torsdag 17 oktober 2013

Förberedelser inför vintern


Det är ganska många saker vi måste tänka på inför annalkande vinter. Vi måste se till att alla djuren har vinterfoder, vi köper på oss spån för att kunna ströa under djuren i lagårn, vi kör hem torrhö, vi städar ordning lagårn så att allt står klart när det är dags för djuren att flytta in...

En annan sak som stod på vår "attgöralista" var att köra hem sand till hönsen för dem att sandbada i...


Attgöralistan...

Vi städar åt våra höns minst var tredje vecka under vintern. Då kastar vi ut allt spån med hönsskit, skrapar sittpinnar, reden och så vidare, dessutom byter vi ut deras sandbad så att de får ny fräsch sand att bada i... :))


Det går åt några hinkar...

Vi brukar samla ihop ett gäng hinkar, åka till finaste grustaget, fylla våra hinkar och sedan är det enkelt att byta när det är städdag i hönshuset... Varje gång går det åt en sandhink för att fylla hönsens "badkar".


Sandbergen...

Ett lass fullt av sandhinkar!!!

Jag får alltid en skön känsla inombords när saker som dessa blir gjorda. Vi fixar och grejar inför vinter och snart får det börja snöa utan att det gör något... Men inte riktigt ännu!!!


På begäran av Rebecca sätter jag in denna bild som visar hönsens badkar...
Här är det Gullina som sandbadar, medans Champis trängs med henne... :))
Badkaret är en del från en gammal separator, den fungerar ypperligt!!!Kontakta Gårdsbacken
gardsbacken@telia.com


8 kommentarer:

 1. Mysigt att pyssla inför vintern :) Kan ni inte lägga ut bilder på hur hönsens badkar ser ut inför vintern? Dom tre äldsta (tuppen och hans två brudar) ruggar just nu. Så dom är inte så värst snygga.. Och inga ägg får jag heller just nu. Bättre blir det till våren :) Lilltuppen har inte börjat gala någonting än.. Är hedemororna sena med det? Tycker han borde sätta igång snart!?
  Kram på er alla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst såg du att jag lagt till en bild längst ner i inlägget? Vi använder oss av en "gryta" till en gammal separator som badkar till hönsen. Det fungerar jättebra då kanterna går lite inåt, det gör att de inte sprätter ut gruset...
   Gårdsbackens höns ruggar också, de ser rätt så anskrämliga ut, tuppen som i vanliga fall är så tjusig ser väldigt maläten ut... Men det börjar komma nya fräscha vingpennor underifrån. Vi får heller inte ett ägg, men de brukar börja värpa ganska snart efter det att vi tagit in dem i lagårn och vi börjar förlänga dagarna åt dem genom att hålla tänt i hönshuset till kvällen. Våra småtuppar i samma ålder som din lille har vi inte heller hört gala ännu, de börjar nog ganska sent. De första försöken till "galningar" brukar låta väldigt roliga, lite som en kraxning bara... :)) Snart börjar han nog kraxa... ;))

   Må så gott och sköt om dig!
   Kram!
   /Paula

   Radera
 2. Å det jobbas flitigt som vanligt;-) Åh så Lyckliga hönsen ska bli! Vintern kommer alltid alldeles för fort och helt i onödan. Ha det gott och Tusen tack för senast! Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är en hel del att förbereda inför vintern... och att snön kom lite för tidigt kan jag absolut hålla med om...

   Kram!
   /Paula

   Radera
 3. Åh jag får ju nästan dåligt samvete, eftersom jag inte behöver förbereda någonting inför vintern. Ni är jätteduktiga, och jag förstår precis, hur nöjd du känner dig, när du är färdig.
  Det blir väl svårt för Gullina att bada, när Champis nästan sitter på henne.
  Gulliga är de i alla fall.
  Kram från Skåne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är verkligen en speciell känsla när man burit in veden, potatisen är upptagen, djurens vinterfoder är ordnat och så vidare... På så vis kan jag tycka om vintern lite, man går som lite i ide efter en kort och intensiv sommar... :))

   Jo, hönsens badkar är lite litet, ibland så trängs Champis med två, tre höns i badet samtidigt, då är det trångt!!! Men finns det hjärterum, finns det stjärterum... :))

   Kram till Skåne!!!
   /Paula

   Radera
 4. Naw:-)) Fina Champis är alltid i närheten av sin bästa kompis Gullina. Så gulligt<3

  SvaraRadera
 5. A lot of preparation for the winter! Champis and Gullina are so dear together....

  Kram! K.

  SvaraRadera