onsdag 25 juni 2014

Ett bord att "hänga vid"


Vi hade en gammal vedklyv i lagårn... ett gammalt stort schabrak som aldrig skulle komma att användas igen...

Den hade liksom ingen skyddsutrustning, eller mer bestämt sagt, den var helt livsfarlig att använda. Visst, den har kluvit sina klabbar under åren, men det var på tiden då det inte fanns några alternativ.

Vi ville bli av med den, den tog jättestor plats och den platsen behöver vi till annat. Sagt och gjort, Danne tar fram motorsåg, och rondell för att såga vedklyven i mindre bitar, för att vi ens skulle klara av att få ut åbäket ur lagårn. Ja, varför tog jag ingen bild, innan sågningen för...Tänkte tyvärr inte på det.

Här ser ni vårt "hängbord"

Inuti klyven fanns en stor "skiva", där själva "yxbladet" satt fast och som roterade runt, runt. Fråga mig inte riktigt hur den fungerade, vad som gjorde att "skivan" gick runt. Den var mycket välgjord och tung som stryk. Vi fick hjälpas åt för att kunna ställa skivan på högkant och rulla ut den ur lagårn. Vi tittade lite närmare på den och kom fram till att vi tyckte att den var lite skalig att köra på sopsorteringen, det kanske skulle vara kul att spara någonting av historien.

Sagt och gjort... Vi såg ett "hängbord" av skivan och av fyra stockar så sågade vi till fyra bordsben som vi fäste på undersidan. Mitt i skivan fanns ett hål, så vi köpte ett parasoll som var som gjord för hålet. Vi sparade "yxan" som var fäst vid skivan, den får symbolisera den gamla eran. Kanske kan den fungera som flasköppnare.


Detaljstudie av "yxan"

Vedklyven har tillverkats av dåtidens händiga män, den tog säkert sin tid att göra då den var väldigt välgjord. För oss tog det bara några minuter att såga upp den till bitar stora nog att orka bära. Därför är det kul att kunna bevara en del av historien. På bordskivan har jag dessutom ställt en gammal träkorg, som användes i skogsplanteringen att bära trädplant i. I korgen var det nämligen fäst trasor som man fuktade och som planten lades under för att bevara fukten. Jag har planterat kryddväxter i träkorgen. Det blev så fint och när jag tittar på den så känner jag historiens vingslag...


Planterade kryddväxter
 
 
Var sak har sin tid
gardsbacken@telia.com4 kommentarer:

 1. Hej. Klyven drevs med en lång rem o troligen med den elmotor som stog tidigare på lagårsvinden (det tror jag iaf)...motorn kanske står kvar där än :-)
  Samma som drev klyvsågen där uppe. Hälsn A

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du kan du... :)

   Så var det... men motorn är skrotad sedan länge.

   Tack för kommentaren och kram!

   Radera
 2. Jasså det blev ett parasoll :) Tjusigt..!

  SvaraRadera
  Svar

  1. Japp... det passade så perfekt i hålet som redan fanns i "bordsskivan"... :))

   Kram!


   Radera