torsdag 24 januari 2013

Blodprov och vaginalutstryk


På förmiddagen idag hade vi tid på Örnsköldsviks Djursjukhus för att ta blodprov och för att göra ett vaginalutstryk på Fame, detta för att få en fingervisning på var i löpen hon står...



Fame väntar på veterinären

Fame är cool i sjukhusmiljö, men man kan ändå se på henne att hon förstår att här brukar djur ha ont, men eftersom hon är en sådan klok hund, så förstår hon att när vi är lugna, finns det ingenting att oroa sig för... Hon väntar snällt på veterinären... :))



Fame sitter snällt och lugnt och väntar

Först gjordes ett vaginalutstryk, som inte var så jätteskoj för Fame men hon skötte sig perfekt. Återigen med vänlig lugn röst, får vi henne att acceptera situationen och lita på oss. Lite "sekret" som fastnar på en tops stryks av på en glasskiva och detta undersöks därefter i microskop.



Här tar sköterskan blodprov på Fame...


Blodprovet är "piece of cake" och Fame blinkar inte ens. Trevlig och kunnig personal gör att allting går smidigt. De informerar om att de först skulle titta på vaginalutstryket och om detta inte visar någon förändring av cellerna i vaginalslemhinnan så behöver de inte ens skicka iväg blodprovet. Då skulle vi vara alldeles för tidigt ute i löpet. De skulle, i det fallet, kontakta oss under eftermiddagen...




Fames ben med "plåster"

Men de kontaktade oss inte, så det innebär att förändring har skett och de har skickat iväg blodprovet för analys. Så imorgon, under dagen kommer vi att få besked på progesteronvärdet. Då får vi se... men förmodligen kommer värdet att vara lågt och då tar vi ett nytt blodprov på måndag... Jag grundar detta på att Fame fortfarande har relativt "blodiga droppar" och att det inte har övergått så mycket i flytningar ännu...



När vi kommer tillbaka till bilen känner Gimmie direkt att någonting
 har hänt med Fame och hon måste nosa av henne för att se att hon är okej!

Vid progrestronvärde 15 har tikarna ägglossning, det är den absolut första delen av höglöpet, de kan paras men äggen kan inte befruktas, men eftersom spermier överlever i två dygn så kan man para (det tar två dygn för äggen att mogna) fast det är så klart inte att föredra. Därefter ökar värdet dag för dag, olika fort beroende på tik, så det finns ingen färdig mall att följa... Därför tycker vi inte det gör någonting om vi måste ta ytterligare ett blodprov på Fame. Då kan vi se hur mycket hon ökar per dag... Jag tänker inte gå in ytterligare på detta av den enkla anledning att jag inte på något vis är proffs... :))



Fortsättning följer...



Gårdsbacken blog is written by:
Paula Lundberg & Dan Westman
Please contact Gårdsbacken
# +46 706597199






4 kommentarer:

  1. Hej, Paula! It is a treat to have a well behaved and trusting dog behave so nicely at the vet, isn't it? And what a bright clean exam room it appears to be.

    Microscopes and blood work are what I know best!

    Keep us posted....

    Kram! K.

    SvaraRadera
    Svar

    1. It must be a interesting work you've got working with microscopes... compared to me who works with paper... :))

      Ha en trevlig helg!
      Kram!
      /P

      Radera
  2. Ja det är inte lätt med löp... Här har vi en fröken som hävdar att värderna är på topp och en hane som säger "nja, inte riktigt än...". Det är vidrigt att vänta!

    SvaraRadera
    Svar

    1. Det är inte så lätt som man skulle kunna tro, det är sant...
      Och alla är de olika...

      Det gäller att vara cool och lita på att de fixar det, när tiden är rätt.
      Låter lite som när vi skulle para Gimmie och hon var villig som få, till och med vek svansen för allt och alla och hanhunden var totalt ointresserad av henne... tills dess att tiden var inne. Nog hade han koll! :))

      Lycka till, det blir säkert jättefina Rombäbisar :))

      Kram!
      /P

      Radera