onsdag 31 oktober 2012

Nu är det vinter på Gårdsbacken

Allting är vitt, vitt, vitt...

Den kom lite tidigt i år... snön. Tänk positivt, det blir så mycket ljusare, brukar folk säga :)) Okej, det är bara att gilla läget och vi är helt klara med alla förberedelser inför vintern på Gårdsbacken, så låt det snöa!



Den vackra elden från braskaminen...

Samma dag som första snön kom gjorde vi upp vinterns första eld i braskaminen, och det finns inte mycket som slår en värmande, vacker brasa. Det är helt oslagbart, underbart att göra upp eld i kaminen, lägga sig ner i soffan, dra över sig en mysig filt och bara ligga och titta på den vackra elden och efter en stund tillåta sig att somna en stund. Mysfaktorn är då megahög!!!



Marken täcks nu av ett snötäcke och kornåkern är upplöjd.


Gässen är tåliga mot kyla...

Får, höns och kanin har fått flytta in till mildare gradtal i lagårn och tycker nog att det är rätt skönt, men gässen därimot, de får vara kvar ute en stund till. De har såklart sitt gåshus att gå in i om de vill, med torrt spån och hö på golvet, men ofta föerdrar de att spankulera omkring på tomten istället. Jag tycker nog att det ser lite kallt ut om deras fossingar... Brrr!!!


Danne byter däck på släpvagnen

Det är mycket som ska förberedas på en gård inför vintern. Förrutom att ordna för djuren som självklart har prio ett så är det mycket annat som ska ordnas också. Däck ska bytas, grus ska köras hem, vinterträningshage ska byggas, grejer ska bäras "under tak", stängsel ska rivas... och mycket, mycket annat. Men när allt detta är fixat och man kan säga att; nu får det snöa om det vill, så känns det helt okej att det blir vinter... :))


Hundarna tycker om att busa i snön :))

Hundarna gör mig alltid glad, där vilar inga ledsamheter inte. Det får vara vilket väder som helst så är de lika sprudlande glada i alla fall. Att få vara ute och busa i snön, det älskar dom verkligen!!! Å andra sidan... de behöver ju aldrig tänka på snöskottning och sånt... ;))




Ett vänligt ord kan hålla en varm hela vintern...






Gilla Gårdsbacken på facebook



Gårdsbacken blog is written by Paula Lundberg & Dan Westman
Please contact Gårdsbacken
# +46 706597199



About Champis



You people, who visit our blog and want some information about 
Champis -the herding rabbit,  Please write "Champis" in the box,
in the upper right corner of the page. and you will find information
 about this Big little rabbit  :))




tisdag 30 oktober 2012

Hönsens ruggningsperiod

Äntligen!!! Igår plockade jag in det första ägget på länge från våra höns, deras ruggningsperiod verkar äntligen vara över.



Det första ägget efter höstens ruggningperiod

På senhösten ruggar hönsen... ja, tupparna ruggar de också och många av dem ser relativt anskrämliga ut i tufsig fjäderdräkt. Eftersom vi inte har någon lampa hos dem i deras sommargård så får dagsljuset styra deras dagar. Då går de också in i ruggningsperioden och slutar helt att värpa då all energi och protein går åt till att producera nya fjädrar.

Jag tycker att de är välförtjänta av denna viloperiod från äggläggningen, då de övrig tid på året levererar ungefär ett ägg varannan dag/höna.



Hur kan du äta ett ägg utan att du först skalar det?
Svaret längst ner på inlägget...





Gilla Gårdsbacken på facebook



Gårdsbacken blog is written by Paula Lundberg & Dan Westman
Please contact Gårdsbacken
# +46 706597199



About Champis



You people, who visit our blog and want some information about 
Champis -the herding rabbit,  Please write "Champis" in the box,
in the upper right corner of the page. and you will find information
 about this Big little rabbit  :))


Rätt svar på gåtan:
Be snällt någon att annan att göra det åt dig :))




söndag 28 oktober 2012

Fläskfilé med lingon


Som ni säkert märkt, ni som tittar in på Gårdsbackens blogg, så händer det ytterst sällan att jag lägger in några recept på bloggen, men idag tänker jag göra ett undantag och bjuda er på supergod fläskfilé.





Det bästa med detta recept är att det är så enkelt att göra. Det tar däremot en stund i ugnen men där sköter den ju  sig själv, medan man pysslar med annat. Börja med att skära filén i skivor, ca 1-1½ cm tjocka - lägg dem därefter råa i en ugnsform. Blanda 3 dl grädde, 2 dl lingonsylt, 2 msk soja, 2 msk kalvfond och lite mjöl. Häll detta över filén och ställ in i ugnen i ca 1-1½ timme. Ugnen ska vara på 175 grader. Potatis passar bra till, pressad, kokt eller ungsstekt.

Jag tycker såsen blir delikat, med smaken av lingonsylt. Hoppas det smakar! :))



Piece of a cake, easy to bake





Gilla Gårdsbacken på facebook



Gårdsbacken blog is written by Paula Lundberg & Dan Westman
Please contact Gårdsbacken
# +46 706597199



About Champis



You people, who visit our blog and want some information about 
Champis -the herding rabbit,  Please write "Champis" in the box,
in the upper right corner of the page. and you will find information
 about this Big little rabbit  :))



lördag 27 oktober 2012

En rolig och lyckad säsong är över...

Dagens inlägg är skrivet av Danne, som har sammanfattat årets tävlingssäsong med Fame och även berättar lite hur tränat henne och hur vi resonerade inför tävlingssäsongen 2012. Han beskriver dessutom Fames egenskaper i vallning.
One man and his dog
Danne skriver:
Tävlingskepsen är upphängd, Hägglundstaven är rengjord och ska oljas in, ”vallningsstolarna” är renspolade och takboxen ska tas av och ställas undan – vallningssäsongen 2012 är över.
Vi har haft, och har en fortsatt, plan för Fame och hennes tävlande runt om på Sveriges vallhundstävlingar.
Vi tog det rätt lugnt med Fame till att börja med, hon är född i maj 2009, och sent på hösten fick hon börja att känna på fåren. Det var ingen träning i egentlig mening, men hon fick vänja sej att vara nära djur, röra sej runt dem i små fållor, gå mellan djur och grindar och upptäcka att fåren faktiskt hade respekt  och gick undan för henne, liten som hon var. Vi ställde inga krav på henne den här första tiden utan hade som målsättning att varje möte med fåren skulle vara en positiv händelse.
Våren 2010 kunde vi börja träna henne mer seriöst och mycket av träningen förlades till den träningshage på 60x40 meter med viltstängsel som vi byggde på gården. Här var det bra förutsättningar att lyckas för en orutinerad hund och Fame lärde sej vallningens grunder utan problem som tappade djur, starka drag osv. Vi började också under sommaren att träna på olika platser och på olika typer av får.


Fame tränar i vinterhagen.

Vi har ett sätt att träna vallhundar som vi verkligen tror på och med Fame har det fungerat riktigt bra. Vi har byggt upp henne succesivt och har gett henne uppgifter där hon alltid lyckats och på det sättet ökat självförtroendet och tron på sej själv. Hon visade inte  mycket eye i början av sin karriär, men för varje år har det kommit lite mer och nu känns det alldeles lagom. Hennes koncentration är stor, men inte alls så hon riskerar att låsa sej och hon har alltid varit mycket lyhörd och uppmärksam på kroppsspråk, röstkommandon och visslingar.



Finaste Famen i trollskog :))

2011 ökade vi svårighetsgraden på träningen allteftersom hon utvecklades och i juni åkte vi till Pensionat Udden i Skinnskatteberg för två dagars kurs med Derek Scrimgeour från Storbritannien. Det var mycket lärorika dagar då Derek är en mästare på hundträning, inte minst vad det gäller det mentala spelet mellan förare och hund. Vi upptäckte samtidigt att vårt sätt att träna påminde mycket om de metoder han lär ut och när vi fortsatte hemmavid klarade Fame av allt svårare uppgifter.



Gårdsbackens Dalwhinnie "Fame"
fråndriver fåren, 2011




Vi hittade ett videoklipp från förra hösten på Fame, ett av de sista vallningspassen innan snön kom.

Vi anmälde oss till ett vallhundsprov i Sandviken i augusti och fram till dess tränade vi på, fast med målet att hon skulle vara redo för IK-1, innan vi startade vårt VP. Det går sällan lika bra på tävling eller prov, som det gör hemma i hagen och på detta sätt kändes det inte avskräckande svårt när vid stod vid startstolpen i Sandviken. Det var dock svårt, endast fyra av tolv hundar blev godkända men Fame lyckades mycket bra med sina 87 poäng. Vi kände nu att vi behövde en morot för att ytterligare höja kraven på träningen, så vi anmälde oss till två IK1-helger i Stockholmstrakten sent på hösten. Där placerade hon sej fint med fjärde plats och ett första pris i Norrtälje på 86 poäng som höjdpunkten.




Här har Danne & Fame klarat vallhundsprovet
 De helgerna fick vi bekräftat att hon är en hund älskar att tävla och som taggar till lite extra när hon märker att det är tävlingsdags. Vi fick också med oss vad vi behövde träna på, både hund, och inte minst, förare.
Vårt mål inför 2012 var att Fame skulle bli en etablerad, stabil tävlingshund i IK1 och om det gick riktigt bra, skulle vi kanske leta rätt på någon ”enklare” IK2 sent på höstkanten för att, återigen, se vad vi behövde träna på under vintern.
Vi har varit ute sju helger i sommar och höst, kanske något mer än planerat, men Fame har vuxit med uppgiften och vi har haft en rolig säsong i goda vänners sällskap från Mörkö i söder till Lövånger i norr.  Vi började i Söderala en lördag i juni, där det verkligen syntes, inte minst på föraren, att det var ringrostigt och slarvigt, något som inte fungerar på lättfotade Ryafår.  Det blev 67 poäng och en placering i mitten. Vi åkte därifrån ner till Skinnskatteberg och ett kärt återseende med såväl Eva och Allan på Pensionat Udden som Derek Scrimgeour. Vi fick bekräftat av Derek att vi tränat rätt sedan sist och det var återigen mycket lärorikt, Derek drillade oss rejält i hur skärpt och tävlingsinriktad man måste vara om man ska lyckas på banan. Det var tuffa pass men precis vad vi behövde och nu började det lossna. I Sandviken vann vi på söndagen på 91 poäng och Fame började kännas så där stabil som vi hade hoppats på. I Sollefteå blev vi först trea på 92 och sedan åtta på 82p. Vi gjorde förstås fortfarande missar men målsättningen var att inte göra om samma misstag fler gånger. Tre veckor senare åkte vi upp till Lövånger och blev tvåa bägge dagarna, med 87, respektive 89 poäng. Vi vände sedan bilen söderut och startade i slutet av augusti på Mörkö, en bit söder om Stockholm. Vi hade dåliga framdrivningar båda dagarna och slutade fyra (81p) och tia på söndagen med 78.


Danne & Fame firar 1:a priset och första plats i Sandviken

Nu blev det ett uppehåll i tävlingarna, då både SM, Nordiska mästerskapen och de större Cuperna skulle avgöras. Nu var det dags att snäppa upp träningen ytterligare och vi tog chansen att starta en helg i IK2 innan vintervilan, fast någon ”enklare IK2” som vi hade tänkt oss, blev det inte.  Vi åkte till Vinnersjö, Hedesunda och fick en nyttig erfarenhet av vad som krävs i IK2. Hämten gick mycket bra båda dagarna, men fråndrivningarna var längre och svårare än vad vi var tränade för. Vi fick dock med oss en tiondeplats från debuthelgen, något som verkligen gav mersmak.


Fame har fem första pris i IK1
Säsongen var ju över nu, vi hade nått målet och prövat en IK2-tävling och vi hade sagt ”hejdå” och ”vi ses till våren” till många av våra vänner inom vallningen. Dock var det något som låg och gnagde, någon hade sagt till oss i Vinnersjö att det enda sättet för både förare och hund att ”komma in i IK2-kostymen” var att tävla, tävla och tävla… och så är det ju så förbaskat roligt !
Sen är ju inte så långt till Örebro heller, 62 mil enkel väg, och vi har faktiskt aldrig varit på Lekeberga. ;) 
Sagt och gjort, vi anmälde oss till vår absolut sista tävling för i år och nu skulle det tränas – långt. Det kändes inte riktigt lika tryggt när man stod vid startstolpen i Vinnersjö, som det gjort på IK1orna tidigare i sommar, så vi tänjde på det stora fältet hemmavid så mycket vi kunde och tränade på i ur och skur inför Lekeberga. Vi hade inte tillräckligt stort fält hemma visade det sej, för det kändes inte lugnt nu heller, åtminstone inte på lördagen. Fåren stod 350 meter bort, det var sned framdrivning,  det hällregnade, blåste motvind, började skymma och glasögonen immade nästan igen när det var dags för oss. Nåväl, Fame kom med djuren, men i rätt snabb takt, med stängda öron och på en egen vald linje, så det blev inte så mycket mer än så. På söndagen däremot fungerade det så mycket bättre, hon lyssnade över hela fältet, vi fick gå hela banan och avsluta med en fin fålla och singling. Återigen brast det mest på föraren, missade grindar och slarv mellan fålla och delningsring, men Fame kändes faktiskt riktigt bra, och vi fick ett lyckat slut på en mycket rolig säsong.


Gårdsbackens Dalwhinnie

Fame har nu startat 18 gånger i sin tävlingskarriär, och vi har aldrig brutit en tävling, hon har aldrig tappat ett djur och det händer ytterst sällan att fåren konfronterar henne. Hon visar så gott som alltid en fin attityd mot fåren vilket håller dem ihop och gör dem lättmanövererade.
Vi har i år haft olika domare på alla våra sju tävlingshelger, och vi har av dem och medtävlande fått många nyttiga kommentarer och omdömen, både skriftliga och muntliga, vilket ger en möjlighet att utvecklas ytterligare.
Fames utgångar var i början lite tajta, framför allt på djupet, och vi har både fått råden att köra ut henne eller bara låta henne  vara och låta henne utvecklas och få erfarenhet och se om det blir bättre av sej själv. Vi valde det senare och nu ser utgångarna  riktigt fina ut. Sedan den ringrostiga starten i Söderala har hon i varenda start, både i IK1 och IK2, haft mellan 18 och 20 poäng av 20 möjliga i sina utgångar! Det var nog bra att vi bara avvaktade…
Fame har hela tiden varit mycket lättränad, ”problemet” har kanske ibland varit att hon lärt sej momenten  snabbt och gjort det till en vana att förvänta sej samma sak, så det gäller att variera träningen och överraska henne genom att kommendera henne till det hon inte väntar sej.



Famen bland midsommarblomster

Hon vill alltid vara till lags på träning och göra sitt bästa för att lyckas med de uppifter man ger henne och vi kan ärligt säga att vi aldrig varit irriterade på henne efter en träning här hemma. Vi har alltid haft målsättningen att möjligheterna att lyckas med träningen ska vara så stora som möjligt genom bra förberedelser, djur och träningsplats.
På tävling kan man däremot se att hon vuxit och fått ökat självförtroende vilket ibland gör att hon förvånar en med att vara lite mer självständig. Detta känns dock positivt då hon visar att hon har minst en växel till att plocka fram för, förhoppningsvis, större uppgifter i framtiden.
Säsongen 2012 är slut, nu tränar vi vidare i vinter på de brister vi sett att vi har och ser fram emot ett, förhoppningsvis, roligt 2013.
Tack för i år, medtävlare, domare och funktionärer !






Gilla Gårdsbacken på facebook



Gårdsbacken blog is written by Paula Lundberg & Dan Westman
Please contact Gårdsbacken
# +46 706597199



About Champis



You people, who visit our blog and want some information about 
Champis -the herding rabbit,  Please write "Champis" in the box,
in the upper right corner of the page. and you will find information
 about this Big little rabbit  :))


torsdag 25 oktober 2012

Jag blir så rörd!

Jag vet inte hur jag ska börja dagens inlägg, kanske med orden;
Jag blir rörd!

Jag vill att ni ska veta hur varm jag blir i hjärtat när jag promenerar till brevlådan, lyfter på locket och hittar brev med så vackra ord att jag blir just... rörd!!! Vackra ord och ibland även vackra teckningar :))

Tänk att Gårdsbackens lilla anspråkslösa blogg kan skänka någon glädje, inget kan göra mig gladare :))

Tack, tack, tack igen, för all vänlig respons som ni förmedlar genom brev, mejl och telefonsamtal,  till alla er där ute. Sköt om er väl <3

En dag denna vecka fick jag ett brev i brevlådan med en vacker teckning. Jag har konstruerat en bild utifrån den vackra teckningen... Kolla in bara, Champis underbart blåa färg på pälsen. ;))


Denna vackra teckning låg en dag i brevlådan... :))


Här har jag konstruerat en bild utifrån teckningen...
Jag låter Champis behålla sin Champisfärgade päls dock :))



Be good!





Gilla Gårdsbacken på facebook



Gårdsbacken blog is written by Paula Lundberg & Dan Westman
Please contact Gårdsbacken
# +46 706597199




onsdag 24 oktober 2012

Tävlingsdag två, på Lekeberga Gård

Innan jag kommer till söndagens tävling så vill jag berätta lite om lördagseftermiddagen i Örebro...

...Danne startade som nr. 37 av 40 startande, så direkt efter deras lopp så skulle det bli spännande att se om vi skulle komma loss från tävlingsplatsen med bilen. Alla med de stora fyrhjulsdrivna bilarna behövde inte oroa sig, men med vår bil som visserligen har fyra hjul, men inte drift på alla fyra... skulle det allt bli lite spännande! Gårdens traktor hade precis dragit loss en annan bil från plasten.



Jag sätter in samma bild som i förrförra inlägget
eftersom det var här vi skulle köra ut...

Det var en lervälling utan dess like runt bilen, men trots detta och med lätt fot på gaspedalen så lyckades vi faktiskt komma ut på vägen. Vi körde till hotellet och smugglade upp Fame på rummet, som tur var kunde vi från hotellgaraget åka hiss nästan in på rummet så vi lyckades få in henne utan att bli förvisade hem till Gårdsbacken igen :)) Vi hade visserligen hundrum men jag tror inte de hade blivit allt för glada om de sett vad vi släpade in... Fame fick en välbehövlig dusch och kröp sedan ihop nedanför sängen och somnade gott, nöjd med sig själv.

Danne och jag var också frusen, så vi åkte upp på översta våningen och hotellets spa. En bubbelpool och en varm bastu var precis vad vi behövde. Därefter softade vi på hotellrummet innan det var tid att släcka lampan och drömma om nästa dags tävling.



Söndagen bjöd på mycket bättre väder än dagen innan. Danne och Fame hade startnummer fem, vilket var perfekt för oss om vi ville åka hemöver tidigare. Idag kunde vi även vara lite mer sociala och faktiskt plocka fram både stolarna och fikakorgen :)) Najs!!!


Domargenomgången på söndag.


Banan såg för dagen lite annorlunda ut, hämtet var lika långt men framdrivningen var rak, vilket borde göra det lite lättare... Fråndrivningen gick åt andra hållet, men första benet var låångt, tror att det var uppmätt 160 meter, crossen var lite kortare men mot draget och lite luriga grindar, där en av grindarna även var framdrivningsgrinden. Det visade sig senare att ytterst få skulle klara av att få fåren igenom dessa grindar.
Efter sista benet i fråndrivningen skulle fåren tas in i fålla och sista momentet var singling, ett av två märkta djur skulle delas av. Dessutom är inte momentet och tävlingen avslutat förrän fåren åter är ihopsamlade.

Tiden för dagen var satt till elva minuter. Det känns som en ganska kort tid, eftersom banan var så pass lång, men vad vore livet utan utmaningar?



Eftersom man inte får ta med hunden på tävlingsbanan innan
start så har många platsat dem precis utanför istället,
medans husse/matte är på domaregenomgång. 

Danne närmar sig startstolpen, han placerar Fame för ett högerhämt.  När han ser att fåren står utställda, lika långt bort som dagen innan så skickar han Fame, hon drar iväg, med enorm iver att få hämta hem fåren till husse... Hon gör åter igen en fantastiskt fin utgång, men hon stannar lite kort, i linje mot hanteringen så Danne ger henne ett till högerkommando och faktiskt... idag hör hon och lyder honom, på detta långa avstånd. De tappar ett par poäng för detta stödkommando. Helt okej!


Bild över serveringen och sekretariatet...

Upptaget blir således lite snett och där ryker tre poäng. Framdrivningen blir då också lite sned till en början eftersom hon startar snett i upptaget och de tappar en del poäng på grund av den böj som blir i från linjen. Men när de närmar sig framdrivningsgrindarna så har hon lyckats få tillbaka fåren på linjen eftersom hon lyder Dannes kommandon. Hur fåren sedan ändå lyckas gå på utsidan av grindgenomgången fattar jag inte, det var verkligen stolpe ut... :(( De tappar många poäng i framdrivningen således. De fick 32 poöng totalt på hämtet, av 50.

Danne fick så äntligen göra fråndrivningen som han längtat efter. Han gav Fame tydliga visselsignaler och hon tog dem och gjorde som han sa, så de fick fåren rakt och igenom de första fråndrivningsgrindarna. Bra! Efter en relativt fin cross, men som avslutades med missad grindgenomgång så kom Fame fint med fåren mot fållan. Utan några som helst problem så lyckades så snyggt och enkelt få in de fem fåren i fållan. Full poäng!

Sista momentet singling kändes som en utmaning. Jag tror inte singling är ett så vanligt moment på "vanliga" tävlingar. Tyvärr tappade de poäng i "vägen till delningsringen", förarmiss, men Danne tittade på klockan och trodde sig ha 30 sekunder kvar av tiden när han placerat fåren i ringen. Han fick omedelbart en liten, liten lucka till ett märkt får på en kant. Han såg att Fame var beredd och kallade in henne i denna halvmeters lucka. Hon kom in direkt. Tackan som hon singlade av, vände sig tvärt mot de andra och gjorde ett par kast för att finta Fame och ta sig till den övriga flocken men Fame gjorde även hon några snabba kast och övertygade tackan att hålla sig på sin kant. Danne fick klartecken av domaren och samlade därefter ihop flocken och tävlingen var därmed avklarad. De fick värmande applåder av publiken.



Så här såg resultatet ut när vi åkte hemöver efter lunch,
vår elfte plats då, slutade på en 22 placering... :))

Underbart, de klarade hela banan! Lilla Famen och Danne! Poängen blev inte så hög, 65 stycken men vi är supernöjda med hela helgen. De 65 poängen räckte till en 22 placering, vilken vi faktiskt värderar högt. Det var ju så många duktiga hundar och hundförare med, så att hamna i mitten av startfältet gör oss mer än nöjda. Dessutom lyssnade och lydde Fame Danne idag, han kände igen henne :)) Singlingen var en av dagens snyggaste! Fållan fullpott! Att sedan missa några grindgenomgångar och att framdrivningen blev sned och några förarmissar, vad gör det? Bara man lär sig något av sina misstag :)) Resultaten här!

Vi stannade till lunch, och eftersom vi hade tur att ha uppehåll från regnandet idag så kunde vi sitta och ha lite trevligt med våra vallhundsvänner.


En av tjejerna som jobbade med sin hund i hanteringen...

Som vanligt vill vi tacka domaren, Peter Sunesson och arrangerande vallhundsklubb, Bergslagens VK för trevliga, svåra tävlingar ;)) och ett i övrigt bra arrangemang. Vädret rår man inte över. Hanteringspersonalen gjorde ett jättejobb, speciellt på lördagen i hällregnet. Danne råkade träffa på en av tjejerna som tog hand om fåren efter tävlingsrundan och han berättade att hon sken som en sol och tyckte det var underbart kul att låta hennes unga hund göra så mycket praktiskt arbete. :))

Som vanligt vill vi även tacka djurägarna som denna gång var Ingrid och Nils Drakenberg på Lekeberga gård för att vi får komma och tävla på deras mark och nyttja deras får. Fina får, i korsningar och renrasiga päls. Vad gjorde vi utan er?


Tack fina fåren!

Till sist vill vi även tacka Gunnel för mycket trevligt sällskap båda dagarna, om än att lördagens kontakt mest bestod av vinkningar genom två igenimmade regnvåta bilfönster. :)) Du Gunnel... Kom ihåg att meddela tävlingsschemat för 2013 så snart som möjligt, så vi kan boka avbytare... ;))


Här ska vilas!!!


Förresten, på tal om vila.
Det blev inte så vidare mycket vila för Famen idag iallafall...
Hon fick hjälpa Danne att flytta fåren på nytt bete.






Gilla Gårdsbacken på facebook



Gårdsbacken blog is written by Paula Lundberg & Dan Westman
Please contact Gårdsbacken
# +46 706597199






You people, who visit our blog and want some information about Champis -the herding rabbit, Please write "Champis" in the box, in the upper right corner of the page. and you will find information about this Big little rabbit  :))




tisdag 23 oktober 2012

Gårdsbackens Talisker med LP1 i stamtavlan


Jag måste få visa upp snyggaste Tallis som på bilden nedan stoltserar med sina vackra rosetter. Vi är megastolta över Tallis med matte Anneli som lyckats ta tre första priser i lydnadsklass 1. Det ligger mycket jobb bakom en sådan bedrift. Ni är så duktiga!!!





måndag 22 oktober 2012

Nu ska Fame få vintervila...


Efter tävlingen i Hedesunda hade vi tänkt avsluta tävlingssäsongen och låta Fame få välförtjänt vintervila. Hmm, så blev det nu inte... :))



Nu har Fame fått vintervila...

Jag tror det var redan på vägen hem ifrån Hedesunda som Danne och jag började smida planer på att kanske starta Fame i ännu en IK2:a innan vinteruppehållet. När vi kom hem tittade vi i SVaK's tävlingskalender och hittade där tävlingen på Lekeberga gård, strax utanför Örebro. Tja, varför inte? Sagt och gjort, med blodad tand så anmälde vi oss dit... :))

Det var Bergslagens Vallhundklubb som arragerade tävlingarna och domare var Peter Sunesson. Bland startlistans 40 namn hittade vi många namnkunniga förare som skulle vara med och tävla med sina duktiga hundar. Namn som Barbro Klingborg, Karin Söderberg, Karl-Erik Tibblin och så vidare. I tävlingen startade således ett femtontal hundar som varit med i årets SM, fem av hundarna hade till och med kvalificerat sig till SM-finalen. Vi svalde en gång extra när vi tänkte på att vår lilla Famen skulle tävla mot dessa superduktiga hundar och rutinerade förare.


Hundarna får springa av sig vid Alebosjön.


Men, tanken med vår resa söderut och deltagande i tvälingen var att åka ner för att se och lära!!! Jag önskade så mycket att vi inte skulle ta tävlingen så allvarligt utan under två dagar med 40 startande ekipage båda dagarna kunna få lära oss massor av dessa duktiga hundförare.

Vi åkte söderut redan på fredagen. Vi brukar alltid stanna till på café Rutiga Duken i Härnösand på vår väg söderut och äta frukost där ... Jag gör gärna lite reklam för deras Skagenbaguetter... Vi hade i övrigt en jättetrevlig resa söderut. Det har blivit några turer nu i sommar och vi har hittat några favoritställen, att bland annat stanna och rasta hundarna på. Alebosjön är ett fint ställe att stanna på...


Elsa Anderssons Café i Norberg är ett trevligt ställe att fika på.

När vi närmade oss Norberg, så måste man stanna till på Elsa Anderssons Café och det gjorde vi såklart!!! Därefter puttrade vi vidare mot Örebro och vårt hotell där. Vi fortsätter bo på Scandic då vi har hyfsat bra rabatt på deras hotellrum. Och att få en uppdukad frukost är toppen! Oftast är de vänliga och fyller upp vår termos när vi ber om det. I Örebro var de ytterst vänliga, tack för detta...

Det blir tidiga mornar när man måste vara på plats för veterinärbesiktningen på hundarna. Fame och Danne hade startnummer 37 av 40 på lördagens tävling! Sent som tusan! Så det skulle bli en lång dag!
"Undrade ni vad vi hade för väder?"
Det ska jag berätta för er... det stavas med fyra bokstäver... börjar på R och E och därefter G och slutligen N. Och inte lite av varan heller... Som tur var kunde man parkera bilen precis vid tävlingsplatsen så vi hade första parkett och kunde se hela tävlingsbanan helt perfekt... Problemet var att man inte såg nämnvärt bra genom en regnvåt fönsterruta. Nu har ju vi så bra att vi kan koppla in dieselvärmaren på bilen så det var verkligen superskönt att kunna sitta i en varm bil och njuta av att titta på duktiga vallhundsförare! Bara man höll torkarbladen igång...



Så här såg det ut på lördagen :((

"Hur banan såg ut?"
M gav ett bra spontant uttryck vid domargenomgången på lördagen... J**lar vad långt!!! Det var hämtet hon så på kornet beskrev. Fåren skulle ställas ut upp emot 350 meter bort i från startstolpen. Jösses!!! Och inte nog med detta, framdrivningen var sned. Hur skulle vår lilla Famen klara detta? Fråndrivningen såg okej ut. Visst, det var långt mellan grindarna och första benet var inte enkelt då riktningen var rakt mot uttaget. Därefter var det delning och slutligen fålla.

Dagen förflöt... Danne plockade ut Fame med jämna mellarum så det inte skulle bli så lång dag för henne i bilen, varje gång han tog ut henne så var hon övertygad att det var hennes tur att starta... Han placerade sig så att Fame skulle få se några duktiga hundar hämta fåren. Danne ville försäkra sig att Fame hade sett fåren låååångt där borta. När det så äntligen var deras tur så hade det inte slutat regna... snarare tvärtom :)) Det vräkte ner, det blåste motvind och det hade börjat skymma!!! Det låter som tre bra bortförklaringar... eller hur?



Domargenomgången på lördagen, paraplyer och regnkläder var gångbart.

Nåväl, Danne placerar Fame för ett högerhämt, det är första gången på tävling han skickar henne höger. Ett vänsterhämt idag innebar för många konstiga "happenings". Där fanns svackor, buskage, fårnät och hanteringen. Visst, många hade skickat vänster och deras hundar gjorde fina utgångar men alltför många hundar betedde sig underligt... Rutinerade hundar skar... rutinerade hundar gick på hanteringen... och så vidare... så Danne litade på att Fame skulle klara även ett högerhämt. (Hon gör fina sådana på träning) När Danne ser att fåren står fint lååååångt där borta skickar han Fame... och hon gör en alldeles strålande utgång åt höger. Därefter ser han henne inte mer... :)) Han kunde inte ens vissla en stoppsignal för han kunde omöjligt se henne långt där borta, han fick istället lita på hennes instinkt att komma med djuen till honom.

Hon stannar lite kort och börjar upptaget lite snett och tappar därned några poäng. Hon trycker loss fåren lite väl hastigt och det är då Danne får koll på henne igen... när fåren börjar röra på sig... Han visslar en stoppsignal... ingen som helst reaktion från Fame... han visslar en till... ingen som helst reaktion ifrån Fame...Hon gav sjutton i Danne och tog hem fåren på hennes sätt, och det sättet var inte en gång på linjen! Puts väck med de poängen!!! Okej... hon tog hem fåren till husse.

Nu skulle de runda stolpen och fråndrivningen skulle påbörjas. Jodå, rundningen gick bra och början på fråndrivningen var också fin, men eftersom Fame inte behagade lyssna på den hand som föder henne denna dag, så tyckte hon att  när fåren fick för starkt drag mot uttaget så gick hon upp och stoppade och Danne gjorde ett alltför dåligt försök att få fåren igenom första fråndrivningsgrindarna och poängen dök i botten. Så slutligen tog poängen slut i fråndrivningen och de fick gå av banan. Fame var ordentligt trött och klarade inte av att ta in Dannes kommandon. Hon som i vanliga fall är lydigheten själv... det är ju hennes adelsmärke... hon lyssnade inte ett smack!!! Självklart var vi besvikna... Danne som hade sett fram emot fråndrivningen och vet vad Fame kan, stod nu som ett frågetecken och fattade ingenting.

Vi klappade om Fame som måste få tro att hon varit jätteduktig. Hon förstår ju inga linjer eller att fåren inte får tas hem i rallyfart. Skulle ni fråga henne skulle hon tycka att hon varit klart duktig. :)) Så det blev klappar och beröm. Efter tio minuter var vi själva också rätt nöjda med Fames tävling. Tänk att hon klarade av att hämta fåren på detta långa avstånd, och Danne skickade henne åt höger, nu vet vi att hon kan det också på tävling. Poängen blev 36 stycken, det var hennes hämtpoäng. Hon hamnade på en 26 placering av 40 starter, ett toiotal hundar fick bryta. Men vi är trots detta nöjda med henne. Visst, hon måste lyda och lyssna på Dannes kommandon, men det vet vi ju att hon gör, i vanliga fall... det kommer....



Ja, så var då tävlingen över på lördagen och det var dags att köra tillbaka till hotellet,
om man kommer loss från sörjan,vill säga...


Hmmm, jag hade tänkt berätta om hela tävlingshelgen i detta inlägg men det funkar ju inte... Jag har redan nu skrivit på tok för långt... Så jag summerar lördagen med att göra en analys, hur kan man finna ett nöje i att klampa omkring i lera, stå ute i hällregn, äta lunch på papptallrikar, frysa om händer och fötter, dra in en massa skit i bilen, det har gått dåligt i tävlingen och ändå tycka att dagen har varit fantastisk!!! Fråga mig inte hur :))



Jag berättar vidare om söndagens tävling...






Gilla Gårdsbacken på facebook



Gårdsbacken blog is written by Paula Lundberg & Dan Westman
Please contact Gårdsbacken
# +46 706597199






You people, who visit our blog and want some information about Champis -the herding rabbit, Please write "Champis" in the box, in the upper right corner of the page. and you will find information about this Big little rabbit  :))





Snart...


...kommer en uppdatering!

Kram!



torsdag 18 oktober 2012

Förbud mot mellanlagring...


Jag försöker hålla ordning bland mina saker... ja, nu är det ju inte alltid det lyckas, men jag försöker. Jag blir jätteglad om jag finner saker som kan förenkla min vardag, bland annat genom att hålla ordning bland prylarna... som dom här krokarna till exempel...



Med dessa krokar kan jag gömma många jackor bakom dörren till tvättstugan... :))


Ikapp med stigande ålder så tycker jag nu för tiden att man inte ska ha för många grejer i hemmet. Jag vill ha det både rent och stilrent omkring mig. Jag tycker inte om prydnadsprylar, ofunktionella och dammsamlare kallar jag dessa. Det finns dock en sak som jag är svag för och det är ljusstakar, dessa kan jag få plats med, nästan hur många som helst... Men de har ju en funktion... att göra det mysigt omkring oss med ett hemtrevligt, varmt sken... :)) Speciellt den här tiden på året.



Ljusstakar kan man ha många av...

Jag blir lätt irriterad om jag inte hittar en sak hemma. Jag tycker att vi har så pass bra ordning att det alltid bara ska vara att gå direkt och hämta det man nu ska ha. Saker och ting ska ha en bestämd plats, gärna i uppmärkta lådor eller dyligt. Och har man använt någonting så ska de snabbt tillbaka på sin plats.



Vilka fantastiska bra krokar som man hänger på dörrkanten,
59.- på Åhlens, som hittat ;))

Nu fungerar det inte så... alltid... Känner ni igen, mellanlagring?
Att från den plats man använt en sak och till dess att den kommer på sin rätta plats så mellanlagras den på, typ sju olika ställen... Matbordet är ett praktexemplar på mellanlagringsplats... det brukar vara så fulltproppat med grejer som är på väg till sin rätta plats, att det tar tid innan man röjt undan för att kunna duka fram tallrikar och bestick inför middagen... :((



En typisk mellanlagring...

Nytvättade örngott och påslakan är ett annat exempel. De hänger där på sin lina och torkar. Jag behöver platsen till nya nytvättade kläder. Jag viker ihop våra sängkläder och lägger dem i prydlig hög på bänken i tvättstugan. De ska strykas efter tvätt och efter att ha lagrats i tvättstugan en tid så kan det hända att jag förflyttar dem till strykbrädan. Där ligger de fint någon dag eller så. Sedan dras, och styks de och läggs i trappen upp för att tas med nästa gång man går upp på övervåningen... eller ändå nästa gång... Så till slut grabbar man tag i högen och bär med sig den upp på övervåningen, man lägger den på bänken i sovrummet för man har lite bråttom ner igen, man är ju mitt uppi i något annat göromål. Så kommer man upp till sovrummet på kvällen för att gå till sängs, man ser högen med rena, nystukna sängkläder och har man lite ork kvar så tar man högen och trycker in den i den överfulla sänglinnesgarderoben. Så efter fem olika mellanlagringsplatser så kommer äntligen sängkläderna på plats.

Jag menar... titta omkring er!!! Jag slår vad om att ni har massor av grejer som ligger och mellanlagras...
Har jag rätt?

Jag funderar på att införa
förbud mot mellanlagring på Gårdsbacken






Gilla Gårdsbacken på facebook



Gårdsbacken blog is written by Paula Lundberg & Dan Westman
Please contact Gårdsbacken
# +46 706597199






You people, who visit our blog and want some information about Champis -the herding rabbit, Please write "Champis" in the box, in the upper right corner of the page. and you will find information about this Big little rabbit  :))