt hela tiden, tack gör det.
  Idag skinnar solen här.
  Kram från Jylland

  SvaraRadera
  Svar
  1. :)
   Jag tror Lad är startklar och väntar på ett frikommando... :))
   Vad kul att du är intresserad av vallning, vi får ha en liten uppvisning när ni kommer och hälsar på.

   Kram!

   Radera
 3. Wow, again the photos really capture the spirit. Lime is such a beauty now and very focused...Lad is just magnificent and you can tell he has a very powerful mindset. You really have a powerhouse going there!

  Just remember, Danny - when in doubt, more cowbell....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Japp, you can imagine, four Border Collies with their energi in the same house... :)) We really must give them there long walk, and the herdinglessons, otherwise the house will go upsidedown ;))

   The exercis makes them calm in the house, thanks for that!!!

   Kram!

   Radera