tisdag 6 mars 2012

Australian Shepherd vallar får...

Jag tror att ni som tittar in på Gårdsbackens blogg har förstått att vallning är ett stort intresse för oss. Vi har haft Border Collie i över 17 år och hållit på med vallning lika länge.


Vi brukar värma upp hundarna innan vallning, med en promenad och bus..

Vi är fascinerade av vallhundarnas förmåga att valla djur med hjälp av sin fantastiska vallningsinstinkt. Vi har själva "bara" haft Border Collies men har haft nöjet att få se många andra vallhundsraser valla. Varje ras av typen vallhund, vallar på olika sätt. Olika sätt som är anpassade till den typ av arbete som djurägaren kan tänkas behöva hjälp med.Fame och snart ettårige Raj busar bra tillsammans :))Australian Shepherd sägs vara duktig på att jobba i trånga utrymmen och skulle kanske kunna vara ett ypperligt komplement till våra Border Collies?Hur gick det här till? :))

Vi har haft nöjet att fått bekanta oss med några personer med just Australian Shepherds. Vi har fått följa rasen från riktigt unga hundar till hundar som är några år, när de fått bekanta sig med våra får. Vi vallar med dem ungefär som vi vallar med våra BC´s och vi lär oss mer och mer om rasen... :))Kul att testa nya kameran...

Jag googlade på Australian Shepherds och hittade under Kroppsvallarnas hemsida den bästa texten som beskrev AS´s vallningsegenskaper. Jag såg att de översatt den från ASCA´s Stockdog Program Rules. Jag har plockat lite från den texten då jag tycker den var mycket bra skriven och beskrev rasen precis så som vi upplever den. Texten som följer är alltså taget från denna översättning, jag har förenklat och sammanfattat den lite...


Det finns gott om lek i dessa två :))

Australian Shepherd är en gårdshund för diverse gårdsarbete, där behovet fanns för en tuff, uthållig och allsidig vallhund med ärlig arbetsmoral.Duktig liten vallare...

Vanliga arbetssysslor för en AS kan vara att flytta stora hjordar med får eller kor mellan sommar och vinterbete. Även att flytta boskap i trånga utrymmen så som boskapsrännor och trånga fållor.Smidiga hundar som jobbar upprätt och nära djuren...

AS är en kroppsvallare, en självsäker vallhund med pondus och unik stil. Det är smidiga hundar som jobbar upprätt och nära djuren. De har en fallenhet att kontrollera stora och/eller långsamma fårflockar och nöthjordar. De har en förmåga att effektivt hantera boskap i trånga utrymmen.Raj är ung och orutinerad men visar fina vallanlag :))

De är kraftfulla och intensiva av naturen och kan lätt läras att anpassa tryck och avstånd lämpligt för den boskap de vallar. Genom sin kroppsvallande stil så visar rasen vid arbete pendlingar, bett och/eller auktoritärt skall. Pendlingen för att hålla djuren i rörelse, bett på enstaka, motvilliga och utmanande valldjur och skallet för att flytta boskap i en utmanande situation. Slutciterat.Australian Shepherd är kraftfull och intensiv av naturen.

Vi har ännu inte stött på en AS som inte har haft vallningsinstinkt. Nu kan inte jag någonting om aveln på rasen men jag hoppas verkligen att de jobbar med att bibehålla denna instinkt. AS är, som Border Collien, en lättlärd, intelligent och signalkänslig ras som den har genom sin vallningsinstinkt. Dessutom är de snygga, när de finns i många olika färgkombinationer :)) Om man nu ska prata utseende på en vallhund? ;))
Vi har två öron och en mun
för att kunna lyssna mer och tala mindre :))
Gårdsbacken blog is written by Paula Lundberg & Dan Westman
Please contact Gårdsbacken
# +46 706597199

 
You people, who visit our blog and want some information about Champis -the herding rabbit, Please write "Champis" in the box, in the upper right corner of the page. and you will find information about this Big little rabbit  :))
2 kommentarer:

 1. I've always been very fond of the blue merle coloring! We had blue merle collies when I was a kid, and Mr. Matty is a blue (although he was chosen for us through the border collie rescue).

  It's interesting how the different herding breeds have their own ways. The Australian cattle dogs at the barn where I ride are fast and powerful but do not have the beauty and finesse of border collies.

  It's nice to see an Aussie with a long tail!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hi Kelly!

   I agree with you about the blue merle coloring, they look really nice :))

   Take care :)
   /Paula at Gardsbacken

   Radera