torsdag 14 augusti 2014

Hönan på råttan...


Idag fick jag vara med om en udda händelse... Något jag aldrig har sett förut under alla mina år med höns. En av hönsen, Gulldus höna, fångade en råtta och... bläää... åt upp den hel!!!


Gulldus och hans höna norpar lite höngröt...

Jag hade skopat upp lite höngröt åt Gulldus, hans höna och gässlingarna. De blev serverade i en skål mitt på gräsmattan. Gulldus och hönan lade beslag på skålen först av alla men när gässlingarna närmade sig och sa...
"Störst går först" då var det bara för Gulldus med sällskap att flytta på sig.


"Störst går först..." menar gässlingarna och kommer ångande...

Gässlingarna har blivit ganska stora nu och äter som hästar... äter och... skiter... Det är ungefär hur deras dagar ser ut... ;)) Nää, skojar bara, de tillför en hel del, jag får ofta skratta åt dem, jag kallar dem för Knoll och Tott, de är coola och jättesöta. Jag ska lägga ut en namnförslagstävling till gässlingarna, i dagarna, med fint pris i belöning till vinnaren.


Käkar och växer...

Bättre fly än illa fäkta...

Yammi!!!

Okej, jag fortsätter berätta... Gässlingarna åt av höngröten och Gulldus och hans sällskap trånade bredvid och hoppades att de snabbt skulle bli mätta. Helt plötsligt så ser jag Gulldus kasta upp någonting i luften och fort som ögat var hönan där och fångade upp det... Jag tittar lite närmare och ser att det är en liten mus som hon fångat, den lever och kämpar för sitt liv... Hönan springer iväg med Gulldus hack i häl.


Gulldus ser musen först och fångar den åt sin höna...

Hon släpper ner musen för att snabbt ta den i ett nytt fast grepp, musen har inte en chans. Hon biter tag i den ordentligt och gör plågan kortvarig för den lille. Han är nu förmodligen död och hönan bär omkring den som för att visa sin trofé.


Hönan bär omkring musen...

Hönan släpper ner den ett flertal gånger och plockar sedan upp den igen...

Hönan är stolt över sitt byte...

Jag följer henne med blicken och lyckas fota henne med hennes fångst och nu stannar hon upp... Hon sväljer sitt byte helt... Gulp... Det ser väl inte alltför aptitligt ut, enligt mig... men hönan fick sig ett rejält skrovmål.Här sväljer hon sitt byte... som ormen... helt!!!

Det var intressant för mig att iaktta händelsen... Något liknande har jag aldrig sett förrut, en höna som fångar en livs levande, fullt frisk mus. Där ser man... Att hålla frigående höns gör att de behåller många av sina ursprungliga beteenden, kanske detta var ett sådant?


gardsbacken@telia.com

10 kommentarer:

 1. Oh, I probably shouldn't have been eating lunch when I read this :)

  Of course, I had to Google "Will chickens eat mice?" and, as Paula witnessed, they do! Even snakes and frogs. Who knew?

  So many wondrous things to see in the animal world!

  Hugs! K.

  SvaraRadera
  Svar
  1. :)
   Sorry Kelly if I ruined your appetite... :)

   It was interesting to watch the hen hunting, killing and eating the mice and as I wrote, I haven't seen that before, but we doesn't have that many mices at our farm so that could be an explanation. There is a side at Facebook called "vi som har höns", I put a Picture there as well and it seems like it is quite often that hens hunts, kill and eat mices.

   You take care <3

   Kraaaam!!!

   Radera
 2. Duktig höna! Ni gav väl ordentligt med beröm när hon paraderade runt med sitt byte?? Hon fick liksom ta saken i egen näbb, när ni nu har så dåligt med katter på gården... ;)
  Kram från Kattis och hela kattligan i Endre

  SvaraRadera
  Svar

  1. Ja, hon gjorde verkligen ett bra jobb, men ska jag vara ärlig så fick hon inget beröm... hon fick dock dela en filtallrik med gässlingarna som efterrätt... Bilder kommer... :))

   Kramar till dig och katterna... och Kotte!

   Radera
 3. Tänk vilken skicklig höna! Å att hon svalde näbbmusen hel o hållen e beundransvärt. Katter äter ju oftast inte näbbmöss pga gallan (tror jag) så en stor eloge till Granngårdens musjägare. /Non

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Vännen <3

   Det var en upplevelse att följa hela dramat... :) Jag var som splittrad om jag skulle rädda den lille musen eller låta naturen ha sin gång. Hhmm, svårt val, men hönan gjorde lidande kort för den lille. Jag tänkte faktiskt också på att katter inte käkar näbbmöss pga nånting, men än så länge så står hönan upp... ;)

   Kram!

   Radera
 4. Äntligen ett inlägg om Gulldus, han äro för gullig och hans tjej har mycket vackra färger, vilket par.
  Hon är duktig också. Fantastisk att du fick se hela förloppet. Det var någon, som nämnde Doolittle, jag håller med. Vilke dagar du har på gården, varje dag sin story.
  Kram Gitte

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, visst är han stilig? Hans stjärtfjädrar är längre än någonsin, vilket visserligen inte säger så mycket, men han är stolt och tar väl hand om sin höna.

   Ja, jag har det så bra här på Gårdsbacken och jag är glad att få dela litegrann av vad som händer här på gården med Er... <3

   Kram!!!


   Radera
 5. Vem behöver en katt när man har jakthöns

  SvaraRadera
 6. När vi hade höns så hände det att någon stackars mus förirrade sig in till hönornas vinterutrymme. Även där blev processen kort dvs dom blev hönsmat.

  SvaraRadera