tisdag 28 februari 2012

Vallar får för första gången...


Dagens inlägg på bloggen vill jag tillägna ett par hundmännsikor som hälsade på oss på Gårdsbacken i dagarna. Detta par har ett par vackra, trevliga och livliga vallhundar.Tiken träffar på får för första gången...

Hundarna är en treårig tik och hennes son, en snart ettårig hanhund. De är Border Collies men klassas som blandraser på grund av att tiken och hanen som parades och fick denna tik inte är godkända vallhundar, och då blir ju, i sin tur, hennes valpar klassade som blandraser.

Detta trevliga par ska ha en stor eloge för att de kom med sina hundar, lyssnade på vårt "prat" om vallhundars medfödda instinkt att valla och sedan lät båda sina hundar prova på att valla får. Ingen av hundarna hade sedan tidigare träffat på får och varken husse eller matte visste någoting alls om vallning. Tiken var först ut och nonchalerade första passet fåren för att pass två tända till ordentligt och visa mycket medfödd vallningsinstinkt.


Den unge hanhunden rör sig snart fint runt flocken...

Unge hanhunden var även han lite ointresserad till en början, tyckte fåren var lite skumma och skällde en del. En bit in i andra passet klickade det till även för honom och han tystnar helt i sitt skällande, rör sig mjukt och fint och lyssnar absolut inte ett dyft på stannakommandot :))


Det är alltid spännande att se en vallhunds första möte med fåren...

Vi blir så glada varje gång vi får förmedla, denna vallningsinstinkt i våra vallhundar, till människor, och det gör oss ännu gladare när vi ser hur duktiga många hundar är, trots ibland ingen som helst erfarenhet av vallning sedan tidigare. Tusen tack käre/kära husse och matte till dessa två fina vallhundar för att ni kom och hälsade på oss på Gårdsbacken och lät era vallhundar få utlopp för sin vallningsinstinkt. De var verkligen jätteduktiga!


Gårdsbacken blog is written by Paula Lundberg & Dan Westman
Please contact Gårdsbacken
# +46 706597199You people, who visit our blog and want some information about Champis -the herding rabbit, Please write "Champis" in the box, in the upper right corner of the page. and you will find information about this Big little rabbit  :)) 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar