söndag 18 november 2012

Gårdsbackens Gäss, "patrullbåtarna"...


Gårdsbackens gäss har koll på gården. Vi hör på dem om vi får besök, långt innan någon av hundarna har märkt att det är folk på ingång. Det är inte mycket som går dem obemärkt förbi... :))


Gässen blir rätt så stora när de breder ut sina vingar...

Vi har fem stycken gäss, de är en blandning av Amerikansk gul gås och Ölandsgås. Jag tycker nog att de är ganska fredliga om än att hanarna vaktar honorna och deras ägg med sitt liv under äggläggningsperioden, tidig vår. Egentligen är de ganska fega... om du vänder ryggen till dem så är de snabba på att komma efter dig och måttar gärna med näbben som att de skulle vilja bita dig lite... men om du bara vänder dig om mot dem så vänder de sig bort... omgående... de vill inte gärna ta upp strid.



De älskar att vanka omkring på gården...
och tycker nog själv att det är de som bestämmer...

De bor i ett litet hus där de alltid har torrt hö på marken, så där kan de gå in om de vill ha torrt om fötterna. Runt om deras hus så har de en rejält stor inhägnad som är stängslad med elnät, för att förhindra att att räven tar sig in till dem. Det nätet är speciellt tillverkat för, bland annat, fåglar. Är vi hemma och kan ha uppsikt på dem så får de alltid vara lösa i trädgården, då strosar dom runt och hittar diverse att mumsa på. Vi kallar dem för patrullbåtar... för det är presic vad de ser ut som när de vankar av och an ute i trädgården... :))



När det är dags att valla in gässen för kvällen hjälper Gimmie gärna till...

De ska få vara ute så länge det bara går, vilket de trivs bäst utav. De har så tät fjäderskrud att det inte är någon risk att de fryser så länge de kan gå på torrt hö och inte förfrysa fötterna.



Gässen går och betar på gräsmattan...

De är faktiskt rätt så sällskapliga av sig och håller gärna sig där vi är. Går vi in så kommer de nästan upp på bron för att kolla vart vi tog vägen... :)) En nackdel med gäss skulle väl vara att de är så högljudda om det kommer okänt folk på gården. Då måste de föra oljud en stund medans de kollar av och godkänner gästerna.



Här sitter de i potatislandet och putsar fjädrarna...

Danne har publik när han tränar i träningshagen... :))




Vilken gås kan inte flyga?
Rätt svar längst ner på inlägget...




Gilla Gårdsbacken på facebook



Gårdsbacken blog is written by Paula Lundberg & Dan Westman
Please contact Gårdsbacken
# +46 706597199



About Champis




You people, who visit our blog and want some information about 
Champis -the herding rabbit,  Please write "Champis" in the box,
in the upper right corner of the page. and you will find information
 about this Big little rabbit  :))



Rätt svar på gåtan är:
Smörgåsen :))



4 kommentarer:

  1. Hejsan! Var de inga gåsungar som klarade sej? Då hon fick smått??
    Kram Lina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Lina!

      Dino, som vi döpte honom till på grund av att han såg ut som en liten dinousarie när han var gässling, är en av gässlingarna. Han har blivit nästan lika stor som de vuxna. Han är dock lite ljusare än de andra i fjäderdräkten. De växer en hel del på en sommar :))

      Kram!
      /P

      Radera
  2. Så fina, ser mysigt ut med den vaggande flocken som spatserar på gården. Hur blir det när snön kommer, kan de vara ute då?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gässen är verkligen ett trevligt inslag på gården. De tål kyla riktigt bra och vi brukar ha dem ute tills det kommer så pass mycket snö att elnäten inte jordar. Men då har vi ett "hus" till dem som de alltid kan gå in i där det är torrt på golvet av hö och skyddat från regn och vindar. Under smällkalla vintern har vi en inhängnad i lagårn där de får bo och då släpper vi bara ut dem om det är fina vinterdagar. Gäss tycker vi är enklare att hålla rent åt än ankor som vi upplever som mycket sölsammare då de alltid ska sila maten genom vatten. Gässen äter sand, krossad havre och krossat korn, samt att vi försöker ge dem så mycket äpplen och rotfrukter som vi kan... typ potatis. Det är relativt enkelt att rengöra hos dem då höet under dem binder skiten bra, samt att vi har spån underst som suger upp väta. Oj, det var mer än svar på dig fråga ;))

      Nu ska jag koka en kopp te och mysa i soffan ett tag... vi kommer precis hem från att ha sett Carl-Einar Häckner på Folkan här i stan. En galet kul man som bjöd på en supertrevlig kväll :))

      Kram!
      /P

      Radera