fredag 8 augusti 2014

Tävlingsframgångar för Gårdsbacken


Jag måste få skriva några rader och berätta om vår tävlingshelg i Forsa, Hälsingland helgen som var. Så här i efterhand svävar vi på små moln och känner så starkt för vår kära Fame som är en sådan duktig vallhund... Hon gör verkligen allt för oss!!!


Tävlingen hölls på Carina Björkmans fina fårbesättning

Det var vallhundstävlingar i Hälsingland, på Carina Björkmans fårbesättning. Det skulle vara vallhundstävlingar i IK2, högsta klassen i tävlingssammanhang i vallning, i dagarna tre och vi var anmälda till alla tre dagarna. Samtidigt hölls även Norrlandsmästerskapen, där de fem bästa norrlandshundarna efter två dagars tävlande, skulle göra upp i en final på lördagseftermiddagen.

Vi lämnade Gårdsbacken i ottan på fredagmorgonen. Danne och Fame hade startnummer 32, vilket skulle innebära en starttid mitt på dagen ungefär, så när vi nu kom iväg tidigt så skulle vi vara där i god tid inför starten. När vi anlände till plasten så var de flesta redan där. Tävlingen höll 60 starter alla tre dagarna, vilket innebär en ovanligt stor tävling, faktiskt den största i Sverige under säsongen. Tävlingsplatsen var ockuperad av husvagnar, husbilar och tält. Kul att så många var på plats!!!

Tävlingsplatsen var kanon! Fältet där tävlingen hölls var lite på skrå, så man såg väldigt bra från publikplats. Det var samma fält som där SM-kvalet hade hållits helgen innan. Danne och Fame genomförde sina rutiner innan start och Fame var som vanligt tokladdad. Hon älskar verkligen att tävla. Danne vill alltid att Fame ska få se minst ett ekipage på banan så att hon ser var fåren ställs ut och hur banan ser ut. Det har blivit en bra rutin för dem.

Fame var så himla duktig på fredagen, ja det var Danne också så klart. När de hade gått, så låg de i topp. 91 poäng av 100!!! Vi vågade inte hoppas på att poängen skulle räcka till seger, det brukar alltid komma någon i slutet av tävlingen som går riktigt bra och siste man var en rutinerad herre med en lika rutinerad hund, en landslagshund dessutom. Så det var först när det sista ekipaget gått som vi kunde andas ut och konstatera att resultatet höll sig och Danne och Fame vann hela tävlingen!!! Jag menar; hur bra är inte det?


Vår finaste Fame och duktige Danne... <3

På lördagen hade Danne och Fame en ganska tidig start och tävlingen gick så där... Full på utgång och upptag, men hela åtta bort på framdrivningen som inte var speciellt rak, men 42 poäng på hämtet är okej. Fråndrivningen bestod av missade grindar vilket är dyrt och 16 poäng bort därav. Däremot fullt på delning och sex poäng på fålla, gjorde att slutpoängen blev 72 poäng och godkänt. Jag undrar om inte Danne var lite nöjd efter fredagens tävling ändå och inte var helt fokuserad, som man måste vara... :))

På lördagens var vi bjudna på dop... vår bästa Rebecca döpte sin och Cristophers son John. Det var fint att åka till kyrkan och bevittna ett dop mitt i tävlingen... <3 Och vilket dop sedan...Lille John charmade oss alla och skötte sig utmärkt under dopceremonin, trots vatten på huvudet och många åskådare i kyrkan.

För oss var det lite spännande dock om våra poäng skulle räcka till finalen av Norrlandsmästerskapet...


Fina familjen Crosson... <3 Vi önskar John all lycka!!!

Det gjorde de... Vi lämnade våra vänner från dopet och återvände till tävlingarna för att värma upp inför en stundande final i Norrlandsmästerskapet. Danne och Fame skulle gå som nummer två i startordningen.


 
En final är inte som en vanlig tävling... Nu pratar vi dubbelhämt, fråndrivning av 20 djur, bortsortering av fem märkta djur och så vidare. Visst, Danne har ett "turnback" kommando på Fame men de har ingen erfarenhet av att tävla med dessa moment. Det skulle bli spännande!!!

Danne och Fame går som nummer två... Danne skickar Fame till höger för att hämta första flocken på tio djur... Flocken står mellan två skogsdungar och Fame tar en vid båge, Danne får styra henne och hon tar varje kommando... Hon ser djuren och gör ett fint upptag. Hon kommer med dem och hon tar dem snyggt genom framdrivningsgrindarna. Vid en uppmärkt plats lämnar hon den första flocken.

Nu gäller det att hämta den andra flocken också som står mellan 250- och 300-meter längre bort. Hon lyssnar på turnbackkommandot, hon vänder bort blicken, men hon ser inte djuren... Danne får ropa till henne att gå längre bort och Fame gör det, men ser fortfarande inte den andra flocken. Han ger ett nytt turnback och tillslut ser hon dem och slår ut i en fin båge och hämtar den andra flocken, också på tio djur.


Närmast till vänster står första flocken, medan Fame hämtar den andra...

De båda flockarna går ihop och tillsammans är det alltså tjugo djur. Dessa ska Fame nu fråndriva mellan fråndrivningsgrindar ett par hundra meter... Detta gör hon snyggt!!! Hon tappar bara sex poäng på det momentet.


Fame fråndriver tjugo djur på ett väldigt fint sätt...

Fame fråndriver spikrakt mot grindarna...

Nu kommer vi till sorteringen... Detta har Danne och Fame knappt gjort på träning. Visst sorterar de djur under praktiskt arbete, men det är en lite annan sak. Här är fem tackor märkta och dessa fem tackor ska sorteras bort från de andra femton. OM en av de märka tackorna hamnar bland de bortsorterade omärkta så måste man börja om... Nu började Fame dessutom bli trött och det var ganska varmt väder. Danne ville spara så mycket han kunde på Fames krafter då de skulle behövas vid infållningen av de fem bortsorterade djuren.


Här visar jag med pilar de märkta djuren i början av sorteringen...
De har ett plastband knutet runt halsen.

Här har Danne och Fame precis börjat sorteringen...

Danne jobbar hårt, någon av tackorna utmanar Fame då de känner att hon börjar bli trött. Fame håller sig kall och lyssnar till Dannes minsta kommando. För trots att hon är så trött så vill hon göra allt som Danne ber henne om. Danne berömmer henne hela tiden,och hon är duktig. Efter hårt arbete, de har tjugofem minuter på sig, totalt hela banan, så lyckas de sortera bort alla de omärkta djuren och nu återstår sista momentet... Att fålla in de märkta djuren...

Och det lyckas det med... Innan tiden tar slut!!!


Fame använder sina sista krafter och de lyckas få in fåren i fållan...

Så har de alltså deltagit i sin första större final, denna ser ut ungefär som SM-finalen och bara att komma bland de fem bästa Norrlandshundarna är verkligen inte dåligt. Men hur gick det då???

Jo, Danne och Fames insats räckte till en andra plats, så numera kan Fame titulera sig norrlands näst bästa vallhund... Det är inte illa... :))Mats Sundström med Dell vinner Norrlandsmästerskapet och vi gratulerar dem
till vinsten. Danne och Fame kom på andra plats och Håkan Wilson med Tim
på en tredje plats.

Ni kan tro att vi är nöjda efter helgens framgångar. Det var tävling på söndagen också, men Fames bränsle var slut och hon hade en tacka som utmanade henne redan ifrån start. Förmodligen kände tackan av att Fame inte hade den kraft som behövs för att flytta dem, men hon fixade det i alla fall, trots trötta ben och trött huvud. Hon genomförde alla moment men slutpoängen blev endast 66 poäng och hon hamnade i mittenskiktet i resultatordningen, helt klart godkänt för vår del. Hon fixade alla momenten och hon lyckades styra omkring den bångstyriga tackan runt hela banan.

Nu behöver Fame få vila, därefter så kör vi igång lite hårdare träning, med mera fysisk träning för henne, vi ser tydligt att detta saknas när det blir lite utöver det vanliga. De jobbar så hårt under en tävling, både fysiskt och psykiskt och tar kroppen slut så orkar inte huvudet heller, så enkelt är det.

Vi på Gårdsbacken vill tacka Carina Björkman för fantastiska tävlingar. Det är unikt att kunna ordna tre tävlingsdagar med 60 starter varje dag högsta klassen, IK2. Vi tackar även för husrum och inte minst käket... för att inte tala om sällskapet... :)) Elva poäng av tio möjliga!<3

Och vi tackar Fame... för att hon finns... <3
gardsbacken@telia.com


7 kommentarer:

 1. Grattis
  Äntligen rättvisa. Fame är ju bara bäst och vackrast också. Den där bilden är helt fantastisk, man vil ju bara pussa henne. Hon har allt den hund. Och ni har gjort ett strålande jobb.
  Vi gläds med er.
  The Svanströms

  SvaraRadera
  Svar
  1. :)
   Tack snälla Gitte... <3

   Kram till the Svanströms i Malmö

   Radera
 2. Stort grattis till er alla! Jag är så imponerad av er, fantastiskt att följa er. Jag hoppas jag får tillfälle att titta in någon dag nu när jag och Jorm har börjat jobba igen. Ha det gott! /Linnea

  SvaraRadera
  Svar

  1. Tack snälla Linnea!
   Du måste absolut titta in, du och Jorm är så välkomna!

   Kram!

   Radera
 3. HURRA! Underbara Fame! Och Danne med, förstås ;)

  SvaraRadera
  Svar

  1. Och tack snälla Kattis!

   Kramar till Gotland!

   Radera
 4. Just an amazing trip for you guys, and how special to attend the baby's baptism, may God bless him and his family.

  Wow, Danny and Fame really had it going on there! Can you feel the waves of pride and happiness coming from America?

  Big hugs! K.

  SvaraRadera