måndag 20 februari 2012

Årets första lamm på Gårdsbacken

Så har då första tackan lammat på Gårdsbacken. Hon lammade precis på dagen som det var tänkt. Eftersom vi har baggsele på baggen ser vi precis på dagen när hon blev märkt och räknar sedan de 145 dagar som de är dräktiga. Oftast stämmer det på, plus minus en dag.


Tackan är rädd om sina två små flickor...

Tackan som lammade är en förstföderska, det är alltså första gången hon får lamm. Vi brukar inte betäcka tacklammen första året utan låta dem växa på sig ett år innan vi låter baggen betäcka dem.


Här är lammen bara en halvtimme gamla...

Lamningen gick bra. Tackan tar väl hand om sina små. Hon har slickat dem torra och vi har sett att båda två har fått äta den så viktiga råmjölken.Så fort lammen har kommit på benen letar de sig fram till juvret.

Det är alltid lite spännande att se så att tackan tar hand om lammen. Är det första gången hon lammar kan man inte säkert veta i förväg. Det händer ibland att de inte vill veta av sina småttingar och då har man flasklamm att ta hand om. Men som tur är tar vår förstföderska väl hand om sina lamm.Här har den lilla precis kommit upp på benen för första gången...

Tackan småbräker hela tiden för att prata med sina lamm och slickar och puttar på dem. Det är med gläjde vi ser att allting har gått bra. Efterbörden är på väg ut ur tackan som ett kvitto på att hon inte har fler lamm i magen.


Söt som socker :))

Hon födde två tacklamm, en är i princip hel vit medan den andra är lite mer ovanlig i teckningen. Svart med vitt huvud, vita sockar på bakbenen, vit svanstipp som en Border Collie :)) och svarta ringar runt ögonen. Otroligt söta båda två!!! Nu väntar en härlig tid i ladugården med busiga smålamm som skuttar omkring...
:))Fyll inte bara livet med år,
fyll även åren med liv...
<3
Gårdsbacken blog is written by Paula Lundberg & Dan Westman
Please contact Gårdsbacken
# +46 706597199


10 kommentarer:

 1. Grattis :-D
  Lillllll

  SvaraRadera
 2. Mysigt med smålamm :-))

  SvaraRadera
  Svar
  1. Verkligen...

   Det finns inte mycket som är så sött som små lamm. :))

   Kram!

   Radera
 3. Åh vad fina små lamm...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, dom allra finaste... ;))

   Hon, den lilla svarta, med vitt huvud är lite ovanlig :)
   Vi måste nog öka fårbesättningen till hösten.

   Kram!

   Radera
 4. I love the little border collie lamb (and her snowy sister also, of course). It seems common for sheep to give birth to twins, am I correct in thinking that?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hi Kelly!

   Yes, the little lamb, with black body and white head is a bit unusual. Two lambs per ewe, is common, but when a ewe give birth the first time, it's often just one. Some breeds can have three, four, or even more, but that's rare. We had once a ewe that every year had four lambs and took really good care of everyone.

   Take good care of yourself and your Matty, Bright Spot and Hank :))

   /Paula at Gardsbacken

   Radera
 5. Men åh vilken bedårande färgkombi på det svartvita lammet. Synd de inte förblir så där små;-) Grattis iaf till er alla o en liten extra mjukis till Champis:-)(vår nya idol!)

  Mycket trevlig hemsida!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Nonne!

   Ja, tänk om man kunde få behålla några i smått format. Det vore nått :)) Kikade in på din hemsida, vilka fantastiskt vackra hästar du har. Nu är inte jag någon specialist på hästraser, men är det Tinkerhästar?

   Sköt om dig och djuren!

   /Paula på Gårdsbacken

   Radera