måndag 22 oktober 2012

Nu ska Fame få vintervila...


Efter tävlingen i Hedesunda hade vi tänkt avsluta tävlingssäsongen och låta Fame få välförtjänt vintervila. Hmm, så blev det nu inte... :))Nu har Fame fått vintervila...

Jag tror det var redan på vägen hem ifrån Hedesunda som Danne och jag började smida planer på att kanske starta Fame i ännu en IK2:a innan vinteruppehållet. När vi kom hem tittade vi i SVaK's tävlingskalender och hittade där tävlingen på Lekeberga gård, strax utanför Örebro. Tja, varför inte? Sagt och gjort, med blodad tand så anmälde vi oss dit... :))

Det var Bergslagens Vallhundklubb som arragerade tävlingarna och domare var Peter Sunesson. Bland startlistans 40 namn hittade vi många namnkunniga förare som skulle vara med och tävla med sina duktiga hundar. Namn som Barbro Klingborg, Karin Söderberg, Karl-Erik Tibblin och så vidare. I tävlingen startade således ett femtontal hundar som varit med i årets SM, fem av hundarna hade till och med kvalificerat sig till SM-finalen. Vi svalde en gång extra när vi tänkte på att vår lilla Famen skulle tävla mot dessa superduktiga hundar och rutinerade förare.


Hundarna får springa av sig vid Alebosjön.


Men, tanken med vår resa söderut och deltagande i tvälingen var att åka ner för att se och lära!!! Jag önskade så mycket att vi inte skulle ta tävlingen så allvarligt utan under två dagar med 40 startande ekipage båda dagarna kunna få lära oss massor av dessa duktiga hundförare.

Vi åkte söderut redan på fredagen. Vi brukar alltid stanna till på café Rutiga Duken i Härnösand på vår väg söderut och äta frukost där ... Jag gör gärna lite reklam för deras Skagenbaguetter... Vi hade i övrigt en jättetrevlig resa söderut. Det har blivit några turer nu i sommar och vi har hittat några favoritställen, att bland annat stanna och rasta hundarna på. Alebosjön är ett fint ställe att stanna på...


Elsa Anderssons Café i Norberg är ett trevligt ställe att fika på.

När vi närmade oss Norberg, så måste man stanna till på Elsa Anderssons Café och det gjorde vi såklart!!! Därefter puttrade vi vidare mot Örebro och vårt hotell där. Vi fortsätter bo på Scandic då vi har hyfsat bra rabatt på deras hotellrum. Och att få en uppdukad frukost är toppen! Oftast är de vänliga och fyller upp vår termos när vi ber om det. I Örebro var de ytterst vänliga, tack för detta...

Det blir tidiga mornar när man måste vara på plats för veterinärbesiktningen på hundarna. Fame och Danne hade startnummer 37 av 40 på lördagens tävling! Sent som tusan! Så det skulle bli en lång dag!
"Undrade ni vad vi hade för väder?"
Det ska jag berätta för er... det stavas med fyra bokstäver... börjar på R och E och därefter G och slutligen N. Och inte lite av varan heller... Som tur var kunde man parkera bilen precis vid tävlingsplatsen så vi hade första parkett och kunde se hela tävlingsbanan helt perfekt... Problemet var att man inte såg nämnvärt bra genom en regnvåt fönsterruta. Nu har ju vi så bra att vi kan koppla in dieselvärmaren på bilen så det var verkligen superskönt att kunna sitta i en varm bil och njuta av att titta på duktiga vallhundsförare! Bara man höll torkarbladen igång...Så här såg det ut på lördagen :((

"Hur banan såg ut?"
M gav ett bra spontant uttryck vid domargenomgången på lördagen... J**lar vad långt!!! Det var hämtet hon så på kornet beskrev. Fåren skulle ställas ut upp emot 350 meter bort i från startstolpen. Jösses!!! Och inte nog med detta, framdrivningen var sned. Hur skulle vår lilla Famen klara detta? Fråndrivningen såg okej ut. Visst, det var långt mellan grindarna och första benet var inte enkelt då riktningen var rakt mot uttaget. Därefter var det delning och slutligen fålla.

Dagen förflöt... Danne plockade ut Fame med jämna mellarum så det inte skulle bli så lång dag för henne i bilen, varje gång han tog ut henne så var hon övertygad att det var hennes tur att starta... Han placerade sig så att Fame skulle få se några duktiga hundar hämta fåren. Danne ville försäkra sig att Fame hade sett fåren låååångt där borta. När det så äntligen var deras tur så hade det inte slutat regna... snarare tvärtom :)) Det vräkte ner, det blåste motvind och det hade börjat skymma!!! Det låter som tre bra bortförklaringar... eller hur?Domargenomgången på lördagen, paraplyer och regnkläder var gångbart.

Nåväl, Danne placerar Fame för ett högerhämt, det är första gången på tävling han skickar henne höger. Ett vänsterhämt idag innebar för många konstiga "happenings". Där fanns svackor, buskage, fårnät och hanteringen. Visst, många hade skickat vänster och deras hundar gjorde fina utgångar men alltför många hundar betedde sig underligt... Rutinerade hundar skar... rutinerade hundar gick på hanteringen... och så vidare... så Danne litade på att Fame skulle klara även ett högerhämt. (Hon gör fina sådana på träning) När Danne ser att fåren står fint lååååångt där borta skickar han Fame... och hon gör en alldeles strålande utgång åt höger. Därefter ser han henne inte mer... :)) Han kunde inte ens vissla en stoppsignal för han kunde omöjligt se henne långt där borta, han fick istället lita på hennes instinkt att komma med djuen till honom.

Hon stannar lite kort och börjar upptaget lite snett och tappar därned några poäng. Hon trycker loss fåren lite väl hastigt och det är då Danne får koll på henne igen... när fåren börjar röra på sig... Han visslar en stoppsignal... ingen som helst reaktion från Fame... han visslar en till... ingen som helst reaktion ifrån Fame...Hon gav sjutton i Danne och tog hem fåren på hennes sätt, och det sättet var inte en gång på linjen! Puts väck med de poängen!!! Okej... hon tog hem fåren till husse.

Nu skulle de runda stolpen och fråndrivningen skulle påbörjas. Jodå, rundningen gick bra och början på fråndrivningen var också fin, men eftersom Fame inte behagade lyssna på den hand som föder henne denna dag, så tyckte hon att  när fåren fick för starkt drag mot uttaget så gick hon upp och stoppade och Danne gjorde ett alltför dåligt försök att få fåren igenom första fråndrivningsgrindarna och poängen dök i botten. Så slutligen tog poängen slut i fråndrivningen och de fick gå av banan. Fame var ordentligt trött och klarade inte av att ta in Dannes kommandon. Hon som i vanliga fall är lydigheten själv... det är ju hennes adelsmärke... hon lyssnade inte ett smack!!! Självklart var vi besvikna... Danne som hade sett fram emot fråndrivningen och vet vad Fame kan, stod nu som ett frågetecken och fattade ingenting.

Vi klappade om Fame som måste få tro att hon varit jätteduktig. Hon förstår ju inga linjer eller att fåren inte får tas hem i rallyfart. Skulle ni fråga henne skulle hon tycka att hon varit klart duktig. :)) Så det blev klappar och beröm. Efter tio minuter var vi själva också rätt nöjda med Fames tävling. Tänk att hon klarade av att hämta fåren på detta långa avstånd, och Danne skickade henne åt höger, nu vet vi att hon kan det också på tävling. Poängen blev 36 stycken, det var hennes hämtpoäng. Hon hamnade på en 26 placering av 40 starter, ett toiotal hundar fick bryta. Men vi är trots detta nöjda med henne. Visst, hon måste lyda och lyssna på Dannes kommandon, men det vet vi ju att hon gör, i vanliga fall... det kommer....Ja, så var då tävlingen över på lördagen och det var dags att köra tillbaka till hotellet,
om man kommer loss från sörjan,vill säga...


Hmmm, jag hade tänkt berätta om hela tävlingshelgen i detta inlägg men det funkar ju inte... Jag har redan nu skrivit på tok för långt... Så jag summerar lördagen med att göra en analys, hur kan man finna ett nöje i att klampa omkring i lera, stå ute i hällregn, äta lunch på papptallrikar, frysa om händer och fötter, dra in en massa skit i bilen, det har gått dåligt i tävlingen och ändå tycka att dagen har varit fantastisk!!! Fråga mig inte hur :))Jag berättar vidare om söndagens tävling...


Gilla Gårdsbacken på facebookGårdsbacken blog is written by Paula Lundberg & Dan Westman
Please contact Gårdsbacken
# +46 706597199


You people, who visit our blog and want some information about Champis -the herding rabbit, Please write "Champis" in the box, in the upper right corner of the page. and you will find information about this Big little rabbit  :))

4 kommentarer:

 1. Bra jobbat! Mycket tjusig placering iaf tycker jag, åh övning ger färdighet så det går garanterat mycket bättre nästa gång. Ha det gott.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för de orden!

   Och visst är det så, det är bara att fortsätta träna och fortsätta tävla så blir hon bara bättre och bättre :))
   Men nu tar vi vintervila, det känns skönt! Ja, från vila från tävling då, Fame har idag flyttat fårflocken på nytt bete.

   Kram!
   /P

   Radera
 2. Hej
  Följer med spänning ert "bloggliv" och jag tycker ni gjort en säsong att vara stolta över! Även om jag inte kan så mycket om vallning så har ni så målande beskrivit med bilder och poäng att även jag förstått att ni gjort ett kanonår, Grattis!
  Funderar på om det är så att Fame är på väg in i löpen nu? Våra tikar blir som döva just innan löpen sätter igång och med tanke på er andra tik som löper... Våra tre tikar har bara avlöst varandra i drygt en månad nu ;-)
  Önskar er en fin fortsätning på hösten från Grannäs

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Christina!

   Kul att du tittar in och tack för dina gratulationer!
   Om vi tittar på Fames tidigare intervaller i löpen så ska hon inte löpa förrän vid årsskiftet/början januari. Men, precis som du säger så är vi lite oroliga så att inte morsan Gimmie drar igång henne. dessutom så fäller hon rejält med päls för tillfället och vissa menar att löpen då kan komma inom en månad. Andra säger två månader. :))Vi hoppas det blir efter hennes tidigare intervaller.
   Tufft med tre löpande tikar på raken, lite synd om grannarnas eventuella hanhundar ;))

   Åter igen, tack för titten!
   Kram!
   /P

   Radera