onsdag 2 november 2011

Vinterfoder till djuren

En av nackdelarna med att bo så här långt norrut i landet som vi gör, är att stallperioden för djuren blir så lång. Vi försöker att låta djuren vara utomhus så länge det bara går.

Vi har ett litet fårhus i en av beteshagarna så vi brukar försöka matcha in så att fåren kan gå i den hagen den här tiden på hösten. Då vet vi att de kan gå in i fårhuset, när vindarna viner som mest och regnet står som spön i backen. Där kan vi även utfodra dem med torrhö. De väljer fortfarande att beta gräs, men när nätterna har varit kalla och det dröjer innan frosten tinat så går de in och knaprar torrhö.






Det är först när det kommit snö som vi väljer att ta in dem i ladugården permanent inför vintern. Och visst det har sin tjusning det också... Det blir enklare för oss att utfodra och tackorna ser ganska belåtna ut av att få komma in i fårstallet.

Vi har valt att utfodra fåren med hösilage och de får även torrhö emellanåt. De har i princip fri tillgång på foder. När vi närmar oss lammning så får de betäckta tackorna extra kraftfoder. Den fodergivan ökas succesivt ju närmare lammningen de kommer. Vi ger dem dessutom några extra droppar selen + E-vitamin i deras dricksvatten. Självklart har de alltid tillgång till salt/mineralsten.
Här hittade jag en bra sida som utförligt förklarar hösilage, om någon är intresserad.



Fame är nyfiken på en av hedemorakycklingarna

Hönsen har redan fått komma in. Rasen vi har är genbankade Hedemorahöns. De har en tät och tjock fjäderskrud som är bra anpassat till vårt nordliga klimat. Vi har ett stort och fint hönsrum i ladugården och det är ytterst sällan vi behöver koppla på värmelamporna hos dem. Det är endast om det börjat hamna neremot 30 minusgrader utomhus. Vi ger dem allfoder, krossat korn och havre, snäckskal, och en egen komponerad "höngröt" som vi kallar den, ett hopkok av diverse matrester. Jag läste en gång att;
-höns, de äter allt efter en middag... utom kapsylen...
och det ligger mycket i det. Jag har som princip att inte servera dem matrester efter kyckling, det känns lite väl kanibalistiskt :)) De har så klart också alltid tillgång till fräsch sand. Ibland har jag skurit brännässlor i knippen som jag hängt upp och torkat. Dessa knippen har varit välkomna under vintern, både som tidsfördriv och som extra vitamintillskott.



Bilden är från i våras, Billy vallar gässen

Gässen får också vara utomhus så länge vädret tillåter. Gäss är verkligen jättevackra fåglar men de har ett stort minus, de låter så förskräckligt! De är bättre än vilken vakthund som helst på att tala om när det kommer folk till gården. Sedan tar det några minuter innan de pratat färdigt. Vi har en liten flock på fem fåglar. De får gå i beteshage under dagen och på natten stänger vi in dem i deras hus. Vi utfodrar dem med krossad havre och korn. Dessutom försöker vi ge dem äpplen, rotsaker och dyligt så ofta vi kan. Under vintern är det också viktigt att de har tillgång till sand. De brukar även få grenar/kvistar av lövträd som de tycker om att barka. Dessa är bra även som aktivering. De äter också en del hö och ensilage, men havren och kornet är basfödan vintertid.

Så nu kan man sova lugnt, (hmm, precis som jag inte gjorde det annars ;)) när djurens vinterfoder är ordnat...




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar