tisdag 19 februari 2013

Fames "mormor", Somollis Vicki


Vi har tidigare presenterat Fames mamma Gimmie och en av hennes systrar, Milla, och i dag har turen kommit till "mormor" Somollis Vicki, V1411/2002 Tina Johansson har fotat bilden

Vi har haft Border Collies på Gårdsbacken sedan mitten av 90-talet. Först ut var Luckie och några år senare åkte vi ner till Västervik och hämtade hem Bonnie, som spred glädje på gården i många fina år. Luckie var, med sin stora vilja och arbetslust inte en lätt hund att börja sin vallningskarriär med, medan Bonnie var väldigt lättsam och lyhörd, men kanske inte den allra tuffaste av vallhundar. Vi var mycket aktiva i vår vallhundsklubb Angervallarna på den tiden och tävlade en del med Bonnie. Hon kunde göra fina resultat på lättfotade, rörliga tackor, men inte om det gick för tungt.

Vårt intresse för vallning var stort, samtidigt som Luckie började bli gammal, och vi började titta runt efter en intressant kombination och kände att det var dags för ytterligare en hund att komma till Gårdsbacken.Vicki, 12 veckor. Fotot lånat från Somollis hemsida

Vi hade sedan tidigare haft lite kontakt med Joel Svensson i Jäderfors, Sandviken. När han så hörde av sej och berättade om sitt senaste tillskott i hundflocken, Somollis Vicki, blev vi riktigt intresserade. Vicki, som Joel köpt av Lottie Hansson i Skåne, var efter Lotties egen Moel Hugo och Nisses MacQueen. Hon var nu dräktig efter en parning med Bwlch Hjalmar (Oscar), som även han ägs av Lottie. Vi fastnade först för kombinationen, sedan för Vicki och så småningom för en av tikvalparna, Öbetets Pearl (Gimmie), som sommaren 2004 hamnade här hos oss på Gårdsbacken.

Vi blev riktigt goda vänner med Joel och Perie, och naturligtvis barnaskaran, som utökades med jämna mellanrum ;) Det har blivit en hel del besök i både Jäderfors och på Gårdsbacken genom åren och även på senare tid i Helsingborg. Vi har därmed sett en hel del av Vicki och hon är en av våra absoluta favorithundar bland Border Collies.Foto: Tina Johansson

Gimmie liknar sin mor mycket, både i utseende och stil, men har kanske inte riktigt lika bra hörsel ;)
Glädjande nog känns det som att Vicki även ärvt ner vissa egenskaper ytterligare ett led, till  vår Fame.
Hon har inte samma stil som Vicki, men Fames djurkänsla och förmågan att lugna ner flocken och få deras förtroende, tycker vi påminner mycket om Vickis. Då man såg Vicki på tävlingsbanan var det ofta lätt att ge kommentaren; "-men vilken tur dom har som fick en sådan lugn flock", fast det nog oftast var Vicki som gjorde fåren så hanterbara.Vi hoppas även att Fame ska kunna utveckla något som var Vickis specialitet, nämligen att kunna "ta tag" i fåren och bromsa dem bakifrån, i t.ex. en framdrivning, något som vi sett henne göra många gånger och som vi alltid imponerats utav.

Här nedan har vi klippt ihop en film på Somollis Vicki från eget filmmaterial. Titta och njut av denna fantastiska tik.

Joel och Vicki har nu slutat tävla tillsammans, men hennes resultat och meriter har varit enastående och talar för sej själv;

Vicki gjorde sitt första SM som treåring 2005 och kom på en imponerande sjätteplats i debuten. Sedan rullade det bara på, SM och Sverigecupen 2006, fast det årets höjdpunkt blev EM i Österrike, där de var bästa svenska ekipage i kvalet och kom på nionde plats i finalen bland kontinentens bästa vallhundar!
Vicki fortsatte imponera på tävlingsbanorna den andra halvan av 2000-talet och var tillsammans med Jonas Gustafssons Samantha, Sveriges mest framgångsrika tik under åren 2005-2009. Hon och Joel deltog i samtliga SM 2005-2010 och SverigeCupen 2006-2009, där hon som bäst nådde en andraplats. De har även representerat Sverige vid Nordiska mästerskapen.

Vicki är nu 11 år men har inte gått i pension, utan lever ett härligt liv på en stor fårgård i mellanSverige.

Danne är skribent i dagens inlägg och bilderna har vi lånat från Somollis hemsida. Somollis Kennel som är uppfödare till Somollis Vicki. Tack för denna fina tik, Lottie!
Gårdsbacken
Paula Lundberg & Dan Westman
# +46 706597199

3 kommentarer:

 1. Åh tack för den fina presentationen! Mycket trevligt att stifta bekantskap med ytterligare en charmerande och fin vovsing. -Skribenten avslöjade sig direkt med det där om 'bra hörsel' :-)) Kram på er! Ses imorrn.

  SvaraRadera
  Svar

  1. Ja, Vicki är verkligen en superfin vallhund!

   Ses!
   Kram!
   /P   Radera
 2. Wow! Vicki is just awesome. And I liked the piano piece that you chose for the video montage.

  Kram! K.

  SvaraRadera