lördag 16 februari 2013

Vinterbadande gäss


Eftersom utetemperaturen nu blir mildare och mildare på dagarna så får gässen komma ut på gården oftare. Jag tycker lite synd om dem att behöva vara instängda i sin hage med begränsat utrymme...


Gässen fick komma ut på gården idag...

Idag har det varit en sån mild dag med plusgrader. Gässen släpptes ut och ofta försöker jag hitta något gott åt dem som jag kastar ut på marken. Då har de någonting att roa sig med. Det kan vara skorp- eller brödbitar, sallad, äppelbitar eller som idag morötter skurna i bitar. Det är perfekt aktivering för dem.



Han försöker bada i vattenhinken, stackars gås!

Jag brukar också ställa ut en hink med vatten, som de alltid måste ha tillgång till. Saken var den att idag räckte det inte för gässen att dricka ur hinken, förmodligen känner de att det är varmt i luften och de börjar få vårkänslor,  idag skulle det badas i tioliters hinken istället... Ett antal gäss, bada i en liten hink, nää, den ekvationen går inte ihop.



Han är lite feg att hoppa ner...


Det har inte blivit något gåsbad den senaste tiden eftersom det varit så kallt, så de börjar faktiskt bli lite smutsiga. Det är inte bra då de får svårare att hålla värmen med smutsiga fjädrar, så Danne och jag hade faktiskt pratat om att ordna ett bad för dem endera dagen. Det blev idag! Inte hade jag hjärta att se på när de gjorde allt för att försöka blöta sig med vattet från hinken. Nej, det blev att bära ut badbalja och kånka vattenhinkar tills dess att baljan var full.



Stora hanen badar först, själv!

Ni kan tro att det vart uppskattat. Först av allt kliver ledarhanen i och han badar lääänge. De andra, den yngre hanen och honorna får snällt stå bredvid och titta på. När storhanen till sist är färdig med sitt bad får honorna hoppa i och efter en stund även den yngre hanen. Då står ledarhanen och håller utkik efter faror och de andra kan bada i lugn och ro.



Hanen badar länge och honorna får titta på...

När alla plaskat omkring och var rejält blöta så tömde jag ur vattnet, det fick vara slutbadat för denna gång. Nu började de istället att torka sina fjädrar. Det känns lite tidigt med ett bad, men de var bara tvungna att få bada och de älskade det. Länge efteråt satt de och putsade sina fjädrar. Alla djur är egentligen väldigt renliga av sig och det är jätteviktigt att man har en djurhållning som gör att de har just rent omkring sig. Det gäller så klart alla djur!



Tillsist är det honornas tur och hanen vaktar brevid...

När de sedan fick komma in i lagårn igen hade vi ströat med torrt hö och vi alla känner att det börjar bli vår i luften... Snart får de bada varje dag och torka fjädrarna i solens värmande strålar...



Efter badet jobbar de länge med att putsa sina fjädrar torra...

Jag hittade ett Youtubeklipp där Gårdsbackens gäss får sig ett bad då Gimmie och Fame vallar i dem i plurret... :)) Det är som att de har förstått uppgiften...






I övrigt har vi haft en underbar lördag, Danne har jobbat på i förrådet och imorgon kan jag förmodligen spackla väggarna där inne. Great! Jag har också haft fullt upp och bland mycket annat tagit fram mina Pelgargoner som legat vinterdvala... Vårkänslorna vet ingen hejd... :))



Gårdsbacken
Paula Lundberg & Dan Westman
# +46 706597199




3 kommentarer:

  1. Vilka fina bilder och vilka fina gäss!

    SvaraRadera
    Svar

    1. Tack Christina!

      Gässen är riktigt trevliga fåglar att ha på gården trots att hanarna nu på våren vaktar honorna lite extra mycket. Man får inte vända rumpan till då kan man få en gåsnäbb i byxbaken... :))

      Kram!
      /P

      Radera
  2. Those geese are surely beautiful, Paula, and clearly appreciate their bathtub.I suspect that many folks don't associate their bathing and preening with keeping warm in the winter (and cool in the summer).

    Boy, Google Translate did a job on "gåsnäbb i byxbaken"!

    We have Canada geese here; many have stopped and stayed here in Northern Virginia. They particularly like to be on: golf courses! They make quite a mess, I'm afraid, but the groundskeepers got very clever and hired border collies to herd the flocks away from the fairways!

    Spring is coming....K.

    SvaraRadera