fredag 6 juni 2014

Vallhundsuppvisning


Imorse hälsade vi gryningen välkommen genom att hissa vår svenska flagga i topp. Den gjorde sig vacker mot den klarblå himlen. Heja Sverige!!!
 
 
Den svenska flaggan vajade även över Strandvallen i Nordmaling.


På dagens agenda stod vallhundsuppvisning på schemat. Vi hade blivit tillfrågade om vi ville hålla uppvisning på en av SM-dagarna i Nordmaling. SM = Strandvallen Mästerskapen, och självklart tackade vi ja. Vi tar gärna chansen att visa upp våra duktiga vallhundar inför publik och berättar lika gärna om deras instinkt att valla djur...


Den jättefina SM-affischen

Hästtransporten packades med fårnät, "slalompinnar", fållgrindar, hanteringsstav och så vidare. Ja inte minst fåren. Vi tog bara med oss tre tackor, då solen stekte på himlen och transporten blir varm. Vi ville inte packa in fler. Nu har vi visserligen bra ventilation i vagnen så de har det bra där inne. De låter sig snällt lastas, Fame behandlar dem så fint att de går in utan argumentation... :))


Tackorna låter sig välvilligt lastas i transporten
 
 
Packat och klart för avfärd

Väl på plats i Nordmaling så började vi med att sätta upp en hage för fåren inne i en skogsdunge, där hade de gott om gräs att äta och de stod helt i skuggan. Efter det att vi sett till att fåren hade det bra så började vi att sätta upp vår uppvisningsbana med grindgenomgångar, fålla, och slalompinnar. Vi hade ett par timmar på oss innan det var dags för uppvisningen, så vi hade tid att hinna provköra uppvisningen innan en gång också, det är alltid bara att se vart fåren vill dra och lite sådant... :))


Hur ofta får man chansen att valla får på en nyklippt fotbollsplan???

Danne jobbar på med att förbereda inför vallhundsuppvisningen

Solen gassade och Fame blir fort varm, det är extra jobbigt för en vallhund när det är varmt väder, men hon jobbar på fint i alla fall och vi får bara se till att få i henne tillräckligt med vätska. Nu hade hon även möjlighet att vila en stund i skuggan innan uppvisningen skulle börja.


Vi berättar gärna om vallhundens medfödda instinkter...

Lime är med på uppvisningen, men under utbildning... :)) Jättebra miljöträning
för henne...

Vi berättar under uppvisningen om vallhundens instinkt, om hur positivt vi tränar, om olika kommandon vi använder, om den viktiga djurhanteringen, om tävlingar inom vallning och hur utvecklande vi tycker att det är för Border Collien som vallhund och så vidare och så vidare... Vi fick en känsla av att publiken tyckte det var intressant att lyssna på och vi är som sagt tacksamma för att de vill lyssna...

Jag måste också ge en eloge till våra vallningstackor, de är bara bäst!!! De är så fantastisk medgörliga och coola. Eftersom vi alltid trycker på en mycket god djurhantering så visas våra tackor just på det viset. Trots okänd miljö, mycket folk och andra hundar i närheten, så är de tillfreds med att vara med. Stannar de upp, börjar de att äta, utan stress. Idag var det visserligen väldigt varmt, så direkt efter uppvisningen så fick de gå tillbaka till skuggan i skogsdungen... Det blev lite extra gott för dem när vi kom hem... :))


Fame under fårtransporten... :) Hon funderar på vart djuren tar vägen när de blivit
lastade och bakluckan stängs... :))

Ha en trevlig helg allesammans!!! Hussen på Gårdsbacken har fyllt år så här blir det tårta... <3


gardsbacken@telia.com
1 kommentar:

  1. How fun! Fame is in such fine form, isn't she? And you are right, the sheep get some credit, too! But they are always treated with kindness and live a good life, so that must put them in a good mood. And their new horse, ah, sheep trailer is super nice, too.

    That was a bit of work, setting everything up! I'll bet everyone enjoyed watching. I miss the annual sheepdog trials they used to have at Oatlands Plantation, which is not far from Miran Farm. When Jer said he wanted a border collie as our first dog, I took him there to show him what we were getting into! And we ended up getting two!

    Big hugs and a good week to all the dear ones there!

    K.

    SvaraRadera