onsdag 24 oktober 2012

Tävlingsdag två, på Lekeberga Gård

Innan jag kommer till söndagens tävling så vill jag berätta lite om lördagseftermiddagen i Örebro...

...Danne startade som nr. 37 av 40 startande, så direkt efter deras lopp så skulle det bli spännande att se om vi skulle komma loss från tävlingsplatsen med bilen. Alla med de stora fyrhjulsdrivna bilarna behövde inte oroa sig, men med vår bil som visserligen har fyra hjul, men inte drift på alla fyra... skulle det allt bli lite spännande! Gårdens traktor hade precis dragit loss en annan bil från plasten.Jag sätter in samma bild som i förrförra inlägget
eftersom det var här vi skulle köra ut...

Det var en lervälling utan dess like runt bilen, men trots detta och med lätt fot på gaspedalen så lyckades vi faktiskt komma ut på vägen. Vi körde till hotellet och smugglade upp Fame på rummet, som tur var kunde vi från hotellgaraget åka hiss nästan in på rummet så vi lyckades få in henne utan att bli förvisade hem till Gårdsbacken igen :)) Vi hade visserligen hundrum men jag tror inte de hade blivit allt för glada om de sett vad vi släpade in... Fame fick en välbehövlig dusch och kröp sedan ihop nedanför sängen och somnade gott, nöjd med sig själv.

Danne och jag var också frusen, så vi åkte upp på översta våningen och hotellets spa. En bubbelpool och en varm bastu var precis vad vi behövde. Därefter softade vi på hotellrummet innan det var tid att släcka lampan och drömma om nästa dags tävling.Söndagen bjöd på mycket bättre väder än dagen innan. Danne och Fame hade startnummer fem, vilket var perfekt för oss om vi ville åka hemöver tidigare. Idag kunde vi även vara lite mer sociala och faktiskt plocka fram både stolarna och fikakorgen :)) Najs!!!


Domargenomgången på söndag.


Banan såg för dagen lite annorlunda ut, hämtet var lika långt men framdrivningen var rak, vilket borde göra det lite lättare... Fråndrivningen gick åt andra hållet, men första benet var låångt, tror att det var uppmätt 160 meter, crossen var lite kortare men mot draget och lite luriga grindar, där en av grindarna även var framdrivningsgrinden. Det visade sig senare att ytterst få skulle klara av att få fåren igenom dessa grindar.
Efter sista benet i fråndrivningen skulle fåren tas in i fålla och sista momentet var singling, ett av två märkta djur skulle delas av. Dessutom är inte momentet och tävlingen avslutat förrän fåren åter är ihopsamlade.

Tiden för dagen var satt till elva minuter. Det känns som en ganska kort tid, eftersom banan var så pass lång, men vad vore livet utan utmaningar?Eftersom man inte får ta med hunden på tävlingsbanan innan
start så har många platsat dem precis utanför istället,
medans husse/matte är på domaregenomgång. 

Danne närmar sig startstolpen, han placerar Fame för ett högerhämt.  När han ser att fåren står utställda, lika långt bort som dagen innan så skickar han Fame, hon drar iväg, med enorm iver att få hämta hem fåren till husse... Hon gör åter igen en fantastiskt fin utgång, men hon stannar lite kort, i linje mot hanteringen så Danne ger henne ett till högerkommando och faktiskt... idag hör hon och lyder honom, på detta långa avstånd. De tappar ett par poäng för detta stödkommando. Helt okej!


Bild över serveringen och sekretariatet...

Upptaget blir således lite snett och där ryker tre poäng. Framdrivningen blir då också lite sned till en början eftersom hon startar snett i upptaget och de tappar en del poäng på grund av den böj som blir i från linjen. Men när de närmar sig framdrivningsgrindarna så har hon lyckats få tillbaka fåren på linjen eftersom hon lyder Dannes kommandon. Hur fåren sedan ändå lyckas gå på utsidan av grindgenomgången fattar jag inte, det var verkligen stolpe ut... :(( De tappar många poäng i framdrivningen således. De fick 32 poöng totalt på hämtet, av 50.

Danne fick så äntligen göra fråndrivningen som han längtat efter. Han gav Fame tydliga visselsignaler och hon tog dem och gjorde som han sa, så de fick fåren rakt och igenom de första fråndrivningsgrindarna. Bra! Efter en relativt fin cross, men som avslutades med missad grindgenomgång så kom Fame fint med fåren mot fållan. Utan några som helst problem så lyckades så snyggt och enkelt få in de fem fåren i fållan. Full poäng!

Sista momentet singling kändes som en utmaning. Jag tror inte singling är ett så vanligt moment på "vanliga" tävlingar. Tyvärr tappade de poäng i "vägen till delningsringen", förarmiss, men Danne tittade på klockan och trodde sig ha 30 sekunder kvar av tiden när han placerat fåren i ringen. Han fick omedelbart en liten, liten lucka till ett märkt får på en kant. Han såg att Fame var beredd och kallade in henne i denna halvmeters lucka. Hon kom in direkt. Tackan som hon singlade av, vände sig tvärt mot de andra och gjorde ett par kast för att finta Fame och ta sig till den övriga flocken men Fame gjorde även hon några snabba kast och övertygade tackan att hålla sig på sin kant. Danne fick klartecken av domaren och samlade därefter ihop flocken och tävlingen var därmed avklarad. De fick värmande applåder av publiken.Så här såg resultatet ut när vi åkte hemöver efter lunch,
vår elfte plats då, slutade på en 22 placering... :))

Underbart, de klarade hela banan! Lilla Famen och Danne! Poängen blev inte så hög, 65 stycken men vi är supernöjda med hela helgen. De 65 poängen räckte till en 22 placering, vilken vi faktiskt värderar högt. Det var ju så många duktiga hundar och hundförare med, så att hamna i mitten av startfältet gör oss mer än nöjda. Dessutom lyssnade och lydde Fame Danne idag, han kände igen henne :)) Singlingen var en av dagens snyggaste! Fållan fullpott! Att sedan missa några grindgenomgångar och att framdrivningen blev sned och några förarmissar, vad gör det? Bara man lär sig något av sina misstag :)) Resultaten här!

Vi stannade till lunch, och eftersom vi hade tur att ha uppehåll från regnandet idag så kunde vi sitta och ha lite trevligt med våra vallhundsvänner.


En av tjejerna som jobbade med sin hund i hanteringen...

Som vanligt vill vi tacka domaren, Peter Sunesson och arrangerande vallhundsklubb, Bergslagens VK för trevliga, svåra tävlingar ;)) och ett i övrigt bra arrangemang. Vädret rår man inte över. Hanteringspersonalen gjorde ett jättejobb, speciellt på lördagen i hällregnet. Danne råkade träffa på en av tjejerna som tog hand om fåren efter tävlingsrundan och han berättade att hon sken som en sol och tyckte det var underbart kul att låta hennes unga hund göra så mycket praktiskt arbete. :))

Som vanligt vill vi även tacka djurägarna som denna gång var Ingrid och Nils Drakenberg på Lekeberga gård för att vi får komma och tävla på deras mark och nyttja deras får. Fina får, i korsningar och renrasiga päls. Vad gjorde vi utan er?


Tack fina fåren!

Till sist vill vi även tacka Gunnel för mycket trevligt sällskap båda dagarna, om än att lördagens kontakt mest bestod av vinkningar genom två igenimmade regnvåta bilfönster. :)) Du Gunnel... Kom ihåg att meddela tävlingsschemat för 2013 så snart som möjligt, så vi kan boka avbytare... ;))


Här ska vilas!!!


Förresten, på tal om vila.
Det blev inte så vidare mycket vila för Famen idag iallafall...
Hon fick hjälpa Danne att flytta fåren på nytt bete.


Gilla Gårdsbacken på facebookGårdsbacken blog is written by Paula Lundberg & Dan Westman
Please contact Gårdsbacken
# +46 706597199


You people, who visit our blog and want some information about Champis -the herding rabbit, Please write "Champis" in the box, in the upper right corner of the page. and you will find information about this Big little rabbit  :))
5 kommentarer:

 1. Att hamna mitt i fältet är ju en otroligt bra prestation då ni tävlade mot så många rutinerade. Å det e så spännande att läsa om era tävlingar, att jag nästan blir andfådd:-))

  SvaraRadera
  Svar
  1. :))
   Ja, vad roligt att du tycker det. Vi är supernöjda över Fame. Danne däremot... nej, jag bara skojar! Han är verkligen jätteduktig han med. Jag brukar hota honom med att om det går dåligt i tävlingarna blir det mer shopping för mig. Dåligt resultat, mycket shopping... bra resultat, mindre shopping... Det borde väl göra att han blir mer skärpt, eller hur?
   Kram!
   /P

   Radera
 2. Bra jobbat! jag har länkat till er och lånat en bild :-) hoppas det var ok

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, detsamma! :))

   Absolut helt okej att låna en bild, om syftet är gott ;))

   Kram!
   /P

   Radera
 3. Well done, Danne and Fame! And well done for getting out of that glorious mud - that certainly takes some finesse.

  Hugs, K.

  SvaraRadera