fredag 5 oktober 2012

Ett SM-poäng!!!

Den här senaste veckan har förmiddagarna innan jobbet varit helt galet fullspäckade...

Måndag: Hämtade hem tackorna med lamm från sommarens bete.
Tisdag: Den tråkiga men dock oundvikliga dagen, slakt.
Onsdag: Körde hem höbalar.
Torsdag: Körde hem ännu flera höbalar.

Jag har ju lovat er en sammanfattning av den senaste tävlingsturnén söderut, som denna gång gick till Vinnersjö, Hedesunda, söder om Gävle. X-läns VK stod som arrangörer till denna IK2-tävling som skulle bli vår debut i den högsta klassen i fårvallning. Vi hade som målsättning inför årets vallningssäsong att vi skulle tävla i IK1 hela sommaren för att både Fame och Danne skulle få mer och mer tävlingsrutin. Sedan hade vi tänkt att vi skulle prova en IK2-tävling innan vintervilan. Man får gå tillbaka att tävla i IK1 även om man provar den högre klassen och det känns tryggt att veta... :))Det är alltid roligt att träffa Billy...

Så tidigt på fredagmorgonen drog vi från byn och styrde kosan söderut. Vårt första stopp skulle bli hos valpköpare Rebecca och hennes Gårdsbackens Knockando, Billy. Det är alltid roligt att träffa dem, både vi och Gimmie och Fame blir glada! :)) Gimmie blir så glad att hon nästan slår knut på sig själv när hon träffar Billy och jag är helt övertygad om att de känner igen varandra.


Vi imponeras av Rebecca och Billy i vallhagen...

Rebecca skämde bort oss med supergod höstlig soppa och en mmmmgod efterrättspaj. Att få se Rebecca valla med Billy är en fröjd. De är så duktiga! Vilken tur att vi kom på besök, för de var absolut klara att gå vidare i träningen. Billy är så läcker i vallningen, han har den fina djurkänsla som man vill ha i sin hund och han lär sig väldigt fort nya saker. Dessutom har han en pondus mot djuren som man också vill ha och han rör sig i fint tempo mot djuren, utan att tveka, utan att skrämma dem.


Gimmie tittar över gärdsgården på Billy när han vallar

På lördagen var det då dags för den STORA debuten!!! Jä**ar vad lång den såg ut... fråndrivningen... :)) Nåväl, den som har gett sig in i leken får leken tåla. ;)) Fältet där IK2-banan var uppställd var inte så stort. Hämtet beräknades vara en, si så där, 220 meter och det var väl okej, men det svåra i dagens banskiss skulle visa sig vara fårens drag i uttaget, som låg precis i linje med första benet av fråndrivningen. Danne och Fame hade sent startnummer, nummer 24, så vi hade många hundar före oss att studera.Lördagens veterinärbesiktning gjordes noggrannt...

Så blev det så dags för nummer tjugofyra, Danne och Fame och deras debut. Danne går fram till startstolpen med Fame strax bakom sig, han stannar henne i startposition och inväntar fåren. Så ser då allt okej ut och han skickar iväg henne på ett vänsterhämt, Fame ger sig iväg, som skjuten ur en kanon. De får 46 poäng av 50 på hämtet och det är alldeles strålande :)) När Fame kommit hem med fåren till Danne och ska runda stolpen så är hon taggad till tusen... Danne ger henne ett högerkommando och hon tar med väldig fart fåren runt Danne och stolpen. Jag kan se från publikplats att hon öppnar sin mun när hon snävar runt flocken och jag säger till Gunnel som sitter brevid mig:
-Va? Hon kunde ha bitit!!! Det fanns inte på kartan innan start... hon som aldrig biter oprovocerat, snacka om taggad hund... :))


Domargenomgången

Okej, resan fortsätter... på grund av att Fame är så het runt stolpen och det hela går i alltför rask takt så blir en av tackorna kvar hos Danne. I varje grupp är det tre pälsfår och ett finullsfår och det är finullsfåret i Dannes grupp som så snällt stannar upp brevid honom och det ser ut som om hon är världens polare med honom. De andra tre sätter istället av i full galopp i draget mot uttaget, så Danne måste snabbt skicka Fame för att stanna upp dessa tre flyende får. Hon klarar det galant. De tar tillbaka tackorna på linjen för fråndrivningen men Danne tänker att han kan inte ta tillbaka dem hela vägen till tackan som står kvar vid honom, då ryker alldeles för många poäng, så han kommenderar Fame ett högerkommando för att lirka iväg finullstackan ifrån honom och till andra men icke... hon står kvar... jättenöjd med tillvaron! Återigen drar de andra i full fart... Danne skickar Fame får att ta tillbaka dem och faktiskt...  nu behagar finullstackan att gå till de andra. Självklart kostar detta på tok för mycket poäng och trots att Fame tillslut klarar första benet och därefter crossen så tar poängen slut...Nils Agerbjer är domare för dagen och Carina Olsson djurägare.
Fåren som tävlas på är päls- och finullsfår.

Med 46 poäng i hämtet och trots det som hände vid stolpen så måste vi vara nöjda med henne. Hundarna räknar inte poäng och Fame gjorde ett jättejobb med fåren efter hämtet och är säkert nöjd med sig själv och det är såklart det allra viktigaste. Så poängen tog som sagt slut i fråndrivningen, vi fick behålla de fina hämtpoängen och är faktiskt nöjd med debuten trots en kass placering i bottenskiktet. Det känns så himla bra, att man kan acceptera ett dåligt placeringsresultat därför att man tycker att hunden ändå gjorde sitt allra bästa. Debuten var således avklarad.Lena Henrikssons vackra hanhundar, väntar snällt på matte...

Söndagen bjöd på strålande väder till skillnad från lördagen då vårt nya RoyalCanin-tält väl kom till användning i regnet. Rebecca, Crille och Billy kom och supportade oss, vilket så klart var jätteroligt! Idag var startnumret åtta, och när det var Danne och Fames tur att starta hade många av de föregående ekipagen fått bryta. Tävlingen var svår. Hämtet såg ut ungefär som på lördag, första benet däremot var långt och crossen låg precis i draget.


Här har Danne precis skickar Fame på ett vänsterhämt och trycker ner staven i marken...

Tiden för rundan var satt till tio minuter. Fame gör ett lika fint hämt som på lördagen, trots att dagens framdrivning var i vinkel och när hon kommer med fåren så är Danne skärpt till tusen för att inte göra om samma misstag som på lördagen. Nu skulle rundningen gå lugnt och fint och alla fåren skulle med! :)) Detta lyckades de också med och i lugn och fin takt så påbörjade de den långa fråndrivningen. Jag tänkte i förväg att hur skulle Famen klara detta? Det såg ju så himla långt ut, men Danne gav henne förtroende under fråndrivningen och hon kom in i ett fint tempo där hon går fint utan så mycket kommandon. Hon börjar lära sig att styra mot grindgenomgångar. De träffade de första grindarna och vinklade snyggt åt höger. Nu styr fåren nosen mot draget och får upp tempo... Fame stannar till ett ögonblick och funderar på hur hon ska göra, Danne måste omedelbart skicka henne vänster, eftersom fåren skenar i galopp mot hanteringen. Fame tar vänsterkommandot och rundar fårflocken, lyckas vända dem mot det andra grindparet och tar nu hem tackorna till Danne.Danne tar Fame lugnt och fint runt stolpen med fåren...

Han möter upp inför delningen... jag kan se att han tittar på klockan... det är nog inte så mycket tid kvar nu... Han stressar lite i delningen och tyvärr tar tiden slut. Efteråt berättar Danne att de hade tre minuter kvar när de kom till delningsringen. Fåren grupperar sig i tre-en hela tiden och eftersom Danne har så lite tid kvar väntar han inte ut dem som han borde kanske.Danne tar fram Fame så att hon precis påverkar fåren,
tyvärr blir delningen lite stressig på grund av att det var lite tid kvar...
 Slutpoängen för Danne och Fame blev för dagen 59 stycken. De låg på en sjätteplats länge men på slutet var det några som gjorde några fina rundor och petade ner dem till en tionde plats. Det är vi så klart jättenöjda med... det gav ju SM-poäng... nåja... ett i alla fall!!! :)) Länk till resulatet på söndagen.


Domare Nils med sekreterare Gunnel studerar förare, hund och får...

Målsättningen är utförd. IK2-debuten avklarad. Nu är det bara att träna vidare och det är väldigt lätt att få blodad tand och vilja lite mer... :)) Å andra sidan är det perfekt att anmäla sig till tävling, det sporrar en att träna hårt! Och eftersom Fame tycker det är så roligt, både att träna och att tävla så finns det inga begränsningar, numera räcker det att Danne tänker... träna... så är Fame på hugget!!!Pia Båvegård ska precis skicka sin hund på ett hämt...

Ewa-Lena Strömbäck med CMM's Sam klarar delningen...

Vi tackar X-läns vallhundsklubb för mycket väl arrangerad tävling och Carina och Tomas för upplåtelse av djur och tävlingsplats. Det är guld värt, 1000-tack! Vi kommer gärna tillbaka.

Gilla Gårdsbacken på facebookGårdsbacken blog is written by Paula Lundberg & Dan Westman
Please contact Gårdsbacken
# +46 706597199
You people, who visit our blog and want some information about Champis -the herding rabbit, Please write "Champis" in the box, in the upper right corner of the page. and you will find information about this Big little rabbit  :))8 kommentarer:

 1. Hej!

  Finns det inga tävlingar på Gotland så att ni kan komma och hälsa på oss? Vilka fina hundar ni har och vilka underbara bilder du lägger upp. Jag kan titta på dem och få lite hemlängta. Kramar från kusin Ulrika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Ulrika!
   Vad kul att du tittar in hos oss på Gårdsbacken.. :))
   Faktiskt, var vi SM på Gotland, vi såg och lärde, men det är många år sedan nu.
   Nästan sommar kanske vi kan göra en turné längre söderut än vi brukar och besöka Gotland. Där är ju så himla vackert! Det skulle vara så kul att se hur ni har det, jag har hört lite om er gård. :))
   Sköt om er!

   Kram!
   /P

   Radera
 2. Hej Paula
  Som vanligt förnöjer du mig med dina fina berättelser.
  Både här och på Fb.
  Yvonne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för alltid lika vänliga ord!

   Kram!
   /P

   Radera
 3. Wow, Fame really had a good debut, I think. Perhaps a competitor snuck some clover into Danny's pocket so that the naughty ewe would be his best friend...? :)

  Kramar!

  K.

  SvaraRadera
  Svar
  1. You are funny, K!

   We had never thought of that, but of course you are right...
   Before next competition we had to make sure to empty Dannes pockets before start... ;))

   Kramar!
   /P

   Radera
 4. Wow, vilken fartfylld spännande läsning, jag blir nästan andfådd:-) Otroligt bra jobbat, STORT Grattis!!! Härliga bilder som vanligt. Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. :))

   Jo du, det händer grejer på vallhundstävlingar. Men det är det som är så roligt med denna hobby, att så mycket kan hända, när du har hunden, dig själv och fåren som ska behandlas med stor respekt, och med fin djurhantering. Det är mycket som ska stämma för ett perfekt "lopp".

   Vi hörs!
   Kram!
   /P

   Tack för gratulationerna :))

   Radera