lördag 4 februari 2012

Champis, ladugårdens hjälte :))

Så har kylan kommit till Gårdsbacken. I morse när vi vaknade var det -31 grader. Det är första gången i vinter med sådan kyla. Som tur är det helgdag så vi får vara hemma och elda i braskaminen hela dagen.

Att sätta in braskaminen i huset var verkligen en dundersuccé. Man blir lycklig av att titta på de vackra flammorna och känna värmen sprida sig i huset :))
Vi säger det om och om igen, braskamin är verkligen lycka.

Jag har fått många mejl om tacksamheten att vi översätter bloggen till engelska, att köra autoöversättning på datorn gör ofta att många ord översätts lite felaktigt.


Gårdsbacken i vinterskrud...


Jag lovade förut att berätta historien om när Champis räddade sin favorithöna från baggen Alvén.

Jag tror egentligen inte att Champis riktigt förstår sin litenhet. Med litenhet pratar jag då vikt. Champis väger nog inte mycket mer än ett kilo. I sinnet däremot, är han stor som en elefant :))



Champis med sin favvohöna i bakgrunden...


Detta hände en dag i ladugården. Allt var egentligen ganska lugnt, det började skymma ute och det innebär att hönsen börjar dra sig tillbaka för dagen. De har en favoritplats, ovanför fårens matplats. Dit hoppar de upp, samlar sig tätt tillsammans, burrar ihop fjädrarna och somnar. Alla hönsen och ståtlige tuppen hade förberett sig för kvällen...


Gullina vill att Champis ska följa med upp...

Det var bara Champis favvohöna, Gullina, som var kvar på golvet. Hon vill gärna ha med Champis upp till sovplatsen och man kan se på henne att hon försöker locka upp honom. Champis ställer sig på bakbenen och tittar uppåt och konstaterar att det är alldeles för högt för ett kaninskutt :((



Gullina hoppar upp och hamnar på kanten av foderhäcken...


Gullina hukar ihop sig och tar ett flaxtag... hon hamnar på kanten av fårens foderhäck. Hon hade inte lyckats flaxa tillräckligt långt. Hon förbereder sig för ett hopp till, för att ta sig sista biten upp till de andra hönsen, men ramlar istället ner i foderhäcken.



Gullina är fast i foderhäcken och Alvén är nära :(

Detta var inte bra... foderhäcken är smal, så Gullina har lite svårt att ta sats för att hoppa upp. Hon blir skärrad... Alvén står en bit bort och får syn på henne;
-Hmmm, min mat!!! -Ni höns kan hålla er till era matskålar!

Champis har fram till nu bara stått och iakttagit händelsen. Nu inser han att Gullina är i trubbel. Han vet precis hur han ska ta sig snabbast in i foderhäcken, och i samma sekund som Alvén med stor fart närmar sig, hoppar Champis fram mot Gullina så att hon får rejält med luft under vingarna och klarar av att hoppa upp igen :))



Champis pressar sig igenom...


Champis klämmer sig mellan spjälerna på foderhäcken och lyckas precis slinka igenom och ut på säker mark när Alvén kommer farandes mot honom. Återigen har godheten segrat och alla hönsen ser Champis som en hjälte.



Efteråt blänger Alvén lite surt på Champis...

Detta fick vi själva se med egna ögon.


Att Champis har gjort sådan succé med vårt filmklipp på Youtube vill vi utnyttja på ett positivt sätt. Vi vill att Champis ska få symbolisera lite godhet i världen. Ja, jag vet att det är enormt stora ord, men om vi kan vara till glädje genom att dela med oss, av Store lille Champis, till Er så gör vi gärna det... :))




Till sist vill jag nämna Åsa, från storstan,
som med sitt vänliga mejl gjorde oss näst intill rörda till tårar :))



Gårdsbacken blogg skrivs av Paula Lundberg och Dan Westman
Kontakta gärna Gårdsbacken
# 070-6597199



9 kommentarer:

  1. Denna lilla kanin är så inspirerande! Du bör tänka på att göra ett barnens berättelse såsom "Champis, den lilla kaninen som kan!" Jag skulle verkligen tycka om att läsa det :)!
    -Jennifer (usa)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hello Jennifer from USA!

      Thank you for your kind words and that you find Champis inspiring. He is a little fellow by weight but huge in his mind :))

      /Paula at Gårdsbacken

      Radera
  2. Your farm is lovely! Someone shared the Champis chasing the sheep video with me and then I found your blog! Thank you for sharing! -Amy from California, USA

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hi Amy!

      Thank you for your comment. Yes, we do love our farm and live a very happy life here at Gardsbacken. My aunt lives in California, please say hi to her ;)

      /Paula at Gardsbacken

      Radera
  3. Hey, thanks for posting the cute Champis sheepherding video! It's getting lots of publicity. Smart bunny. I can't read your language but I enjoyed it here in America! Cute song too.
    -Cyber from Maryland USA

    SvaraRadera
    Svar
    1. Thanks for your kind words and welcome back to our blog :)

      /Paula at Gardsbacken

      Radera
  4. Champis makes me feel hungry. Why dont we eat him?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hello!

      Watch out!
      Champis could hear you!

      And we dont eat him because there is so much else we can eat...

      Be good to each other and others

      /Paula at Gardsbacken

      Radera
  5. Hello, and greetings from Germany. The video with the rabbit and the sheep is astonishing and amusing. However, I believe this: a rabbit alone among sheep, dogs and chickens, actually, no happy rabbit is. It needs one or several other rabbits than friends. Only they speak the same language.
    I would know with pleasure why the small guy is held alone?
    Yours sincerely
    Martina Kinderke

    SvaraRadera