tisdag 21 oktober 2014

Walliska svartnosfår


Vi hade äran att få besöka Sveriges enda besättning av Walliska Svartnosfår när vi var i Karlstad.


Det var verkligen en upplevelse att få träffa Sötnosarna Svartnosarna live... <3

Vår valpköpare Felicia och hennes mamma Marita har tidigare i år importerat en kalasfin besättning av rasen från Schweiz och vi blev nu inbjudna att få komma och träffa sötnosarna personligen... :))


Minstingen Shaun med mamma...

På en gammal anrik gård i Väse strax utanför Karlstad så kan man hitta dem, fåren som närmast liknar ett sagodjur än något annat och inte nog med det, sagodjuren har börjat lamma och vi fick gosa med bagglammen, Magnus, Bährtil, Sven och minstingen Shaun, jag menar hur mysigt var inte det...???


Shaun tittar lite blygt in i kameran...

Besättningen är fortfarande i gårdskarantän, de tillbringar tiden i en stor, ljus, fräsch, nymålad ladugård och de kan inte ha det bättre. Vid första anblicken av djuren blir man tyst, därefter så börjar man att småle, sedan dras blicken till de allra minsta... De är gudomligt söta och när vi får frågan om vi vill gå in till dem så tvekar vi såklart inte en sekund.


Det var en upplevelse att få träffa fåren "inreallife"

Marita berättar om rasens speciella särdrag...

Rasen är lugn och känns trygg, Storbaggen lyfter endast lite på ögonbrynet, om nu får har ögonbryn, och accepterar oss omedelbart. Han fortsätter tugga i sig hö och bryr sig till en början inte om att vi är där. Vi gullar med lammen och Marita berättar om var och en av fåren, ungbaggarna, småtackorna, Storbaggen och så vidare... Det är jätteintressant att höra henne berätta och hon visar på lillbaggen Shaun, som tydligen har ett utpräglat rastypiskt utseende, hur de ska se ut.


Storbaggen fortsätter till en början att äta...

Nu slutar Storbaggen att äta och vänder sig om emot oss, det är stora horn han har...! Skulle han velat hade han lätt kickat ut oss från ladugården, men det vill han inte. Han går fram till Danne, ställer sig precis framför honom och ber om att få bli kliad i ullen och Danne känner att det är bäst göra som tillsagd... ;)) De hornen dealar men inte med... :))


Efter en tid så blir Storbaggen intresserad av att kolla vilka typer vi är...
 
 
Danne är accepterad och får klia honom i ullen...

På något vis kändes det STORT att få äran att besöka dessa charmtroll, denna unika besättning får i Sverige. Har jag inte fel tror jag att det är en utrotningshotad ras, det finns tydligen endast ca 3000 får av rasen kvar i hela världen. Läser du detta Felicia får du gärna rätta mig om jag har fel.Jag skulle lätt kunna sitta kvar hos lammen fortfarande om jag finge...

Vill ni veta mer om rasen så har ni här nedan ett par länkar. Bland annat till Felicias och hennes mammas Walliska Svartnosfårs facebooksida. Där kan ni hitta en hel del information och googlar ni på bilder på rasnamnet så kommer ni att bli helt hänförda av dessa galet söta varelser... <3

https://www.facebook.com/pages/Walliska-svartnosf%C3%A5r/1635815086644666?fref=ts


Det är inte så lätt at få se ett Walliskt Svartnosfår i ögonen men jag lyckades...

Finfåren...

Vi vill tacka Marita och Kåre för gästvänligheten, den goda rödingen, den intressanta husvisningen och för upplevelsen att få träffa sötnosarna Svartnosarna live, STORT tack...!!!


gardsbacken@telia,com10 kommentarer:

 1. Ja de är verkligen charmtroll, hoppas de lyckas med framtida avel! Förmodar att det efter några år blir insemination för att bredda avelsbasen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ´vet att de importerat lite olika djur, ungtackor, obesläktade ungbaggar och så vidare. Men jag förmodar också att det kan bli fråga om insemination i framtiden...

   Ha det bra på höjden!

   Radera
 2. Vilken dråplig timing! Precis idag lade en FB-kompis upp en bild på såna här får och en lång diskussion inleddes, där det konstaterades att den här rasen inte finns i Sverige. Gissa om hon blev lycklig när jag kunde länka till din blogg! Nu ska hon bara övertala sin man... och sen så kanske det trillar hit några lammungar till Endre i förlängningen kanske...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så hittligt... :))

   Det verkar finnas ett jätteintresse för sötnosarna svartnosarna runt om i Sverige, men det klart att några borde få hamna på Gotland... :))

   Kramar till dig!

   Radera
  2. vi funderar också på att skaffa några

   Radera
 3. Such a great combination of super tough and super cute! There is actually a Valais Blacknose Sheep fan club in the USA, although I'm not sure anyone has a herd here.

  Big wooly hugs! K.

  SvaraRadera
  Svar
  1. If you dont have a herd of Blacknoses in the USA, maybe that would be something for you and Jer to change.
   Matty would love it ;)

   STORA ulliga kramar tillbaka...

   Radera
 4. Blev överlycklig när jag fick se att de nu finns i Sverige!! Jag bor också på Gotland och den dagen jag får gård har jag drömt om en liten besättning av dessa 👍😍

  SvaraRadera
 5. Åhhhhhhh, de är ljuvliga!! Läste precis att de inte finns i Sverige. Så roligt :-) Jag skulle vilja ha ett gäng här hemma.

  SvaraRadera
 6. Om man skulle vilja införskaffa en mindre flock av dessa.
  Vart skall man vända sig?
  Hur fungerar det om man vill importera från moderslandet osv?

  SvaraRadera