onsdag 23 januari 2013

Gimmie på Gårdsbacken


Idag ska Gimmie, Fames "mamma", få ett alldeles eget inlägg på Gårdsbackens blogg. Vi vill gärna berätta om henne och även visa er, en liten ihopklippt filmsnutt, på en stilstudie av henne när hon vallar...



Gimmie och hennes Fame,
studiofoto.

Det kan vara intressant för våra valpintressenter att se Fames "mamma" Gimmie och några av hennes egenskaper. Vi tänker även klura på, om vi inte kan skriva ihop lite om Fames "mormor" Somollis Vicki, "morfar" Bwlch Hjalmar och Fames "pappa" Mic.

Men vi börjar med Gimmie som också finns hos oss på Gårdsbacken. Gimmie är idag åtta år och busigare än någonsin. Vår guddotter Agnes brukar fundera med oss, att någonting måste vara snett, då det brukar vara barnen som är busigare än mamman men med Gimmie och Fame är det tvärtom... :))




Gimmie är en väldigt positiv tik som älskar allt och alla, hon är nästan på gränsen till översocial då, om hon till exempel hör grannen, ett par hundra meter bort, är helt övertygad att det är henne han pratar med och måste bara dit och höra vad han vill. Hon älskar barn, då hon vet att de är mycket förtjusta i att leka med henne. Gimmie blir även överlycklig när det kommer besök till Gårdsbacken...

Gimmie har alltid varit en självständig tik med stort självförtroende. Vi kan ha henne med i alla möjliga olika miljöer och hon är alltid trygg i sig själv. Vi har haft henne på promenad i centrala Stockholm och där var hon superlycklig, för där fanns ju så mycket mer människor än i vår lilla by...

Gimmie är lugnet själv i bilen, hon trivs när hon får följa med på våra resor, hon är lugn och trevlig inomhus till vardags, hon är aldrig gnällig och stressar inte upp sig så lätt. Hon anpassar sig alltid efter oss och är helt okej med det. Hon överraskar oss gärna och vi får ofta skratta åt henne. Hon charmar de flesta som kommer i hennes väg.



Vi får ofta skratta åt Gimmie...

I vallningen har hon alltid varit lite väl självständig och inte alltid velat sammarbeta, hon kan så bra själv! Hon har alltid haft lite bråttom i till exempel framdrivningarna och även i vanlig drivning. Istället har hon alltid haft ett väldigt driv till att fösa fåren, och lite svårt att lyssna på långa avstånd. Vi tränade henne för att få henne till godkänd vallhund och klarade det, därefter är hon inte tränad till tävling, vi hade så mycket med renoveringen av huset på den tiden om det nu kan ses som någon ursäkt... :))






Hon får däremot gärna hjäpa till med de praktiska sysslorna med fåren. Vi kan lita på henne till hundra procent att hon inte tappar något får när de skall flyttas på nytt bete än fast de skall över bäckar, längs gamla vägar och genom snårskog... Hon hjälper oss gärna att ta fast baggen, som vaktar sina brunstiga tackor, när vi till exempel ska känna om baggselen sitter som den ska. Hon viker inte en tum. Hon hjälper gärna till när vi ska träna Fame, då med att ställa ut djur och dyligt. Gimmie har en skön stil i vallningen med en hel del eye, hon älskar att dela och singlar gärna ut ett får håller det därefter så länge hon får...

Gimmie var en underbar mamma till sina valpar och hon tog hand om dem på bästa sätt. Än idag blir hon överväldigad när hon får träffa sina barn och hon slår nästan knut på sig själv av glädje.



Fame, sju veckor och Gimmie, på utflykt i skogen...


Fram till sex veckors ålder hade hon inte morrat åt valparna en gång och vi var fundersamma på om hon inte fostrade dem som hon skulle, men under sjunde veckan började hon provocera valparna för att få uppfostra dem. De mest framfusiga valparna fick mest provokation. Hon kunde lägga fram ben/leksaker och locka valparna att ta dessa för att sedan morra till och visa att benet/leksaken var hennes... och liknande för att uppfostra sina valpar på rätt sätt. Otroligt viktiga lärdomar för valparna!




Gimmie och hennes son, Gårdsbackens Knockando "Billy"

Det var många superlativ om en kär tik. Även om hon är en självständig dam så har hon ett otroligt gott hjärta och det finns inget ont i henne. Vi är övertygade om att hon kommer att bli en perfekt "lektant" till valparna och att hon kommer att älska dom!!!



Allra goaste GimmieGumman <3




Gårdsbacken blog is written by:
Paula Lundberg & Dan Westman
Please contact Gårdsbacken
# +46 706597199




7 kommentarer:

  1. :-) <3 Hon e såå duktig, vilken focus. (Det känns dock som att fåren har en annan inställning till Gimmie i vallningen än till Fame, men inte alls negativ) Ja du använde många superlativ på en mycket underbar & speciell hund. En hund som lyckats charma sig hela vägen in i mitt hjärta och det har faktiskt ingen annan hund lyckats med:-) Vore jag inte allergisk skulle jag lägga ett bud på henne direkt. Jag tvivlar inte en sekund att hon kommer bli en helt fantastisk 'mormor'. STOR kram till er alla.

    SvaraRadera
    Svar

    1. Tack för alla rara ord om Gimmie!

      Men du Nonne, det finns ju tabletter mot hundallergi... ;))

      Kram till dig!
      /P

      Radera
  2. WOW! Har ju inte haft chansen att se Gimmie så mkt i vallningen. Men vilken pondus hon har och vilken blick!
    Man blir ju inte mindre sugen på en valp direkt ;)

    SvaraRadera
    Svar

    1. :))
      Även fast vi är supernöjda på alla vis med Fame i vallningen, så gör det absolut inget om valparna får "lite" av "mormor" också... :))
      Hon har en skön stil...

      Kram!
      /P

      Radera
  3. Oh, that was a wonderful narrative about the marvelous Gimmie! Is there anything more incredible than the border collie "eye"? I think both her unique skills and her humor will pass down to the puppies.

    Kramar! K.

    P.S. Nonne, there are also allergy shots! :)

    SvaraRadera
    Svar

    1. Oh dear, what if the hole litter are gonna be a crowd of "littleGimmies"...

      Have a nice weekend Kelly
      Kram!
      /P


      Radera
  4. I can see your post a year from now,Paula...

    Gimmie and all her grandsons and daughters from Fame will have you and Danne in the pen, and the sheep will be laughing and giving the Gimmie Gang gifts of marrow bones.

    Have a peaceful weekend, soon the romancing of Fame will begin!

    Kram! K.

    SvaraRadera