söndag 8 januari 2012

Aktivering för hundar, inomhus, vintertid...


Vintertid är en betydligt lugnare period för hundarna än sommartid. Många gånger på grund av att vi hussar/mattar är lite bekväma av oss och inte är ute på samma sätt som under sommaren. Nu är väl visserligen vi hundfolk kända för att trotsa det värsta oväder för att gå ut och rasta våra älskade fyrfotingar...
...men, hur det än är så vistas vi betydligt mer inom husets väggar än utanför under vintern. 

Allas vår Lisa hade tagit fasta på detta med aktivering inomhus och ordnade med en träff för att ge lite tips och idéer på inomhusaktiviteter för hundarna.


Lisas träffar är populära och väl sammansatta :))

Jag delger er som inte kunde vara med på vår trevliga sammankomst några av tipsen:

-Gör det inte lätt för hunden att få sin mat, tipsade Lisa.
Göm den eller ställ skålen över maten till exempel. Det finns många olika varianter på att göra det lite mer av en utmaning för hunden att få sin mat.
-Ibland, sommartid har det till och med hänt att jag kastar ut maten i sjön så min hund får jobba lite får att få den, berättar Lisa. Det är bara er egen fantasi som sätter begränsningar på vad man kan hitta på.


Gimmie jobbar med en tejpad kartong som jag lagt godis i,
som hon dessutom fick leta efter först.

Att gömma godis i creme fraicheaskar med sitt plastlock är ofta en enkel utmaning för att hunden att klara av, men klistrar du tejp runt asken blir det svårare. Det finns massor av förpackningar som går att gömma godis i... Typ, toarullar, sås- och lampkartonger, diverse plastförpackningar och så vidare...

Att gömma godis under en handduk är också en bra aktivering. Här kan man göra det svårare genom att till exempel knyta ihop handduken med godiset innuti den. Självklart måste du ha en handduk som hunden får förstöra. Har man gamla trasiga sockor går de också bra att knyta in godisbitar i.Fånga hundar med frolic i snöre... :))

Utnyttja att det är hål i Frolicar. Knyt fast en bit i ett snöre. Sedan kan du kasta frolicen under en soffa eller en säng, och hunden måste ta tag i snöret för att komma åt godisbiten. Du kan också lägga godiset på ett bord med snöret hängandes ner, hunden måste dra i snöret för att få ner godisbiten. Se till att hunden jobbar på kommando så det blir på ditt villkor att den "drar i saker"... Jag skulle nog rekommendera att man har koll på hunden också så att den inte sväljer snöret också om den är glupsk :))


Fame väntar på kommando för att få "jobba"...
notera frolicen i snöret på bänken...

Vi kunde ha med oss våra hundar på träffen, vi lånade nämligen Studiefrämjandets lokaler och de tillåter hundar i vissa rum. Jättebra tycker vi såklart, då det är alla tiders bra träning för hundarna att kunna vistas tillsammans, många hundar, i samma rum där det blir trångt om utrymme och de ska vara lugna och fina.Lisa demonstrerar olika aktiveringsleksaker

Lisa hade med sig många olika varianter av aktiveringsleksaker för hundar som finns att köpa på Zoohörnan. Vi har en aktiveringsboll till våra hundar som man stoppar godis i, vilken de älskar att leka med. Vi lägger undan den när vi inte har möjlighet att fylla den med godis. Det gör den jätteintressant när vi plockar fram den. Det finns som sagt massor av olika varianter med olika svårighetsgrad. Lisa pratade också om klickerträning och klicker med target. Hmmm, intressant!!!
Olika partytricks kan man också träna in, vintertid, inomhus...


Husses knähund :))

Vi måste alltså åter igen tacka Lisa för hennes engagemang i våra hundar.
Det är alltid lika trevligt att träffa så många hundmänniskor och träna tillsammans. Under träffen spånade vi även på vad vi ska hitta på under vintern, var och vad vi ska träna på tillsammans med våra hundar. Det vi saknar är en inomhuslokal för oss att träna i vintertid, i Örnsköldsviks kommun, är det någon som känner till någon???Jag ska nog lära min hund att räkna...
Hon är väldigt förtjust i matte.
Kontakta gärna Gårdsbacken

1 kommentar:

  1. Åh vilken fin sammanfattning med bilder och allt! Wow! :D Kram kram

    SvaraRadera