torsdag 23 oktober 2014

Sammanfattning av tävlingssäsongen 2014


Det kan ju passa bra att sammanfatta vår tävlingssäsong så här på höstens första dag med snöfall över Gårdsbacken...


Fames tävlingssäsong 2014
Trots att Fames sista tävling i Piteå var katastrofdålig så är vi mer än nöjda med henne och hennes tävlingssäsong detta år. Tänk att hon numera kan titulera sig Norrlands näst bästa vallhund, hur bra är inte det? Att hon dessutom också vunnit en stor IK2-tävling med 60 starter och kommit trea på en annan är också något vi är väldigt nöjda med. Det är så stor konkurrens på tävlingarna idag, många duktiga vallhundar med lika duktiga förare gör att konkurrensen är stenhård, det går inte att räkna bort någon som potentiell vinnare längre. Fame var först i Sverige att kvalificera sig till 2015 års SM-kval.Fame kan titulera sig Norrlands näst bästa vallhund...


Danne är sur...
Jag skrattade åt Danne igårkväll, Fame hoppade som vanligt upp tätt intill honom i tvsoffan, på sin filt och hon tryckte sig nära honom, "Jag är verkligen jättesur på dig Fame", hör jag honom säga... Vaddå? frågar jag, vad har hon gjort? Jamen... hon lyssnade ju inte ett smack på tävlingen i Piteå, svarar Danne som om jag verkligen borde ha förstått varför han var sur på henne. Danne, fortsätter jag, det är flera veckor sedan Piteå, du kan väl inte fortfarande vara sur på henne? Jo, det är jag, svarar han samtidigt som han klappar om henne ömt. För trots att han kanske fortfarande är lite sur på henne så vet jag hur mycket hon betyder för honom... och jag vet hur mycket Danne betyder för Fame. Och förresten så skyller vi Piteå på hormoner, Fame har nämligen börjat löpa... :))


Fame har redan nu kvalificerat sig för nästa års SM-kval...

Varje gång efter Fames fina resultat så har Danne blivit rörd över att hon är såå duktig. Fame älskar nämligen att tävla, hon blir taggad när hon märker att det är tävling på gång. Danne och hon har skaffat sig schyssta rutiner innan start och Danne skrattar ibland åt hennes iver. Han vill gärna att Fame ska få se en duktig hund innan det är deras tur att starta och när han iakttar henne så ser han hur hon följer hunden, hon tittar på föraren, hon tittar på fåren, hon tittar på hunden, hon tittar på grindarna, hon tittar på hunden, hon tittar på föraren och han märker hur taggad hon blir. Det har hänt när han skickar henne på hämtet att det har rykt grästorvor från alla fyra tassar när hon gjort en rivstart för att hämta fåren till husse...


Gimmie visar gärna upp Royals Energypåsar, en portion läckert energitillskott...


Vår typ av vallhund
Med andra ord, vi är galet nöjda över Fames tävlingssäsong. Vilken vallhund hon är...!!! Vi kan lita på henne i alla väder, näää, nu ljuger jag... inte vädret i Piteå... :) Hon gör allt Danne ber henne om och hon gör det gärna. Det vi behöver jobba på med henne är fysiken, konditionen. Vi har märkt i slutet på en tävlingshelg att hon inte riktigt orkar fysiskt och om en vallhund inte fixar det fysiskt så orkar de definitivt inte psykiskt. Vi måste bli bättre på att träna ren kondition med henne... Det får bli utmaningen till nästa säsong, och då mina vänner blir Danne och Fame riktigt farliga... :))Gårdsbackens Laphroaig, Lime

Limes tävlingssäsong 2014
Så har vi lilla Limpan, Lime. Hon är ju bara ett och ett halvt år och trots det redan godkänd vallhund. Wow, hur bra är inte det? Vi brukar alltid säga att man ska skynda långsamt med sina unga hundar, man ska låta dem mogna fysiskt och man ska definitivt inte ställa hårda krav på dem psykiskt innan de i alla fall är minst ett år gammal. Och det har vi inte gjort med Lime heller, vi har vallat med henne, men hon har fått gått lite för nära djuren, hon har fått vara lite för snabb, så länge inte djuren farit illa. Hon påminner mycket om Fame, hon vill samarbeta och det är så mycket värt, då gäller det bara att se till att de förstår vad man vill att de ska göra för oss som förare.

Limes resultat i vallhundsprovet: här

Lime är en sådan positiv och snäll hund, hon vill så gärna göra rätt. Hon är som sagt ganska lik Fame, men har något mer driv än Fame i samma ålder och det är bara positivt. Vi godkände henne för ett par veckor sedan, ni som följer bloggen har säkert läst inlägget om hennes dag i rampljuset... :)) Denna helg startade vi henne även i en IK1-tävling. Det är hon egentligen inte alls tränad för, hon har inte gjort så många 150 meters hämt och hon har definitivt inte tränat delning, Danne körde några intensivlektioner, i delningens sköna konst med henne, ett par tre dagar innan tävlingen... :))Lime är precis den typ av vallhund vi önskar...


Limes IK1 debut
Viktigast för oss var att tävlingen skulle vara positiv för henne, hur det än skulle gå och lördagens tävling gick inte bra. Fältet där tävlingen hölls var lite litet och kuperat, så hämtet blev dolt för hundarna och det är Lime definitivt inte redo för. Vad som var lite kul att se var att Danne kunde korrigera henne och hon tog ett nytt vänsterkommando och satte av för att hämta fåren. Hon har förstått vitsen med själva hämtet och det är mycket värt. När hon väl såg fåren så var hon alldeles för nära dem och skrämde igång dem, de började galoppera och drog sig snabbt mot uttaget, Danne bröt, det blev för svårt för en liten orutinerad Lime.

Anledningen till att vi ens anmälde henne till IK1'an var att det var vår vallhundsklubb som arrangerade tävlingarna och vi höll i serveringen och sekretariatet, vi skulle ändå vara där, men frågan var nu om vi skulle stryka henne från söndagens tävling eller om vi skulle låta henne starta...??? Vi valde det senare, Danne var nyfiken på att se om hon lärt sig något från lördagens hämt och glädjande nog så hade hon det. Hämtet så precis likadant ut som på lördagen och nu sprang hon ut, i en fin båge, lite orutinerat tajt men helt godkänd. Upptaget lika orutinerat men också godkänt... Lime fick jobba i framdrivningen, en tacka gled ut till vänster från de andra men Lime lyckades samla ihop flocken igen, det var bra jobbat.

Nej, jag ska inte berätta om tävlingen i detalj, fösningen blev för tung för henne, fåren var ganska tunga och de kände förmodligen att det var en ung orutinerad slyngel som de hade att deala med och utmanade henne rejält. Men Danne och Lime lyckades ta sig runt med fösningen, ett ynka litet poäng var kvar, men klarade däremot drivningen med endast två poäng bort, faktum är att de till och med delade och fick fortsätta till fållan och lyckades även med det sistnämnda. Totalsumman blev låg... men so what...!!!! Lilla Limpan fixade hela banan och alla moment, hon räknar inga poäng och ni kan tro att hon var stolt när vi berömde henne efter hon gått banan. Hon sträckte på sig och såg mallig ut som få... :)) Med vårt beröm så lurade vi henne säkert att tro att hon var dagens bästa hund... :))-Ge mig lite energi. matte...!!!

Perfekt, precis vad jag behövde... ;))


Supernöjda
Nu går vi till vintervila, supernöjda med båda våra dogs. Att Fame är Norrlands näst bästa vallhund och redan nu kvalificerad för 2015 års SM-kval och att Lilla Limpan numera kan titulera sig godkänd vallhund gör att vi kan vara fullt nöjda över 2014 års tävlingssäsong.


Royal Canin som samarbetspartner
I övrigt så har vi i sommar startat ett samarbete med vår fodertillverkare Royal Canin, det foder vi alltid har givit våra hundar och som vi med stolthet representerar. Ett foder som uppfyller allt vi önskar, ett foder som ger våra hundar maximal energi vid träning och tävling...!!! Ett foder som helt säkert är delaktigt i våra framgångar denna säsong. Vi ser fram emot ett framgångsrikt samarbete med Royal Canin även under 2015.


Nu tar vi vintervila, i alla fall från vallhundstävlingar...


Lime och Fame ska nu få välbehövlig vila... <3


STORT tack...!!!
Vi vill slutligen framföra ett STORT tack till alla vallhundsvänner där ute i landet, tack även till alla djurägare som så vänligt ställer sina djur och marker till förfogande så att vi kan ha vallhundstävlingar, som i sin tur är så viktiga för Border Collien som ras. Vi vill mena att tävlingarna gör att rasen utvecklas och blir än bättre... Även tack till alla vallhundsklubbar som arrangerat tävlingarna... Ni är guld värda!Väl mött nästa år igen...!!!


gardsbacken@telia.com
1 kommentar:

 1. What a lovely wrap up of this year's herding season. I know that Danny and Fame mean the world to each other; they really have a special bond. She is so good and kind in addition to being a sheepdog extraordinaire.

  And Lime Puppy, what a great start she had, too Very powerful and with the excellent training she'll receive, the sky is the limit.

  And, Giiimmmiiieeee! Well, of course she is the glue that holds it all together, isn't she? :)

  What a great working partnership with Gårdsbacken and Royal Canin, too. Really fine products, they have, and a good reputation here in the States.

  Ha en trevlig helg, mina vänner! K.

  SvaraRadera