torsdag 30 oktober 2014

Höstat upp...


Det är några dagar sedan sist jag skrev... Vi har haft en del att göra på Gårdsbacken den senaste tiden, eller vadå, vi har alltid fullt upp... :))


Det är en ynnest att kunna köpa närproducerat korn...

Just nu så förbereder vi gården inför vintern, vi höstar upp. Inte riktigt än men snart så kan vi säga;  "Nu får det börja snöa" Vi har visserligen fåren ute på bete ännu, men vi vill att de ska få gå ute så länge det bara går. Vi stöd utfodrar dem med torrhö i fårhuset, detta kan mumsa på om det ligger frost i gräset tidigt på morgonen. Vi har haft några kalla kvällar med frostnätter.


Bonden har en fin korntork på lagårdsvinden...

Hönsen är också fortfarande ute i hönsgården. Ikväll startade vi vår andra hönskurs så kursdeltagarna fick börja med att bänka sig i vårt hönshus och bekanta sig med hönsen... "hänga med hönsen", you know... :)) Det är så otroligt skoj att så många är intresserade av att gå hönskurs... Vi kommer fylla Örnsköldsviks kommun med höns... :)) Ikväll pratade vi om att ju fler som skaffar "hemhöns" ju färre hönshybrider behövs, vilket är superduper!!!


Säckarna lastas fulla av krossat korn...

Med höns på gården betyder att man måste ordna med foder åt dem. För att få "output" = äggen, så behövs lite "input" = hönsfodret. Vi har det så bra ordnat att vi har kontakt med en bonde i närliggande by som vi får köpa krossat korn ifrån. Kornet är en jättebra basföda till hönsen.


Man blir rejält dammig av att köra kornkross och sedan lasta kornet...

Jag vill berätta om vår bondekontakt. Han har den allra finaste korntork, den fyller han med det korn han skördar från sin egen åker och för oss innebär det att vi kan utfodra våra höns med närproducerat hönsfoder...!!! Vi åker dit med x antal säckar och fyller dessa till bredden. Vi krossar kornet hos bonden, vi tycker att hönsen hellre äter krossad än helt korn.

Det är en häftig upplevelse att hälsa på vår bonde. I vissa lägen, på hans gård, kan man tro att tiden stått stilla under måååånga år. Jag älskar (det är ett starkt ord men jag använder det här ändå) verkligen avsaknaden av fåfänga. Vår bonde har ingenting han behöver bevisa för någon, han möter oss i en gammal overall med hål vid knäna, den är smutsig, men vad gör det? Det är ren smuts på overallen, sån smuts som det blir när man jobbar som bonde. Han är mycket trevlig och skrattar hjärtligt, han trivs i sin overall med hål på knäna.


Bonden tar hjälp av en decimalvåg för att väga kornsäcken...

Vi hjälps åt, bonden, Danne och jag att krossa kornet och vi fyller alla säckar som vi har med oss... Nu kommer vi att klara oss länge, eller rättare sagt hönsen, gässen och vaktlarna kommer att klara sig länge i vinter. När säckarna är fyllda så funderar vi på vikten på säckarna, bonden föreslår att vi väger en av säckarna på hans antika gamla decimalvåg. Det gör vi, fast vi först måste leta rätt på den under ett lager av damm... :))


Decimalvågen fungerar hur bra som helst, allt damm tilltrots... :))

Det känns alltid bra när man ordnat vinterfoder till djuren och nu kan vi pusta ut när vi bunkrat upp rejält med mat till dem alla. Nu kan jag sova gott om nätterna, inte för att jag inte brukar göra det annars, men... :))

gardsbacken@telia.com2 kommentarer:

 1. How interesting that the chickens like the grain ground up rather than whole. And the farmer sounds like a super cool guy! It sounds like you have a good working relationship with him.

  You are on the road to being ready for winter! I just ordered an ankle length down-field stadium coat for winter; my old one is no longer water resistant, it's stained, and it's....well, really old. So it turns into a barn coat.

  Big hugs to all, I wish a could attend the chicken classes! K.

  SvaraRadera
  Svar
  1. I wish you could meet him Kelly, you would love him. Maybe we can arrange a meeting when you visit us the next time.

   We would love ti have you here at our chickenclas, it would have been fun.

   Sköt om dig!

   Radera