måndag 6 oktober 2014

Godkänd Vallhund


Ett av de största ögonblicken för en Border Collieägare är när domaren efter ett vallhundsprov nickar belåtet på huvudet och konstaterar att hunden har minst hälften av hämtpoängen och även klarat alla moment i vallhundsprovet och fortsättningsvis kan titulera sig Godkänd Vallhund...

...Det ögonblicket fick Danne och jag vara med om i igår, söndag...!!!


Gårdsbackens Laphroaig, våran Lime, numera Godkänd Vallhund <3

Vi hade bilat till Piteå för att tävla IK2 med Fame och vi hade anmält Lime till vallhundsprov. Vi som alltid brukar vara noga med att poängtera att inte gå för fort fram med unga hundar och verkligen se till att de är väl tränade för vallhundsprovet den dag det ska genomföras, hade anmält vår endast ett och ett halvt år gamla Lime.

När vi fick se att Norrbottens vallhundsklubb tänkte anordna en den här tävlingshelgen så fann vi det som ett alltför bra tillfälle att tävla med Fame och prova att göra vallhundsprovet med Limpan, vi tyckte att Lime var så pass bra grundtränad att vi kunde gå vidare och träna henne med lite längre hämt och moment som fösning, drivning, fålla in och ut...

En annan fördel med att anmäla sig och få ett datum för "upptillbevis" är att man blir så mycket mer fokuserad och konsekvent i sin träning, vilket dessutom är en bra morot. Vi har tränat Lime, strukturerat och vi har utökat längder i både hämt och fösning allt eftersom vi tyckt att hon har varit mogen för det.


Här hämtar Danne och Lime protokollet...

Nu ska jag försöka att göra den här berättelsen kort, IK2 tävlingen med Fame till exempel, både lördag och söndag kan vi sammanfatta med ett enda ord... HORMONER... :)) Fame är nämligen på väg in i löpen och för tillfället tossig som få. Hon och Gimme leker som aldrig förr, hon skäller, vilket hon aldrig brukar göra, hon struntade i fler kommandon under två dagars tävling än hon gjort under alla sina tidigare tävlingar, det var som om hon hade potatisskal i öronen. Hon var den enda hunden som slog över i upptaget och hon greppade inte fåren överhuvudtaget i framdrivningen. Hon hade lika gärna kunnat fått jumboplatsen, men missade den med liten marginal... Nää, denna helgs tävling med Fame stryker vi ur minnet illa kvickt...!!! Men vi skrattar åt henne, hon räknar inga poäng och hon genomförde trots allt båda dagars tävling, med alla moment genomförda, men med låga poäng... :)) <3


Limes protokoll... Fin kommentar!!!!

Så det var alltså Lime som fick rädda familje/kennel äran... :)) Lördagens vallhundsprov sätter vi däremot inom parantes... Trots en stor och jättefin åker för tävlingen så var hämtet dolt för hundarna. Med dolt hämt menas att hunden inte ser vart fåren ställs ut och detta kan vara nog svårt på en IK1 tävling och ska verkligen inte förekomma på ett vallhundsprov. Om hundarna inte ser fåren när föraren skickar ut hunden på för att just hämta dem, så är det väldigt vanligt att hunden dras in mot djuren och det var precis det som hände Lime. Danne skickade vänster och jag såg hur hon stack iväg i en till början fin båge... hon "skuttade" lite och sträckte på halsen, det syntes att hon letade fåren, efter några tiotal meter, hämtet var ca 120 meter så såg hon fåren och var då alldeles för nära dem, så hon skrämde igång dem, de skuttade till och började springa och Lime var alldeles för nära dem... en tacka delade sig dessutom ifrån flocken och Lime hade fullt upp med att ta de andra till Danne... Så där bröts provet, man får inte tappa djur.

Men Lime tycktes förmodligen ha varit duktig ändå, vi klappade om henne, det viktigaste för oss var att hon skulle få positiva upplevelser med sig från dagen och det fick hon. Hon hämtade djuren och fick fösa dem ut till hanteringen. Det var lördagens prov, som var alldeles för svårt för en ung, oerfaren liten hund... :)) De få hundar som klarade lördagens vallhundsprov var lite äldre och mer rutinerade (förutom en ung "hemmahund" som gjorde ett jättefint vallhundsprov tillsammans med husse).


Här stämplas Limes registreringsbevis med den åtråvärda stämpeln,
Godkänd vallhund

Trots efter en tävlingsdag som vi helst vill glömma så hade vi en supertrevlig kväll tillsammans med vallhundsvänner. Vi blev bjuden på väldigt god mat och det är så trevligt att sitta och surra hund tillsammans med likasinnade... :)) 1000tack Stefan och Anna för mat och husrum!!!

Okej... Nu pratar vi söndagen, söndagen med STORT S... Dagen då lilla Limpan klarade Vallhundsprovet. Hon och Danne startade som nummer sex i ordningen. Lime kändes taggad och Danne var revanschsugen, han vet ju vad Lime kan och vi hoppades att hon skulle få visa detta.


Den stolta stämpeln...

Hämtet
Idag stod fåren helt synliga och Danne väljer att skicka Lime till vänster även idag. Hon sticker iväg som en skållad råtta, i hennes huvud finns en tanke... att hämta fåren till husse... Det står två utställare på var sin sida om flocken vilket gör att Limes båge mot djuren inte blir så vid, hon tappar lite poäng för att bågen är snäv. Och därför blir även upptaget lite trångt, men ändå helt okej. Hon får djuren i rörelse, det går ganska fort och hon tar inte Dannes första stoppkommando, han får kommendera stanna en andra gång och nu tar hon stoppet och lägger sig ner. Detta är viktigt, då en god djurhantering är jätteviktigt och genom att stanna så lugnar fåren ner sig och kommer fint fram till Danne.
De får 39 poäng av 50 poäng på hela hämtet... tappar fem i utgången

Fösningen
Danne märker att Lime lyssnar på honom och använder sig av visselpipan, Lime är duktig på visselkommendon. Hon tar ut i en vid båge och fåren rundar Danne och stolpen, precis som de ska göra innan fösningen påbörjas... Här kommer ett känsligt moment för dagen. Fåren har stark dragning mot "uttaget" (den plats där fåren tas ut och står sedan de gått banan) Några får i uttaget bräker och det gör dragningen ännu större. Danne är ytterst noggrann och håller Lime på högerkanten för att parera detta drag. Fåren går spikrakt mot fösningsgrindarna och rakt igenom, precis om de ska.
De tappar två poäng på fösningen av totalt 10 poäng

Drivning
Efter de passerat fösningsgrindarna så påbörjas drivningen...Här ska Danne gå först, fåren sen och Lime ska jobba på bakom utan att pressa fåren förbi Danne. De gör de så fint och jag hör någon i bakgrunden säga: precis så här ska ett vallhundsprov genomföras. Utan problem så driver de djuren genom drivningsgrindarna.
De tappar två poäng på drivningen av totalt 20 poäng

Fålla in
När man har passerat drivningsgrindarna så tar man sikte mot fållan, nu ska fåren fållas in. Fåren hade under två dagars tävlande visats sig vara svåra att fålla in och hundarna hade verkligen fått jobba för att få dem att gå in i fållan. Danne och Lime lyckas snabbt att övertyga fåren att gå in och
tappar endast tre poäng i detta moment av tio möjliga...

Fålla ut
Jag står på sidan om och hoppar och hoppas av spänning att allt ska gå bra. Sedan Danne stängt grinden så är det bara ett moment kvar... uttaget ur fållan. Hunden ska försiktigt gå in i fållan tillsammans med fåren och därefter på kommando gå runt dem och lägga sig bakom dem så att föraren kan öppna grinden och släppa ut fåren. Lime går in i fållan, hon lägger sig, Danne ger henne ett riktningskommando, hon tar det och på Dannes ligg lägger hon sig bakom djuren och Danne kan lugnt öppna grinden och släppa ut djuren.
Lime får full pott på fålla ut!!!

Ihopsamling
Sedan fåren har tagits ur fållan så måste hunden samla ihop dem på ett lugnt och fint sätt och visa att den har kontroll över dem och därefter är vallhundsprovet klart...!!! Jag jublar, jag tvekar inte en sekund på att de inte hade klarat det, Danne och Lime, det var så snyggt...!!! Oj, så duktiga dom är!

Tillgänglighet
Sedan Lime föst fåren till "uttaget" så säger Danne "det räcker" till henne och det innebär att hon ska sluta jobba. Hon släpper genast djuren och vänder tillbaka till Danne. De ska nu gå till domaren, för dagen Leif Larsson, som summerar provet och samtidigt gör en tillgänglighetskontroll på de hundar som klarat det praktiska provet. Han ska se att de är sociala och tillgängliga för hantering och med det är det definitivt inga problem med Lime som glatt skuttar fram till honom, som hon förstår att hon varit duktig.


Danne med sin godkända vallhund Lime

Med det är vår Gårdsbackens Laphroaig, Lime Godkänd Vallhund, och har numera den finaste titlen en Border Collie kan ha...

För oss gick hemresan som hejsan... Vi diskuterade igenom vallhundsprovet ett antal gånger och kan nu summera det med att vi är nöjda med Lime som klarade av att hålla huvudet kallt hela provet. Hon var lydig och lyssnade på samtliga av Dannes kommandon, hon är verkligen den typ av vallhund som vi vill ha... <3

 
Grattis Danne och Lime... !!!


Jag måste också passa på att tacka Norrbottens VF för en väl arrangerad tävling i dagarna två. Parisarna var supergoda...!!! STORT tack även till djurägare Bosse Samuelsson med fru!


gardsbacken@telia.com


8 kommentarer:

 1. Grattis! Visste väl att det skulle gå som en dans! Fina Lime!
  Blir roligt med IK1 nästa år!

  SvaraRadera
  Svar

  1. Tack, vad snäll du är!

   Ja, det blir skoj nästa år! Vi har saknat er i sommar!

   Kram!

   Radera
 2. AnnSofie och Fox6 oktober 2014 19:56

  Vad roligt att få läsa om hela provet!! 😃 Känns som jag var där och tittade!! Stort grattis ännu en gång, och glad för att ni är så nöjda med Lime! ❤️

  SvaraRadera
  Svar

  1. Tack!

   Hon är precis så bra som vi hade hoppats och trott med vår uppfödning... :)

   Kramar till dig och klappar till Fox!
   Radera
 3. So proud, so proud! Such a grand combination of Fame and Fox (and the Gimmie genes, too).

  Sweet, silly Fame! Please give the Gårdsbacken border collie triumvirate lots of hugs and treats from their American auntie <3

  SvaraRadera
 4. Åh vad roligt! Duktig liten Lime (och Danne förstås!) - stort grattis!! :D

  SvaraRadera
  Svar

  1. Tack Elsa!

   Klappa på dom supersöta pälsbollarna från oss... (eller är det bara en kvar nu?)


   Radera