tisdag 16 oktober 2012

Border Collie valpar planeras


Det är ett antal år sedan, Danne och jag var på bilsemester i Skottland och besökte där fårgårdar med stora fårbesättningar och med Border Collies som ovärderliga arbetskamrater...





Jag kommer speciellt ihåg en episod. Vi besökte Viv Billingham, som var ett relativt stort namn inom BC i England på den tiden och som på sin gård ofta tog emot turister och hade för dem/oss vallhundsuppvisning. På gården fanns ett stort antal BC i olika åldrar. De fick bo ute på gården i var sin koja, så när som på den äldsta tiken, tyvärr har jag glömt hennes namn, hon var pensionerad och fick bo inne hos Viv i boningshuset. Jag kommer ihåg att vi pratade avel med Viv och var intresserade att höra hennes synpunkt om just detta. Vi hade då vår första BC-tik, Luckie, som vi lämnat hemma i Svedala. Luckie var av Nya Zeeländskt påbrå och het som ugnen i vallningen. Hon var en svår hund för oss som nybörjare.  Hon var dessutom reserverad för allt och alla.



Fame vallar några av Gårdsbackens tackor...

Viv funderade med oss om att avla på linjerna efter vår egen tik... Det var nämligen så hon gjorde. Hon hade hittat sin drömtik, avlade på henne och därefter hennes på avkommor. Hon frågade oss;
"-Varför inte avla på er egen tik?"
Jag kommer ihåg att jag tänkte... "nej, det skulle inte vara en bra idé!" Än hur högt vi höll Luckie, så var vi klarsynta nog att inse att hon inte var någonting att avla på. Hon var fruktansvärt svår i vallningen, hon var reserverad och skotträdd. Nej, vi ville själva inte ha en valp efter henne... :((



Gårdsbackens Dalwhinnie

Men nu när vi har Fame kan jag verkligen förstå hennes tankar om avel.  Fame är bara tre år, men hon är vår drömtik, alla kategorier. Vi kommer att para henne vid hennes nästa löp och själva spara en valp efter henne. Självklart förstår vi att en parning, med den hanhund som vi utsett, trots allt är ett lotteri på hur valparna blir. Det enda vi med säkerhet vet är att vi måste ta chansen och avla på Fame.



Fame har alltid haft precis lagom mängd av eye

Fame har allt vi önskar i en vallhund. Jag brukar med ärlighet säga att det inte har hänt en enda gång att Danne har kommit hem, efter ett träningpass med Fame och varit arg eller besviken. Vi vet att om någonting inte har gått bra så har det berott på att vi själva inte har kunnat visa henne hur vi vill att hon ska göra. Om Fame förstår vad vi förväntar oss av henne så utför hon det, så är det bara!!! Hon vill så otroligt väl vara oss till lags och göra saker rätt. Dessutom är hon så klok, så det räcker att visa en eller ett par gånger så förstår hon. Skulle det krävas mer så förvånar det oss.



Fame har singlat av en av ungbaggarna...

Fame är vår fjärde BC-tik och vi kan ärligt säga att hon är speciell, kan vi träna henne på rätt sätt så finns det inga begränsningar för henne. Hon är en på miljonen...

På sidan om vallningen är hon en alldeles lagomt social tik. Gimmie, hennes mor är däremot översocial och slår gärna knut på sig själv i närheten av folk och tror att allt och alla vill henne väl. :)) Fame har ett bra hundspråk mot andra hundar och bryr sig inte nämnvärt om dem... men visst... får  hon möjlighet att leka med någon annan så gör hon gärna det... :))



Fame har en skön stil i vallningen

Hon lyssnar alltid på vad vi vill och säger till henne... vi behöver aldrig höja rösten eller tjata på henne. Med samma ärlighet som förut så har vi aldrig behövt ropa två gånger för att ropa in henne. Återigen så vill hon vara oss till lags, utan för att för den skull bli mesig.



Fame är oftast lugn och hetsar inte upp sig i onödan...


Fame älskar att träna, om det så är vallning eller annat, till exempel lydnad. Vi kan ha henne okopplad i alla situationer och jag kan med hundraprocentig säkerhet säga att jag kan avbryta och/eller när som helst kalla in henne. Under den gångna sommaren när vi har varit ute och tävlat en hel del tillsammans med henne så har hon visat att hon älskar den miljön. Hon fungerar perfekt i alla möjliga olika miljöer. Vi har promenerat med henne mitt i StorStockholm utan att det bekommer henne det minsta. Är vi lugna så förstår hon att allting är lugnt...

Hon är helt oberörd gällandes åska, skott, smällare och raketer, vilket vi ser som en stor fördel.

För att alla mina positiva ord om Fame ska bli trovärdiga så känner jag att jag måste väga in någonting negativt... men det blir svårt, Möjligtvis att även hon gärna blir väl så ivrig när det kommer folk till Gårdsbacken och det ibland kan vara svårt att dämpa deras glädje... med det är väl ett ganska angenämt problem... eller hur?




Gimmies valpar... Fame är en av de små... Åh, vad jag längtar efter småttingar igen <3

Så vi planerar att para Fame vid hennes nästa löp. Gimmie, hennes mamma, löper just nu och Fame har börjat fälla päls. Om vi går efter tidigare löpperioder så ska hon löpa runt årsskiftet. Vi måste ändock vara beredda så att inte Gimmie drar igång henne tidigare än vad vi tänkt. En parning efter årsskiftet med valpning i början på mars och leveransklara valpar i maj vore perfekt.

Fame har godkänt vallhundsprov, flera 1:a pris i IK1 och hon har deltagit i IK2. Hon är ögonspeglad UA, som valp och kommer att vuxenspeglas innan parning. (vi får hoppas att allt är okej) Hon är dessutom gentestad för CEA (Collie Eye Anomaly) med utlåtande "normal/friförklarad". Detta innebär att hon kan aldrig utveckla CEA eller att hennes framtida valpar kan få sjukdomen. Hon har A-höfter. Fame uppfyller alltså alla krav för en regelrätt parning.

Beträffande hanhund så håller vi inne med det ett tag till, men vi har tankar på en lämplig kavaljer till vår Famen som enligt vår magkänsla känns rätt. Vi kommer att presentera honom lite längre fram.




Vår bästa Fame

Om ni är intresserad av vår parning med Fame och redan nu har några funderingar gällande parningen, så tveka inte att höra av er till oss på Gårdsbacken. Kontaktuppgifter finner ni längre ner på inlägget.


Gårdsbacken planerar valpar




Gilla Gårdsbacken på facebook



Gårdsbacken blog is written by Paula Lundberg & Dan Westman
Please contact Gårdsbacken
# +46 706597199






You people, who visit our blog and want some information about Champis -the herding rabbit, Please write "Champis" in the box, in the upper right corner of the page. and you will find information about this Big little rabbit  :))





10 kommentarer:

  1. Åh så spännande! =)

    Nu är jag inte ute efter valp själv, men tycker om det sätt ni tänker med avel! Tycker alltför många bara avlar för att man kan och kanske inte tänker så mkt längre än det.
    Och att tänka inte bara på tävlingsresultaten utan även på det runtomkring är mycket viktigt! =)

    /Kram Lisa och hundar

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du tror inte du får plast med tre gullgrisar då??? ;))

      I övrigt tackar jag för dina vänliga ord och jag hoppas och tror att fler och fler BC-uppfödare även tittar på den mentala biten på sina aveldjur. Hundarna ska faktiskt fungera bland oss i familjen också. Självklart är det lite av ett "lotteri" på hur valparna blir, speciellt i en ny kombination, men man måste se till så att förutsättningarna blir de bästa... :))

      Kramar till dig och dina fina hundar från oss på Gårdsbacken

      Radera
  2. Efter mitt möte med Fame kan jag bara säga att hon är en glad, lydig, trogen och otroligt snäll o trygg hund. Å hon är otroligt vacker!! Småvalpar, å vad mysigt. Å ert tänk vad gäller avel e helt rätt! (tyvärr så avlar ju en del bara på utseénde o då kan det ju bli helt fel, oavsett djursort). Kram på er.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för dina snälla ord om Fame <3

      Kram!
      /P

      Radera
  3. Hejsan! Å vad roligt att Fame ska få bli mamma hon är en så snäll och trogen hund :)
    Jag har skickat mail till er tänkte om ni inte sett det :) hare så bra kram Lina och Fly

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Lina!

      Vi längtar efter små Famevalpar, det ska bli underbart med en valp till på Gårdsbacken. Visserligen är det betydligt mer opraktiskt med tre hundar än bara två, men finns det hjärterum så finns det stjärterum... :))
      Vi har fått och läst ditt mejl, vi har bara haft lite tunnt med datatid senaste dagarna.
      Jag hör av mig!
      /P

      Radera
  4. Åh vad spännande med Famevalpar! Det ska bli spännande att höra hur ni tänkt i val av den lycklige. Lycka till!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Ewa!

      :))
      Vi tänkte i våras att vi skulle tillbringa denna sommar till att åka ut och tävla med Fame och samtidigt titta efter lämplig hanhund till henne. Att det skulle vara så svårt som det senare visat sig vara kunde vi aldrig tro innan. Vi har fastnat och tittat närmare på ett antal stycken och nu tror vi oss ha hittat Fames tilltänkte... Vi måste gå på vår magkänsla. Han är... nej... :)) vi håller er på halstret en stund till. Jag kommer att göra en närmare presentation av honom på min blogg ganska snart... :))
      Tack för trevligt sällskap i helgen!
      Kram!
      /P

      Radera
  5. I know you will find the perfect beau for the amazing Fame, Paula. It makes me want to come visit puppies in Sweden in the spring...

    Love to all, humans and creatures alike!

    Kramar, K.

    SvaraRadera
    Svar
    1. You are always welcome to Gårdsbacken, my friend :))

      Du är alltid välkommen till Gårdsbacken, min vän!

      Kram!
      /P

      Radera