onsdag 28 mars 2012

I Sverige slängs en tredjedel ätlig mat... :((


Att det mesta som skrivs på min blogg handlar om livet med våra vallhundar har ni säkert märkt. Men ibland känner jag att jag gärna vill skriva om andra saker som ligger mig varmt om hjärtat...

Ibland upprörs jag av saker.
Som till exempel det faktum att det slängs kopiösa mängder mat i Sverige varje år!!!
Jag läser fakta som är nästan ointagligt i sunt förnuft. Kan ni förstå att vi svenskar slänger nästan en tredjedel av den mat vi köper? Hur smart är det?

Vi svenskar kastar 900 000 ton ÄTLIG mat varje år!
Den maten ger ett utsläpp på 1,9 miljoner ton koldioxid vilket motsvarar vad 700 000 bilar släpper ut...

Det känns som om vi måste bli mycket smartare i det här ämnet. Eller smartare förresten? Hur svårt kan det vara att ta en sked av till exempel grädden och smaka på den? Du känner direkt om den är sur. Ofta kan grädden användas flera dagar efter bäst före datum. Mjölk och annat likaså...

Använd smaken och näsan!!! Lita på dina sinnen.

Nu vet jag inte riktigt var min blogg är på väg, då det blir ett matrecept idag också :))
Jag rensade ur kylen och lagade mat på ingredienser där alla bäst före datum förfallit...



Kylskåpsrensarröran


Paulas kylskåpsrensarröra

1. Slantade upp tre korvar som var kvar från söndagens grillning.
2. Skar upp bacon där bäst före datum förfallit med tre dagar.
3. Skar bort lite fula mörka fläckar på några tomater som dessutom blivit lite skrumpen.
4. Hackade purjolök, som blivit lite torr och ljus i färgen.
5. Blandade i röran som var kvar från lördagens varma mackor,
6. Skar i en banan som blivit lite mjuk, skar bort de mörka delarna.
7. Pytsade i grädde med utgånget datum, dock inte sur.
8. Drygade ut röran med gårdagens kokta pasta.

Jag lät det puttra i stekpannan några minuter, serverade sedan med hårt bröd och ett glas av mammas bärdryck. Tro det eller ej, men det smakade supergott!!!

På Gårdsbacken slängs det inte mycket mat, skulle det bli en brödkant eller något annat över, så får hönsen detta. De äter ju allt utom ölkapsylen efter en middag ;))




Bli MatSmart!
Lukta och smaka på maten och
lita på era sinnen...
Fundera på vad ni ofta slänger och
köp mindre av detta.




Gårdsbacken blog is written by Paula Lundberg & Dan Westman
Please contact Gårdsbacken
# +46 706597199

 
You people, who visit our blog and want some information about Champis -the herding rabbit, Please write "Champis" in the box, in the upper right corner of the page. and you will find information about this Big little rabbit  :))




3 kommentarer:

  1. Hi, Paula! You are so wise in mentioning this subject. I also try to watch what I buy at the grocery store and make sure we use it up. You are right about trusting your nose! If the milk in our fridge is on the edge of sour I will use it in my hot porridge because I think the heat will kill whatever might be in there! Jer doesn't drink milk and I have a cast-iron stomach (do you have that saying there?) so I think that's okay.

    I try to think of people who have little or no food and try not to waste what we are blessed to have!

    Your "leftovers" dish looks quite tasty, by the way!

    Greetings to all! K.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hi Kelly!

      It's always nice to hear from you :))
      I'm glad that at least one of my readers often give me comments om my blog ;)) I appreciate it :))
      Do you have any numbers on how much food people throw away in the USA? Or do we want to know?
      I'm planning to start some kind of manifestation to open peoples eyes about this issue. I don't think I'm gonna get any help from the supermarkets...

      About the stomach, we call it just iron stomach or metal stomach and I have also heared people, in the local area where we live, call it fox stomach...

      The leftovers dish WAS super!!! I promise :))

      Have a nice weekend
      /Paula

      Radera
  2. Hey, Paula!

    I will try to find some statistics on this (I'm sure it's shocking) but also on the positive side, the number of restaurants that give unused but good food to shelters, etc.

    The USA is a country of such extremes. I will tell you that although the county where we live (Loudoun County in the state of Virginia) is one of the wealthiest in America we still have homeless people, and school children whose meal at school is all they get all day! Jer and I are not rich and not poor, thanks be to God for both :) and we try to help with this a little.

    A lovely weekend to you too! K.

    SvaraRadera