onsdag 3 juli 2013

Vallhundstävling i IKII på Eknäs Gård


Så har då Danne och Fame gjort sin premiärtävling i vallning för säsongen. På torsdagen packade vi bilen och drog söderut, både för att hälsa på våra älskade gudbarn och för att tävla vallning med Fame...



Barbro Saltzman och Noa inför rännan...


Jag tänker börja med att summera tävlingarna. Eftersom veterinärbesiktningen av hundarna inför tävling har slopats så är behöver man inte vara uppe i ottan numera, om man inte har tidig start vill säga... Skööönt!!! Men på lördagen ville Danne ändå vara på tävlingsplatsen i god tid för att vara med på domargenomgången som hålls precis innan tävlingen startar.



En fin blå bil på parkeringen... :))


Domare för helgens IKII-tävlingar var Peter Sunesson. Danne hade startnummer 17 på lördagen av 45 startande. Det var många riktigt bra hundar och förare med på startlistan. Vi kunde märka på Fame att hon direkt förstod var som var på gång, hon kändes taggad till tårna, öhh... klorna... Jag tog ut henne medan Danne var på domargenomgången och hon har aldrig känts så olydig någonsin förut... :)) Hon kunde absolut inte förstå varför hon skulle gå med mig i skogen när husse var någon annanstans, där fåren fanns... Att det var tävling på gång hade hon defintivt redan förstått... :))



Det serverades goda hambugare på tävlingsplatsen...


Det var så roligt att träffa alla vallhundsvänner igen efter det långa vinteruppehållet. Tävlingarna arrangerades av Sörmlands VK. Tyvärr fanns det en nackdel med tävlingsplatsen och jag kan inte riktigt sätta fingret på vad det berodde på, men tävlingsfältet var så långt ifrån fotovänligt det kunde vara. Jag tog endast ett par bilder av tävlande hundar under hela helgen, inget på Fame... :(( Jag tror kanske att det berodde på att hitanför tävlingsfältet fanns ett dike och där växte väldigt högt gräs... jag tror att det var detta gräs som gjorde att det inte gick att fota några fina bilder, så tyvärr... det enda jag kan erbjuda i bildväg är några jag fotade ibland publikplats...



Lime var trygg i miljön och sov mycket...

Lime fick vara tillsammans med mig. Jättebra miljöträning för henne. Hon fanns sig väldigt fort till rätta och somnade ganska snart mitt i händelsernas centrum. Hon är så cool i alla situationer. Hon är inte så översocial som Gimmie som bara måste hälsa på allt och alla, gärna många gånger. Det känns som om Lime är helt okej med att det rör sig runt omkring henne, folk, barn, hundar, bilar, andra djur och så vidare... Hon känns väldigt trygg i sig själv!



Supersöte Jamie Silverlycka...

Lördagens tävling. Vi hade sagt innan att vi skulle se tävlingen som ett led i att få Fame i form igen efter valparna och att samla på sig erfarenhet, både för henne och för Danne som inte har så många IKII-tävlingar i bagaget. Vi skulle inte ha så höga krav, fast självklart skulle de göra sitt bästa. Banan var inte så stor. Hämtet var på ca 250 meter. Det svåra skulle visa sig vara fråndrivningen, där crossengrinden var belägen uppåt 200 meter bort och som drog sig snett ifrån föraren och allt eventullet drag för fåren.



Familjen Greis', lilla Prazsky Krysarik, snart ett år gammal och liten som en lilleputt...


När det var Dannes tur så berättade han i efterhand att Fame varit laddad upp till tänderna. Han hade sett på henne när hon stod och väntade på startkommando från honom att hon hade borrat ner klorna i gräset och att det glödde ur ögonen ur henne... När hon så fick sitt vänsterkommando för att sticka iväg på utgången för att hämta fåren så fräste det i gräset och torvorna rök!!! Utgången höll och gav full pott! I upptaget tappade dom två poäng av tio, men sen... Danne blåste stoppsignal och Fame hörde inte ett smack, eller kanske rättare sagt, lyssande inte ett jota... :)) Visserligen blåste det rejält, men det kan vi ändå inte skylla på för en del av de mer rutinerade hundarna hörde signalerna... Framdrivningen gick alldeles för fort eftersom Fame inte behagade lyssna på Danne signaler och de tappade hela elva av tjugo poäng, så de fick totalt 37 av 50 på hämtet.



Som liten valp blir man trött av alla nya intryck...

Första benet i fråndrivningen gick bra och de fick alla fåren genom grindarna, men det var sedan trubblet började... Eftersom crossen gick snett bort och var lååååång så blev det mycket svårt för alla orutinerade hundar, däribland Fame. De ville hela tiden gå upp i balans mot sin förare och ta hem fåren så förarna fick jobba som bara den för att försöka få hundarna att driva på i den långa crossen. Poängen tog slut och de fick vackert stiga av banan med endast sina hämtpoäng. Klart vi var lite besvikna, vi vet ju hur bra hon är och vad hon kan, så man blir lite ledsen när man inte får visa just detta, men å andra sidan var det ju precis detta vi visste kunde hända. Det är dessutom väldigt jobbigt för hundarna att fråndriva så långt och eftersom solen dessutom gassade så blev Fame väldigt fort trött.



What?

Det som känns mest är att man kunde tro att Fame inte hörde ett enda kommano. Hon som i vanliga fall är lydigheten själv tedde sig som väldigt olydig, men eftersom de blir så fort trötta så orkar de förmodligen inte ta in signalerna. Vi fick glädjas åt hennes relativt bra hämt och början på fråndrivningen istället... :))



Lime är så trygg i miljö att hon sover som en stock
och folk funderar på om hon lever... :))

På söndagen däremot var Fame så mycket bättre!!! Banan såg precis likadan ut som dagen innan förutom att de gjort rännan smalare. Fame är återigen laddad upp till knäna och gör ett superfint hämt... 46 poäng av 50, ett av dagens bästa. Nu klarar hon den långa fråndrivningen också, hon hör och lyder Dannes kommandon, men han får jobba som tusan för att coacha henne genom banan. När hon snyggt kommer med fåren till Danne sluter han upp i delningeringen. Han tittar på klockan och ser att de har en minut på sig att göra både delning och ränna.



Danne har sen start, startnummer 44 av 45 på söndagen
 och vi stannar kvar till prisutdelningen... Lime sover... :))

Han rör sig lite runt fåren och får ganska snart till en bra lucka för att kalla in Fame och hon som älskar att dela kommer direkt in. Förarna får själva bedöma när de anser att delningen är klar, så när Fame kommit in samlar Danne snabbt ihop fåren för att skynda till rännan... DÅ säger doamren att han vill att de ska göra om delningen för att tycker inte att de hade riktigt kontroll, så när det bara är typ en halv minut kvar lyckas Danne göra en delning till. Nu springer han till rännan och precis när han kommit fram och ska placera fåren vid ingången till rännan tar tiden slut. De har bara nio minuter på sig på dagens tävling. De tävlande som hunnit till rännan har sällan haft problem att få igenom dem, så om de bara hade haft en halv minut till godo hade de förmodligen fått fåren genom rännan... men... men...

Danne och Fame fick ihop 72 poäng av 100, vilket vi är mycket nöjda över. De har inte kunnat träna så mycket sedan Fames valpkull och dessutom har vi inte haft så bra ytor att träna på tills för ungefär en vecka innan tävlingen, då första skörden togs, därför är vi väldigt nöjda över söndagens resultat. Uppgifterna har inte kommit in ännu på vallreg, men de hamnade kanske på en tolfteplats av 45 hundar, varav många, riktigt duktiga hundar

Sammanfattningsvis hade vi två underbara tävlingsdagar tillsammans med trevliga vallhundsvänner. Solen gassade på, speciellt under lördagen så solbrännan bättrades på en del... eller rättare sagt bränndes på... ;)) Jättenyttigt för Lime som fick två dagar av perfekt miljöträning. Nu är det bara att fortsätta träna Fame och bygga upp hennes kondition. Det är så kul att se henne inför tävling och att se hur laddad hon blir.



Precis som husse älskar Fame att tävla... <3




Gårdsbacken
Paula Lundberg & Dan Westman
# +46 706597199





 





1 kommentar:

  1. Hurray for Danny and Fame! It sounds like your expectations were very reasonable, with Fame getting back into shape and all. She is a star! And Lime, what a trouper. So comfortable and trusting.

    I love the Prague Ratter! What a sweet little thing.

    Till torsdag....stor kramar och vi ses snart! K.

    SvaraRadera