torsdag 12 januari 2012

Hundpromenad och Möten med andra hundar...

I går kväll träffades vi igen, Lisas fantastiska hundgäng... 22 hundar med hussar och mattar. Denna gång hade vi bestämt oss för att promenera runt Höglandssjön. En slinga på cirka fyra kilometer.  Det här med att promenera, många hundar tillsammans, är en fantastisk upplevelse.


Det var så mörkt ute på vår hundpromenad att det var
svårt att fota någonting så jag plockar in en sommarbild istället
när Billy, Fame och morsan kampar om samma pinne.


Intresset var stort då det var hela 22 stycken hundar med sina respektive hussar och mattar som träffades för en gemensam promenad. Och vi har himla trevligt tillsammans :)) Eftersom promenadvägen runt sjön är fyra kilometer så hinner man alternera "snackkompis" ett antal gånger och det är nyttigt för hundarna att uppföra sig bland alla olika sorters hundpersonligheter...

Att ingå i en flock är en naturlig och viktig del för hundar och jag tror att, att promenera tillsammans är ett bra sätt för hundarna att känna flockgemenskap. Det är ytterst sällan det blir bråk och onödigt gruff när man promenerar tillsammans. Det är viktigt att man går åt samma håll och gärna i grupp. Att möta andra hundar är en helt annan sak. Det är istället ofta orsak till osämja, hundar emellan. Så fort de får korn på varandra börjar de att mäta sina krafter och osäkra hundar börjar kanske skälla eller morra. Hussar och mattar stelnar till och detta känner hunden såklart med en gång. En tanke till er som har problem med hundmöten, fråga personen med hund, som ni just mött, om ni får promenera åt samma håll en stund, tillsammans med dem... Självklart vet jag att det inte är så enkelt alla gånger, kanske främst om man har en hund som är hundelak.

Att umgås med andra, förrutom vår lilla familjeflock har alltid varit en naturlig del i Gimmie och Fames liv eftersom det ofta kommer andra hundar till vår gård. Gimmie kan väl ibland mopsa upp sig om det kommer en dominant tik till vår gård men hon är inte aggresiv på något sätt så det brukar gå bra... :)) Gimmie har däremot ofta en lugnade inverkan på många hundar, hon är ganska dominant i sig själv och jag tror att många hundar känner av detta och "går inte igång" i hennes närhet.

När folk kommer hem till oss börjar vi ofta med en promenad tillsammans med hundarna. Då brukar hundarna oftast vara lösa. Ska vi sedan valla är detta ett jättebra sätt att värma upp dem på. Många är dåliga på låta dem röra sig innan de tas in i träningshagen för ett vallningspass. Kanske ska vi starta 2012 med att bli bättre på att värma upp hundarna innan aktivitet? I vallningen gör de dessutom ganska ofta snabba och tvära svängar och startar många gånger från liggande ställning. Tänk på hur noga idrottsmän är på att värma upp och stretcha innan match/lopp...

Vi ska träna in ett nytt tricks varje vecka.
Denna vecka ska vi lära våra hundar high-five...
Träna på det du också med din hund :))


Ett bra youtubeklipp:
Träna in high-five så härTill sist:
Ni måste bara gå in och kika på en av våra valpköpares blogg och titta på fotot av hennes Billy, Fames bror...
Så himla läckert!!!
Har ni tid så kolla gärna på youtubeklippet Gratitude som också ligger på hennes sida... Tänkvärt!!!

Kontakta gärna Gårdsbacken
gardsbacken@telia.com


2 kommentarer:

 1. Hej! Alltid kul att titta in hit :) Var bara tvungen att kommentera på det där med uppvärmning! Satt på en föreläsning i gårkväll med veterinär Ole Frykman (ortoped och kirurg) där han bla pratade om hundar som jobbar/tävlar på elitnivå och hur man ska undvika skador. Alltså: uppvärmning i MINST 20-30 minuter innan hunden ska börja jobba! -det kanske ni redan gör, men förmedla gärna till andra! :)
  Mvh Elsa Gunnarsdóttir

  SvaraRadera
 2. Hej Elsa!

  Vi slarvar många gånger med uppvärmningen av våra hundar innan de ska t.ex. valla. Men skulle vilja bli bättre på det. Kanske skulle man knåpa ihop ett 'uppvärmningsprogram' som man rutinmässigt kör varje gång innan fysisk belastning för hundarna. Någon ändring måste det bli. Tack för din kommentar :))
  Vi hörs!

  SvaraRadera