torsdag 5 januari 2012

Hundar och Choklad... :((

Dagens inlägg ska handla om choklad... rättare sagt hundar och choklad...
Dålig kombination. Förmodligen är väl det mesta av julgodiset redan uppätet men det är inte dumt att känna till hur farligt choklad egentligen är för hunden och hur lättåtkomligt, för hundarna,  vi många gånger placerar godisskålar.

Idén till inlägget fick jag då en mycket god väns hund blev sjuk och matte ringde till djursjukhuset för att få en tid och en undersökning av sin hund. Personalen på sjukhuset undrade då om hon kunde tänkas ta en tid lite längre fram. Vår vän sa att det var okej då läget inte var akut. När hon sedan fick komma till djursjukhuset frågade hon vad anledningen var att de hade så mycket att göra och då fick hon svaret att de hade så många hundar som kommit in akut till dem på grund av chokladförgiftning :((


Teobrominet i chokladen är farligt för hunden...

Jag tycker det känns lite skrämmande att så många hundar lyckas få i sig choklad och vill därför slå ett slag för att vi ska bli lite försiktigare med var vi placerar godisskålen. Det är nämligen så att kakaot i choklad innehåller teobromin, som är ett ämne som vi människor lätt smälter ner men som tar mycket lång tid för hunden att smälta och florerar därför runt i deras kroppar. Symtomen kommer efter 4-24 timmar efter de har fått i sig chokladen. Det kan vara symtom som kräkningar, buksmärtor, törst, skakighet, de kan dregla mycket, hjärtklappning, epilepsiliknande kramper, rastlöshet m.m. De kan till och med bli medvetslösa och om de fått i sig en stor mängd kan allvarligare symtom tillstöta och dödsfall har inträffat.

Mörk choklad är farligare eftersom de innehåller hög kakaohalt. Jag läste på ett ställe att en hund som väger knappt 20 kilo kan dö av 100 gram mörk choklad. Även små mängder vid upprepade tillfällen kan orsaka förgiftning eftersom teobrominet bryts ner välsigt långsamt.

OM man vet att hunden fått i sig choklad bör man snarast försöka framkalla kräkning. Bäst är att uppsöka veterinär som kan ge en injektion med kräkmedel. Det kan ta flera dygn att behandla en hund med chokladförgiftning men de hundar som överlever brukar bli helt återställda.

Jag hittade en sida på Bukefalos forum där någon listat några andra saker som hundar inte bör äta. Länkar till den så kan ni kolla om ni vill.  Detta bör inte hundar äta!!!Ser man lite crazy ut eller?... :))

Måste bara återkomma i ämnet snö. Vi drunknar! Det har blivit en heltidssysselsättning att skotta snö på Gårdsbacken. Men jag såg på väderleken att det äntligen ska bli upphåll i våra trakter nu. Klart och uppehåll!!! Lite kallare dessutom. Vi har inte alls haft någon kyla än i vinter. Det har vara nere på minus tjugo bara ett par gånger för att sedan snabbt blivit varmare igen.


Fönstret till fårstallet. Fåren har det bra där inne...

Sätter in några vinterbilder så ni får se våra snömängder :)) Det vi inte hade fått hittills har vi fått nu istället. Har hört eller läst någonstans att ungefär samma mängd nederbörd ska falla hur det än är.Vet inte hur vetenskapligt bevisat det är men känner som att det kan ligga mycket i det...
Vi håller som bäst på att skotta upp träningsfållan. Den var fylld med knappt en meter snö :)) Fame och Gimmie förstår vad som är på gång och lääängtar att få köra igång med vallningen... Vi med... :))Hundhuset i vinterskrud :))

Nåväl, snart har vi fått bort snön från oönskade ställen och blir det nu fint väder med sol så brukar det bli fantastiskt fina vinterdagar.


Kära medmänniskor...
Se till så era hundar inte kommer åt chokladasken!!!
Kontakta Gårdsbacken

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar