onsdag 11 januari 2012

Vallhundsträning


Efter ca två månaders upphåll i vallningen har vi äntligen kommit igång igen :))
Fame har fått en lång välbehövlig vila men är nu mer taggad än någonsin och när husse tar fram vallhundspipan och sätter på sig stövlern, då förstår hon vad som väntar... :))


Om vi skulle ta och dela upp dom två och två...


Vintertid har vi möjlighet att hålla gårdsplanen och en större järngrindsfålla öppen att valla på. Underlaget är helt okej efter vi sandat på lite. Några av tackorna har vi inte betäckt så att vi ska kunna valla på dem hela vintern.Där har vi luckan...


Man kan träna många saker med hundarna även på mindre träningsytor. Danne känner att han måste träna lite basicgrejer med Fame. Efter en relativt lång vila så har en del rörelser fallit i glömska hos henne. Å andra sidan ser vi saker som har ser bättre ut, fast hon inte fått valla under en ganska lång period. I de fallen har hon vilat sig i form :)) Det kan faktiskt hända mycket med hundarna rent mognadsmässigt genom att inte valla på en period också.Dom ska vi ha!Det är lätt att tro att arbetande vallhundar blir rastlösa när de inte får valla vissa perioder, men om jag talar av vår erfarenhet, så har vi alltid märkt att hundarna går ner i varv under dessa perioder. De blir lite lata och slöa. Självklart måste man ge dem möjlighet att röra på sig och aktivera dem mentalt dessa perioder också.


I säkert förvar! Bra jobbat Famen...


Det känns jätteroligt att vara i gång igen. Både för oss och inte minst för hundarna. Det känns riktigt bra att åka på jobbet när vi vet att hundarna är helt tillfreds, både fysiskt och psykiskt. Och det känns super att vara i gång med träningen redan nu, vi har mycket att träna på innan sommarens tävlingssäsong, bland annat delning... ;))Det är en ynnest att få ha en hobby som ger så mycket tillbaka, och där man får en liten inblick i denna ädla konst, där de flesta av oss bara utnyttjar en liten, liten del av dessa hundars intelligens, arbetsförmåga och vilja att vara till lags. Tack !"Without the shepherd's dog, the whole of the open mountainous land in Scotland would not be worth a sixpence. It would require more hands to manage a stock of sheep, gather them from the hills, force them into houses and folds, and drive them to markets, than the profits of the whole stock were capable of maintaining."
--James Hogg, 1824, ur The Shepherd's CalendarKontakta gärna Gårdsbacken
gardsbacken@telia.com


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar