I dagens inlägg kommer jag att skriva av ett kapitel i foldern som vi genom vår vallhundsklubb gav ut för många år sedan.
-Vallhunden -allmänna fakta-
Det var Danne och jag som utformade den.
I foldern kan man bland annat läsa fakta om SVaK och vår vallhundsklubb, Angervallarna. Man kan läsa om Border Collien och Working Kelpien. Vi berättar om vallningens grunder och presenterade i stort de olika prov och tävlingar som fanns då. En schysst liten folder :)) Inlägget blandar jag upp med lite bilder från oss på Gimmie, på besök i fårstallet... :))
ATT HA VALLHUND
Border Collie
Energiknippet nummer ett. Omöjlig att trötta ut, förutom när man ger den möjlighet att få utlopp för sin vallningsinstinkt. Det är inte helt utan anledning som man döper sin Border Collie till namn som, Turbo, Tudor, Rally, Fly, Speed och så vidare. Här har ni en hundras som gör 1-100 km/h på "en" sekund. Du behöver bara kasta en blick på herdestaven och visselpipan så studsar den upp på sina fyra svartvita ben, redo att vara dig till lags.
-Husse/matte, vad ska vi göra?
-Flytta djuren på nytt bete, klippa får, dela av... Säg bara, så hjälper jag till!
En vallhund är en oumbärlig hjälp om man har djur. Det sägs att en enda hund gör tolv mans arbete när det kommer till djurhantering. En djurägare får i regel bättre slaktvikter på sina djur på grund av att han enkelt med hjälp av hunden lättare kan flytta dem på nya beten. Oftast är det inget problem att samla ihop djuren för, till exempel klippning, avskiljning av lamm och så vidare, när man har sin hund till hjälp. Är det något djur som kommit ut till det grönare gräset på andra sidan staketet kan hunden effektivt hjälpa dig att få in dem på rätt sida. Bönder har dagligdags hjälp av sin vallhund när det ska mjölkas. Då slipper de eftersläntande kor som inte behagas mjölkas just den här dagen. Det sätter hunden stopp för. Poängteras bör, att det räcker inte med att köpa en Border Collie eller annan vallhundsras, och tro att du automatiskt har en fungerande vallhund. Det kommer att krävas många timmar för dig och din hund, av träning, innan ni fungerar tillsammans med djuren. Du måste lära sin hund att stanna, oavsett vad som händer omkring den. Att ha ett kommando som sakta, eller lugn är ett plus. Den ska lära sig höger och vänster, att gå bort och att komma närmare. Framåt är också ett kommando som är mycket användbart.
-Jag är helt övertygad att de finns där inne någonstans... ...fårskallarna, tycks Gimmie fundera. |
Vissa vallhundar måste tryckas ut från djuren för att inte stressa dem medan andra måste jobba närmare. En del jobbar aktivt med kroppen, kroppsvallare, medan andra fokuserar och flyttar djuren med ögonen, eyehundar. Att ha lite av båda egenskaperna på sin hund är det bästa.
När du har fått samarbetet att fungera mellan dig och din hund har du en evigt trogen vän och arbetskamrat. Border Collien är en underbar gårdshund om du har fått denna kontakt med honom. Du behöver sällan vara orolig att han ska rymma från tomten, oftast håller han full kontroll över var du är någonstans. Du kan ju behöva hans hjälp.
-Jag finns här husse/matte, alltid redo!
-Ja, jag visste det, där är dom! -Undra om dom törs komma närmare? |
Ibland kan det vara lite frustrerande att alltid ha sin svartvita jycke runt hasorna hela tiden. Men, kom ihåg, han vill ju bara vara till lags. Ni jobbar ju tillsammans. Ett bra alternativ är att låta hunden ha en plats där han vet att han är ledig. Till exempel, en hundgård eller en speciell plats i huset. De lär sig snabbt att stället betyder ledig.
-Nu kan jag ta det lugnt, husse/matte behöver mig inte för stunden, rast och vila, Skönt!
Att låta sin vallhund just valla djur, är ett utmärkt sätt att låta den få utlopp för sin instinkt. Han aktiveras, både fysiskt och psykiskt, kanske hellre det senare. Får hunden detta har du i regel en harmonisk hund, som kan vara den bästa sällskapshund, knähund, kelgris och vän som går att få. Dessutom minskar du risken avsevärt att hunden börjar valla bilar, barn, cyklister och dyligt, som annars kan vara väldigt lätt hänt.
-Konstigt, det gjorde dom... |
Eftersom Border Collien alltid avlats på sina vallningsegenskaper och inte på utseende eller bruks, så är det vallningsegenskaperna som är mest framträdande. Men trots att rasen endast avlats med tanke på prestation har typen bibehållits i stort sett konstant. En vallhund är avlad på att kunna springa milvis varje dag, letande efter får och sedan samla ihop och driva dessa varhelst hans ledare vill. I bland annat Storbritannien där fåraherdarna har sina får ute på enorma vidder klarar hundarna av att springa i oländig terräng och göra sitt jobb, Att då promenera en sväng runt kvarteret säger sig själv vara en droppe i havet för denna hundras. Våra Border Collies i Sverige har många engelska gener i sig. Nu och då tas en ny hund in i Sverige för avel. Det finns även NyaZeeländsk Border Collie i Sverige. Den engelska varianten är oftast långhårig medan den NyaZeeländska typen är korthårig och har oftare nyanser av brunt i sig. Den förefaller i regel vara hetare och intensivare än de engelska hundarna.
Funderar man på att köpa en Border Collie bör man inte bortse i från att det faktiskt är en utpräglad vallhund man tänker skaffa. Ha i åtanke att någongång låta honom/henne få utlopp för sina instinkter på djur, under kontrollerade former. Du kommer säkerligen att upptäcka att det är detta hunden är skapt till och ni kommer förhoppningsvis att få det underbart roligt tillsammans.
Slutcitat.
Jag skulle nog ha skrivit ungefär på samma sätt idag. Jag skriver på ett par ställen svart/vit hund, på den tiden var inte tricolorfärgade Border Collies så vanliga som idag. Och definitivt inte brun/vita.
Jag kan inte nog understryka,
Bevara Border Collien som vallande vallhund!!!
Kontakta gärna Gårdsbacken
Hej hunden på bilden liknar en hund jag haft en gång i tiden. 2012 såg den nog ut nästan exakt så där. Har ni haft den hela tiden eller har ni köpt den får nån runt edane trakerna kanske ? Vore jätte kul o veta. Älskade den hunden :') Svara gärna på mail: j.uli.a@hotmail.com
SvaraRaderaHej Julia!
SvaraRaderaJag mejlar dig... :))
/Paula