onsdag 23 oktober 2013

Pärupptagningen...


Vi har ett ganska stort potatisland på Gårdsbacken och det blev bra med pärer i år... :))


Pärupptagarhjälp... :))

Vi brukar sätta några olika sorters potatis och det är alltid lika spännande att se hur mycket sättpotatisen har ynglat av sig under sommaren...


Vissa sorter gav riktigt bra!!! Om sättpäran ger tiofalt anses det som bra, vissa
gav till och med mera än så!!! På bilden minst sjuttonfalt... :))


Tyvärr så hade vi även i år varit tvungna att skära bort blasten. Så gott som varje år måste vi göra det på grund av bladmöglet. Så fort man ser en antydan av dessa mörka fläckar på blasten så är det bara att "ta blasten". På endast ett par dagar brukar blasten annars vissna ner och har man otur så drabbas potatisen av brunröta... :( Åhh, vad det skulle vara roligt att ta upp potatisen med blasten någon gång! Det är så mycket roligare!



Gässen är nyfikna av sig och verkar sugna på potatis... :))


Bästa mamma och pappa brukar alltid komma och hjälpa till med att ta upp pärern och som tack förser vi dem med pärer hela vintern. Vi brukar notera hur mycket vi får av varje potatissort och spara sättpotatis efter de som ger mest. Prinsess har varit en hit ett par år nu och gett väldigt bra... :))



-Gör om detta om ni kan, sa pappa som lyckades kasta fast en av potatisarna
på hinkkanten... :))

Traditionen säger att vi måste äta en pärupptagartårta den här dagen så självklart så blev det så i år också... :))


Pärupptagartårtan med blåbärssmak!!!


När v i renoverade huset så byggde vi en jordkällare i källaren. Den fyller verkligen sin funktion. Den håller några plusgrader under vintern så där håller sig potatisen perfekt. Danne har byggt ett par trälådor som rymmer mycket...



Fina potatislådor i trä...


Det finns de som inte kan förstå varför man sätter egen potatis. De säger att potatis är så billig så det bär sig verkligen inte att sätta egen potatis. Jag håller inte med... främst av den anledning att det finns inte mycket annat som är så besprutat som potatisen man köper... De besprutar mot ogräs, mot sjukdomar, mot ohyra och så vidare, Upp emot tolv gånger besprutas den. Och detta är inte hälsosamt! Köp ekologisk potatis i så fall, om du inte sätter egen, det skulle jag vilja rekommendera!!!

Fast främst skulle jag nog rekommendera att sätta egen potatis. Det är en skön känsla att bära ner säckarna i jordkällaren och veta att vi har så vi klarar oss hela vintern och dessutom till sättpotatis till våren. Det är inte speciellt mycket jobb med ett potatisland, gödsla, fräs, dra fåror, sätt potatis, låt det gro, dra på plantorna som kommit upp en bit, ta upp, ÄT och må gott!!!



Den här fina hjärtepäran får symbolisera min kärlek till den egenodlade
potatisen... <3

 
Varför har inte fler egna potatisland?



Kontakta Gårdsbacken
gardsbacken@telia.com





8 kommentarer:

  1. Vem är den här Pär som e så upptagen, kan han inte vila som oss andra??? Det var mig ett skickligt päron du har som kastar upp plugg på kanten! Den där tårtan var underbart god, min nya favorit! (hade ju turen att få en smakbit) OM man kunde anlägga en sån där chipsodling i mer arbetsvänlig höjd kanske vi skulle haft en yttepyttemicroskopisktliten täppa här hemma. Men Vi låter ICA ta hand om det även fortsättningsvis:-)) Kram på er.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du är rolig du...

      Du kan få några sättpärer av mig till våren!!!

      Kram Vännen!

      Radera
  2. You are a gal who loves her potatoes, dear Paula! What a great harvest, and such interesting varieties. The potato cellar that Danny built is brilliant.

    I read an interesting article regarding the study of genetically modified (GMO) potatoes in Ireland in hopes of reducing the blight. There is more than a little resistance to it for a number of reasons. Of course, the Great Famine is never forgotten there, "one million dead, two million fled". So hard to imagine.

    But, thankfully the Gårdsbacken gang has so much bounty to partake of, not just "spuds"!

    Stor kramar K.

    SvaraRadera
    Svar

    1. The potato cellar is gold Worth for us and it's really fills it's function... :))

      The famine in Ireland, when the potato yield went wrong was so devastating for the country at that time. The potatoes was important in our country as well in that time. Today people buy pasta instend.

      Sköt om dig!
      /Paula


      Radera
  3. Hej alla på Gårdbacken! Ni har en utav dom bästa bloggar, som jag någonsin har läst. Man lever sig in i era berättelser om vad som händer på gården, så det känns nästan som man är på eran gård. Är själv hundägare (Schäfrar) och har nu bokat min första aussie valp. Och håller med dig att fler borde ha egna potatisland, jag och min kille odlar egen potatis. Och varje år blir man idiot förklarad, när potatisen skall tas upp. Varför håller ni på, det är billigare att köpa osv Ha det så gott och var rädd om er

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Lena!

      Tack för dina gulliga ord. De gör mig verkligen jätteglad... :)) Det är precis det som är syftet med Gårdsbackens blogg... Att ni ska känna er just delaktiga.

      Åh, vilket underbart hundliv ni måste ha på er gård med Schäfrar och en Aussie på väg in. Härliga hundraser! Antar att ni resonerar som oss att man blir aldrig sysslolös med ett gäng hundar på gården? Men de ger en så mycket glädje i gengäld.
      Kul att ni sätter potatis, det gillar jag. Gott va?

      Må så gott själva och klappa om hundarna!

      Kram!
      /Paula


      Radera
  4. Hej Paula! Ja vi har ett underbart hundliv, liksom ni. Jag jobbar som djurskötare och har nga gårdar, jag använder min äldsta schäfer Didi och ``vallar´´ kossorna med för skojs skull. Och det går rätt så bra, och hon gillar det jätte mkt. Men Didi kan ju aldrig jobba likabra som en Bordercollie eller en Aussie. Men det är roligt att kunna använda vovven, till något annat än bara spår och lydnad. Jag har alltid velat ha en Bordercollie att jobba med, men eftersom Schäfergänget är ``mina´´ så vela min kille ha en Aussie. Så blev det en sådan ras, men när mina ``gamlingar´´ inte finns längre. Så blir det en BC i huset och då hoppas jag att ni har en kull på G. Och till sist det är världens lycka att varje morgon få vakna av ett gäng blöta hundnosar och se in i glittrande hundögon som säger.... Matte är du vaken? Ska vi gå ut? Kram till er alla// Lena och vovvarna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Lena!
      Vad härligt att du kan ha med hundarna på jobbet och att du använder Didi till korna. Jag förstår att hon gillar det. Vi ska aldrig jämföra olika vallhundsraser, de vallar så olika och används inte så samma sätt. Vi har haft relativt många schäfrar på vår gård som provat vallning och de är en ras som alltid har överraskat oss positivt och ärligt talat är det inte en som inte har visat vallningsinstinkt. Samma sak med Aussies egentligen, de har oftast också mycket vallningsinstinkt i sig.
      Jag håller med dig till hundra procent med detta med glittrande hundögon, kanske inte lika många procent med blöta hundnosar ;), men skulle inte kunna tänka mig att leva ett liv utan hundar.
      Jag rart av dig att nämna oss som tänkbara uppfödare till din framtida BC-valp... :))

      Kram & Klapp!!!
      /Paula

      Radera