måndag 28 november 2011

Att välja valpköpare...


En sak jag ofta funderade på när vi hade bestämt oss för att para Gimmie och förhoppningsvis få en kull med livliga Border Collie valpar var hur vi skulle klara av att hitta perfekta valpköpare och hur vi sedan, när valparna var åtta veckor, skulle kunna lämna ifrån oss dem till våra utvalda valpköpare.

Att vi själva skulle behålla en i kullen var bestämt redan innan parning. Självklart ville vi ha en valp efter Gimmie och efter att ha "tappat" två fantastiska BC-tikar på mindre än ett och ett halvt år p.g.a. ålder och "bara" hade Gimmie så längtade vi efter ett yrväder till... Vi var dessutom helt på det klara med att om vi inte skulle hitta bra valpköpare så skulle vi behålla valparna själva. Då kunde vi träna upp dem till fungerande vallhundar och kanske hitta familjer till dem då istället.
Att vi skulle sälja till "vem som helst" fanns inte på kartan, såklart!


Milla, Fame och Morsan Gimmie

Så vi parade Gimmie med en hane vi tänkte skulle passa henne ypperligt och två månader senare föddes då fyra tricolourfärgade och två brunvita småttingar. Valparna föddes i mitten av maj, vilket var en perfekt tid att ha smått på. Dessutom visade det sig att det blev en underbar vår med få regndagar så våra valpar fick vara ute så mycket de bara ville. Ytterdörren stod öppen så det var fritt för valparna att välja om de ville vara utomhus eller inomhus. Det vi minns tillbaka med glädje från valptiden var när vi bar ut filt och kuddar och la oss på gräsmattan i solen och hade Gimmie och hennes småttingar runt omkring oss och hur valparna en efter en kom och kurade ihop nära oss och vi till slut allihopa somnade. Mysigt!!!

Fame blev vår samma minut som hon tittade ut, hon kom några timmar efter den näst sista valpen och eftersom Gimmie är tricolourfärgad passade det bra att spara en brunvit tikvalp. Pappan Mic är klassiskt svart/vit och det var väl vad vi hade tänkt oss innan Fame och hennes brun/vita syrra Indy föddes. Nu älskar vi hennes bruna päls och ser gärna att para henne med en brun hane när det är dags, för att få fler läckra chokladbitar. Naturligtvis går både vallningsegenskaper och det mentala före färgen, men det gör ju inte ont om han är brun ;)... Det kommer att bli fantastiskt roligt att titta ut en hane till henne och vi har eventuellt redan någon på lut :)) Men vi är öppen för förslag, så känner ni till någon passande brun BC-hane hör av er...


Inviter till lek... :))

Vi hade ingen egen hemsida när valparna föddes så vi kunde inte göra reklam för några valpar på det viset, vi hade inte tävlat och meriterat Gimmie tilräckligt för att lägga ut kullen på SVAK´s hemsida, då ska tiken ha minst ett andra pris i IK1. Vi kände inte för att annonsera ut valparna på Blocket, (inget ont om Blocket för den skull), och vi ville inte heller sätta ut en annons i lokaltidningen. Det vi gjorde var att vi fick utnyttja Gimmies uppfödares hemsida och så lade vi ut en annons på Fåravelsförenings hemsida. Dessutom vi gjorde några A4 affischer som vi satte upp i några djuraffärer. Det var allt, och telefonen började ringa...
och ringa...

Vi hade bestämt att Danne skulle ta den första telefonkontakten med intresserade valpköpare. Jag skulle nog vara alldeles för kritisk och skulle nog kunna förvandla även den bäste/bästa valpköpare till ett monster ;)) Jag litade på Dannes känsla för seriösa valpköpare, dessutom är han en bra människokännare. Andra intressenter hörde av sig per mejl och när vi läste några av dem hoppade vi jämfota av glädje...
-Här kommer några av valparna att bli lyckliga!!!

I något av mejlen kunde vi i inledningen läsa att:
-Vi tappade vår tidigare Border Collietik i augusti och är först nu vi redo för en ny hund...
I ett annat mejl kunde vi läsa:
-Bor på en liten gård med får, höns, kaniner och andra djur...

Mer kritiska blev vi när första frasen i telefonen var:
-Hon ska vara så svart som möjligt...
eller
-Vi tänker skaffa henne som tröst till vår lilla dotter...Milla vallar på Gårdsbacken och är SÅ duktig!!!

Vi fick många intressenter av valparna, speciellt tikar, vi hade säkert kunna sålt tjugo stycken om vi hade haft. Hanvalpar var det däremot lite mindre intresse för, men vi kunde trots det ändå välja de bästa köparna! Det verkar som betydligt fler är intresserade av tikar, kanske p.g.a. att de har en tik sedan tidigare och slipper passa löpperioder. I övrigt har jag svårt att säja vad som är att föredra, jag tror att båda könen har sina för-och nackdelar.


Tallis spanar på fåren...

Vi hade ganska snart efter valparna var födda köpare till alla. Alla valpköpare kom och hälsade på oss på Gårdsbacken när valparna var några veckor, vilket var jättebra, både för dem och för oss som uppfödare. De fick träffa Gimmie och valparna och umgås med dem så länge de ville, och vi fick träffa dem och lära känna dem lite bättre ;))

Vad jag egentligen vill med detta inlägg är att berätta hur fantastiskt nöjda vi är med våra valpköpare. Vi vet att Gimmies valpar har det bra och är älskade. Vi hade som "krav" att de skulle få valla och det har alla hållit. Vi är väldigt tacksamma för detta. 1000 TACK!!!

Två helger på raken har vi haft besök av kullsyskon till Fame och deras hussar och mattar. Vi har haft  några fantastiska dagar tillsammans där vi bland annat har tagit långa promenader, vilket vi tror är en viktig del för hundarna, så de känner gemenskap som flock. De har även fått några rejäla vallningspass och varit såå duktiga... Vi ser många likheter med Fame i dem. Gimmie har varit lycklig som fått umgås med sina "småttingar".Vackra Milla!


Fantastiska Fame!


Morsan Gimmie

Det här med att lämna ifrån sig valparna när den dagen kommer får bli ett annat inlägg...


Kontakta Gårdsbacken
gardsbacken@telia.com


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar