torsdag 31 oktober 2013

Nu har hönsen fått komma in...


...Ja, i lagårn då, såklart. Fast förr i tiden var det relativt vanligt att hönsen fick bo med gårdsfolket i köket. Där var det varmt och ljust och det gjorde så att hönsen la sina värdefulla ägg. Om det måste ha luktat? Mycket troligtvis ja... Så jag tror nog att Gårdsbackens höns får bo i lågårn i fortsättningen också... :))Då är det dags... Fame hjälper oss att valla in hönsen för vintern...


Hönsen har det bra i lagårn under vintern, Vi har ett stort rum där de får husera fritt. Det är lagårns gamla stall som nu får tjäna som hönsrum. Rummet ligger precis i anslutning till fårstallet så hönsen kan ta del av lite av den värme som fåren avger...Det är inte alldeles enkelt att valla höns då de inte är flockdjur.

Fast det viktigaste är nog att de inte utsätts för drag. Torr och kall luft är inte skadlig, men fuktig och dragigt är inte bra för några djur.Fame får jobba hårt för att valla in hönsen i lagårn...

Hönsen är inne i sin ruggningperiod just nu. Det innebär att de tappar mycket av sina gamla fjädrar och nya växer istället ut. Under denna period så värper de inte. Det känns lite tokigt för oss att behöva köpa ägg när vi har ett tjugotal höns på gården. Fast de måste få ha den här viloperioden.Vi hjälper till att fösa hönsen med en kratta.


Vi har ingen elektrisk belysning till dem i deras sommarhönsgård, deras dagar styrs därmed helt av dagsljuset och de gör kväll så snart solen börjar gå ner. Detta gör att deras dagar inte blir så långa och då att detta en perfekt tid för dem att rugga och vila ifrån äggläggandet.Nu har vi kommit så långt som till porten... :))


Nu när de får komma in i lagårn så brukar vi ha tänt åt dem lite länge för varje vecka som går, vi förlänger deras dagar och ganska snart börjar de värpa igen...Nu är de inne i lagårn, de ser lite fundersamma ut... ;))


Är man är van vid att äta hemägg så tycker man att de smakar så mycket godare än köpeäggen och har man bara ägg hemma behöver man aldrig gå hungrig.Här passerar hönsen fårstallet och har nu bara sista biten in till
hönsrummet kvar...

Så då har ännu en sommar passerat och en vinter är i antågande. Nu börjar ni kanske förstå känslan får oss när vi tar in djuren i lagårn för vintern. Eftersom jag skurat hela lagårn med såpa på våren så är det rent och fint när djuren kommer in och vi kan se på dem att de är tillfreds med detta och som jag brukar säga, när våra djur mår bra mår vi bra!!!


När hönsen kommer in väntar en stor skål höngröt... :))Så återstår endast storstädningen och nerplockandet av sommarhönsgården... Det brukar vara allt annat än glamoröst!!! Fortsättning  följer... ;))


Kontakta Gårdsbacken
gardsbacken@telia.com


1 kommentar:

  1. I love the chickens! So colorful, and organized (with Fame's help, of course). It is no wonder they are so happy and healthy with how you clean their living quarters and give them good food and shelter. And the heat of sheep must be lovely!

    So now they will rest and molt while you buy eggs from the store and dream of fresh eggs from the nest :)

    Kram! K.

    SvaraRadera