torsdag 16 oktober 2014

Föreläsning...


Lördagen tillbringade vi i Göteborg... eller närmare bestämt i Mölndal.


Här är vi på besök hos Gårdsbackens Caol Ila... <3

Föreläsning
Vi var på föreläsning på Karisma med psykolog Mickie Gustafson som föreläsare. Under en hel dag så lyssnade vi på hennes berättelser och erfarenheter, främst om sambandet hundproblem relaterat till stress...

Vi fick lyssna till många tänkvärda ord och jag tänker att jag kan skriva ett inlägg på min blogg lite senare och dela med mig av mina tankar kring detta med hundar och stress. Jag fick mycket vatten på kvarn efter att ha lyssnat på Mickie och trots att vi inte träffat varandra förut så känner jag igen mycket av hennes tankar i mina egna. Vi skiljer oss dock av på några punkter, hundgodis är en av dem...!!! Men jag återkommer om detta...


Lime och Ila tittar ödmjukt på när Fame leker med hundleksaken...

Efter lördagens föreläsning så lämnade vi Göteborg efter vår relativt korta vistelse där, men vi kommer tillbaka snart igen och hoppas då att kunna få ta lite mer del av den vackra staden. Nu tog vi istället sikte mot Karlstad... Vi kikade lite på kartan och bestämde oss för att köra den västra sidan om Vänern upp till solig... nej jag menar regniga Karlstad, där hade vi inte åkt förut. Kul med lite nya orter som Åmål och Säffle...


Ila och Lime leker så fint med varandra. Jag blev nästan rörd då jag såg Ila
komma med hennes hundleksak, ett mjukisfår, och verkligen visade detta för
Lime och visade även tydligt att Lime fick ta den och leka med den om hon ville.

Besöker Karlstad
I Karlstad skulle vi träffa Gårdsbackens Caol Ila med husse och matte. Oj så skoj att få träffa dem igen! Det ar mörkt när vi kom fram till deras gård... Matte Felicia möter oss i dörren och även Ila kommer farandes... Hon kastar en snabb blick på Danne och mig, sedan är inte vi intressanta längre... Hon ställer sig istället och tittar mot vår bil och vi kan tydligt se att hon vet att hundarna är med. Vi är inte speciellt intressanta för henne, det är morsan, syrran och mormor som Ila vill träffa.


Genom att leka och busa så mycket som syrrorna gjorde så resulterade detta i
att de blev rejält trötta när kvällen kom... Vilostund.nu

Det får hon så klart. Fame och Lime nosar av henne och Ila visar underlägsenhet på ett mycket fint sätt, och vad har hon för val egentligen, de är ju tre mot en. Fast de accepterar henne snart även fast Lime beter sig lite stöddigt så hon ju har morsan som backup. Vi tar en promenad ner till Vänerns strand där i mörkret och hundarna springer glatt tillsammans.

Nu tänker jag försöka sammanfatta vår vistelse tillsammans med Ila och hennes husse och matte relativt kort, fastän vi hade en mycket trevlig och innehållsrik vistelse där. Felicias, Isak och Ilas gård... ja och Sonjas (kattens) är verkligen charmig. Ett hus med själ...!!!

Trots att lördagskvällen blev ganska sen så klev vi upp relativt tidigt på söndagen, det var många punkter på dagordningen så det gällde att komma upp i tid. Efter frukosten så gick iv igenom ett vallhundsprovs alla moment, då Felicia med Ila har anmält sig till vallhundsprov inom en snar framtid. Vi ville dela med oss våra erfarenheter till dem.

Därefter blev det vallning, på Felicias "gossefår" gottisarna (Pälsfår/Gotlandsfår). De är väldigt handtama för människor vilket gör att de inte är så bra att träna vallning med unghund på. Det ifrågasätter gärna hundarna och flyttar sig ogärna om de inte själva är med på det. Men vi visade en övning de kunde träna på trots att fåren inte rör sig speciellt nämnvärt... :))


Felicia med "Gottisarna", Ila och Fame vallar tillsammans...

Mor och döttrar ligger och vakar över fåren... Giv oss ett framåt så går vi...!!!


Trevlig och god lunch
Vi var därefter bjudna till Felicias mamma, Marita, på lunch. Marita tillsammans med Kåre har ett alldeles fantastiskt vackert hus som Marita har designat själv. Vi fick en rundtur som gav många imponerande upplevelser. Jag gillade hur Marita tänker utanför alla Svenssontankar när det gäller inredning. Jag gillade att många detaljer hade en historia bakom sig. Vi tackar både för den mmmmmycket goda lunchen (benfri röding) och för rundvisningen av villan.

Nu var det dags att röra på oss igen, nu åkte vi vidare till Kåres gård, där Marita och Felicia har sina omtalade och rikskända Walliska Svartnosfår. Den enda besättningen i Sverige. Vi skulle få träffa dem personligen... Jaaaa, oj vad skoj...!!! Jag fotade en hel del så jag kommer att göra ett eget inlägg om fåren. Ni kommer att falla pladask för dem, jag lovar.  De ser ut som sagodjur, och jag lovar att lammet Shaun kommer att göra att ni smälter som smör i solsken. Men det får bli nästa inlägg...


Felicia och Ila blir grillade i vallningens sköna konst...


Tränar för vallhundsprovet
Efter mötet med vackraste fåren så bilade vi vidare till en bekant till Felicia där vi skulle få låna får och mark att träna på. Här skulle tränas VPhämt, fösning och drivningar. Vi delar av en liten flock och Danne ställer ut dem med Fame på etthunda meters håll från Felicia och Ila. Felicia skickar Ila att hämta fåren och det var så roligt att se att hon tog ut i en vid och fin båge, gör ett ganska snävt upptag men framför allt inte bryr sig om Danne eller Fame utan hämtar fåren till Felicia... Ursnyggt!!! Här stannar vi en stund, Danne fortsätter att drilla Felicia och Ila i fösningens konst och han ställer upp fåren ett flertal gånger för dem att hämta. Vi är så nöjda med vad vi ser... Felicia och Ila passar så bra tillsammans, Ila jobbar verkligen för sin matte. Visst, att träna upp en vallhund gör sig inte själv, det krävs många timmar tillsammans i vallhagen av träning och åter träning, men Felicia och Ila är på mycket god väg. Och vi är inte minsta oroliga för att de inte kommer att klara ett vallhundsprov en dag. Talangen finns, hos både matte och hund, och viljan finns... Vi är SÅ imponerade av dem...!!!


Vi fick njuta av vackra färger framkallade av kvällens solnedgång...

Trolihtvis var vattnet i Vänern ganska kallt, då hundarna nöjde sig med att
blöta tassarna... :))

Efter detta rejäla träningspass för Ila så började dagen lida mot sitt slut, vi bilade tillbaka till gården och tog återigen en skön promenad ner till Vänerns strand, fotade hundarna lite, de badade tassarna lite, men förmodligen vattnet kallt för de ville ogärna blöta sig så mycket mera... :))

Vilken dag vi hade, tillsammans med finaste Ila och hennes husse Isak och matte Felicia. När vi kröp till kojs så var vi väldigt nöjda med dagen...


Finaste Ila
Ila har vuxit upp till en sådan vacker och klok tik... Hon är lugn och trygg, hon visar på klokhet och hon har verkligen många fina egenskaper i vallningen. Hon är så älskad av både sin husse och matte och vi lämnar med glädje deras gård med vetskapen av detta... <3


Återkommer...


gardsbacken@telia.com2 kommentarer:

 1. Tack för ett fint inlägg!! Det var supertrevligt att ha er på besök. Det var ett lite hektiskt schema på lördagen, det var så mycket som man ville hinna med :)

  Gällande vallhundsprovet så finns det fortfarande tid för matte att fega ur... ;)

  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det gjorde absolut ingenting att det var fullspäckat schema på lördagen, vi hade en underbart trevlig dag fylld med så mycket skoj, det alla roligaste var att få se dig och Ila valla tillsammans. Det är absolut helt okej att dra sig ur om du inte känner dig bekväm, eller som vi har sagt hela tiden, se det som träning och se till att Ila får positiva upplevelser från dagen. Er dag kommer, det tvivlar vi inte en sekund på, om inte nu så sen. :)

   Sköt om dig och klappa om fina Ila <3

   Radera