torsdag 16 februari 2012

Sällskaps Border Collie


Ni som hittar till Gårdsbackens blogg och är intresserade av Border Collies och kanske speciellt ni som tänker er Border Collien till sällskapshund, var snäll och läs hela mitt inlägg och tänk er för två gånger innan ni köper en BC endast som sällskapshund. Border Collie är kanske vår främsta arbetshund inom vallning så låt oss bevara den som just det!!!

Jag vet inte om jag ska skratta eller gråta...
Jag fann en annons på Blocket som gjorde mig rejält upprörd. Jag vet att det är en demokrati vi lever i och att var och en får tycka som man tycker, men att läsa sådana idiotiska påståenden som jag kunde läsa i denna annons gör mig nästan gråtfärdig...Vår fantastiska vallhund, Gimmie...


Det är väldigt lätt när man hör eller läser någonting som man inte håller med om, att man snäser lite fula kommentarer en stund, och sedan går man vidare. Man har avreagerat sig. Det kan vara om bensinpriserna, vården, skolan o.s.v. o.s.v. Man har lite högljudda diskussioner på fikarasterna på jobbet eller tar upp eländet i telefonen med någon god vän. Men väldigt sällan gör man någonting mer åt saken. Min första tanke efter jag läst denna vansinniga annons, och efter jag fått avreagerat mig genom att berätta för nära vänner om min ilska, var också att lägga detta till handlingarna. Men, så kom jag på, jag har ju min blogg! Här ska ventileras!!!

Jag väljer att lägga ut delar av annonsen som jag kopierat från blocket.
All text i rött är kopierat från Blocket, och jag ser rött när jag läser den :((


Lunga bluemerle sälskap border collie 10v

Säljes av Maria  17 december 16:26. .
Nu har vi en ny kull renrasiga, vackra, lugna, blue merle och svar/vita tricolor familje Border Collie valpar, att sälja.

Föräldrarna är ointresserade av vallning och har därför inte tagit valningsprov. Dom används som familje hundar till agility.

Ett erbjudande för ni som vill ha en lättlärd familjehund, (som inte vallar) att träna Agility och lydnad med.

Precis som vi inte längre har behov för många kraftiga arbets hästar i skogen, eller på åkrarna. Men behöver hästar til ridning och häst sport.
Tror vi att Sverige efter nedläggningen av alla fäbodar, och all effektivisering i landtbruket, inte längre har behov för många, extrema vallhundar.
Vi tror att Sverige har större behov av Border Collie till sälskap och agility.
Vi tror att dette blir rasens framtid.

Därför har vi valt att hitta lugna Border Collier utomlands, efter utställnings linje som inte är intresserade av att valla. Dessa lugna hundar avlar vi nu på.Jag ska börja med att säga att jag tvivlar inte en sekund på att denna Maria verkligen älskar sina hundar och att hon sköter dem exemplariskt. Jag är också övertygad om att det är fantastiskt trevliga hundar, MEN VARFÖR? Varför måste man skriva på detta sätt. Att ha sådan syn på Border Collien är verkligen att utplåna rasen. Jag har skrivit om detta förut också, förstår inte dessa människor att det är rasen vallningsinstinkt som gör den till den vakna, lättlärda, allerta, signalkänsliga... ... ... hund som den är. Och att prata om att hon tror att detta blir rasens framtid, snacka om att inte se längre än näsan räcker. Det blir snarare rasens förfall...

Världens bästa Gimmie...
foto: Lillemor Bylund

"Effektivisering av lantbruket", jösses... Absolut ingen koll överhuvudtaget, påstår jag. Här på Gårdsbacken har vi en liten, liten besättning får och är ändå väldigt beroende av våra hundar i den praktiska skötseln. Nej , jag kommer inte att gå in på hur oumbärlig en vallhund är i lantbruket, det är så uppenbart.
Det finns så otroligt många hundraser i världen, måste man då vara aktivt vara delaktig till att förstöra vår absolut främsta vallhundsras? Border Collien är många gånger unik på grund av att den hämtar djur på mycket långa avstånd. Många andra vallhundsraser har inte riktigt den instinkten.
Ordet sällskaps Border Collie, bara det. Våra underbara tikar, som vallar regelbundet, är de absolut bästa sällskaps Border Collies man kan ha. Jag skulle kunna skriva hur mycket som helst i detta inlägg om den totala okunskap som skiner igenom i nästan varje mening i annonsen, men jag väljer att avsluta här...


Att få utlopp för sin vallningsinstinkt gör rasen harmonisk!

Tänk om Maria kunde få komma till en fårgård och titta på när Border Collien arbetar i sin rätta natur, för det tar jag för givet att hon inte har gjort förut. Det borde få henne på andra tankar...
Välkommen till Gårdsbacken!
Gårdsbacken blog is written by Paula Lundberg & Dan Westman
Please contact Gårdsbacken
# +46 706597199
32 kommentarer:

 1. It is distressing that people try to breed the herding instinct out of border collies. I'm afraid it happens here in the USA with people breeding border collies to fit American Kennel Club standards. Border collies and Australian cattle dogs are in great use where I live, on sheep and cattle farms. We have not used our border collies for herding but have given them lots of fun and exercise in playing Frisbee and catching ball - they need some sort of meaningful work, even if it is play. They are special dogs! Our border collie Matty sends greetings to Gimmie and her daughter and to dear bunny Champis!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hi Kelly!

   Thank you for your comment. We are aware of that this problem occurs in many countries, breeding of Border Collies for the wrong reasons. The Border Collie is unique with it's remarkable herding instinct and we find it extremely important to inform and convince people to preserve this breed as the world's greatest working dog.
   Take really good care of yourself and Matty.

   /Paula at Gardsbacken

   Radera
 2. Så tråkigt att läsa om. Tyvärr ser man det för ofta på blocket. Undrar hur många människor dom lurar med det där skitsnacket :/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Rebecca!

   Ja, enormt tråkigt :((
   Först och främst borde de inte få använda Border Collien som rasnamn när det är blandraser de föder upp. Hoppas att de informerar sina valpköpare om detta. (Inget illa ment om blandraser för den skull.)För det andra får vi informera människor om Border Collien, som den unika vallhundsras den är och hur viktigt det är att bevara den som just det.
   Tack för ditt engagemang...
   Kram!

   /Paula på Gardsbacken

   Radera
 3. Anna Karin RappKnutsson17 februari 2012 17:19

  Blir också väldigt ledsen på att folk säljer valpar som ej är stambokförda i SKK som border collievalpar då de egentligen borde klassas som blandrashundar. Hoppas att ingen av de som köper dessa valpar går på valpkurs inom brukshundklubben och blir intresserade av att tävla i bruksgrenarna då man inte få tävla med en hund som inte är stambokförd i skk. Har tyvärr varit med om det när jag var aktiv i brukshundklubben. Har även sett "utställningsborder collie", importerade från Finland, försökt valla och ser där hur fort det kan gå att förstöra border collies suveräna vallningsegenskaper. Ser i annonsen på blocket att de är registrerade i jordbruksverket och undrar om får registrera valparna där som border collie. Det måste jag ta reda på. Oj vad irriterad jag blev, bäst att sluta. Hoppas ni har det bra på Gårdsbacken och får en trevlig helg. Anders hälsar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anna-Karin!

   Du har helt rätt i att det säkert är många som blir lurade och tror att de köper en Border Collie, och att detta ställer till problem om de vid senare tillfälle skulle vilja tävla med sin hund, då det visar sig vara en blandras de har köpt.

   Vi har läst att om man medvetet avlar på hundar med liten vallningsinstinkt så försvinner det mesta av den på 4-5 hundgenerationer. Skrämmande läsning! Vad har man då kvar?

   Din kommentar gjorde mig väldigt glad, om än att ämnet upprör. Tack!

   Kramar till dig, Anders och hundarna!

   /Paula på Gårdsbacken

   Radera
 4. Hej! Håller fullständigt med att Border collien ska användas till det den är avlad för. Men att en oreggad Border collie inte ska få kallas det för att det är en blandras gör mig väldigt upprörd då jag sj äger en 100% Border collie som är oreggad! Både mamman och pappan är reggade och kommer från arbetande linjer. Så vad säger att min bc inte kommer fungera inom vallningen för det? Jag har sj tänkt att valla med min Bc, och hoppas han kommer lyckas! Läste även på någons kommentarer att hon var osäker på om man fick regga en bc hos jordbruksverket, det kan jag informera om att ALLA hundar i Sverige oavsett ras måste registreras där!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Jessica!

   Tack så mycket för din kommentar. Jag uppskattar när jag får synpunkter på mina inlägg.

   Det första jag vill säga till dig är att jag blir SÅ glad när jag hör att du kommer att valla med din BC. Det är det allra viktigaste...
   Din BC har en klok matte som förstår hur viktigt det är att vallhunden får utöva den instinkten.

   Du måste ha missförstått inlägget om du tror att jag menar att din hund inte skulle fungera i vallningen, bara för att den är oreggad. SJÄLVKLART kommer den att bli en duktig vallhund. Tanken bakom mitt inlägg är att jag är övertygad av att folk blir lurade av sådana här annonser, på bland annat Blocket, om renrasiga BC. Dessa hundar kommer inte att kunna registreras i SKK (däremot i jordbruksverket) och klassas därmed som blandraser. Du kommer aldrig att kunna tävla i vallning eller bruks med din hund. Däremot lydnad, med tävlingslicens, går bra.

   Gällande Jordbruksverket så registrerar de ALLA hundar i Sverige, oavsett blandraser eller renrasiga. Den registreringen kom till för att polis och tullverk vill ha kontroll på våra hundar i Sverige. En bortsprungen, eller aggresiv hund kan snabbt hitta sin ägare genom ID-märkning och registreringen i Jordbruksverket. Detta är Jordbruksverket främsta syfte.

   Du får däremot inte registrera din hund i SKK, vilket är en helt annan sak. Din hund klassas som blandras, obs, enligt SKK,om inte båda föräldrarna avlagt och klarat vallhundsprovet. Du kan aldrig registrera din hund i efterhand. Det är just detta som jag är rädd att folk inte blir informerade om när de läser och köper hundar från sådana här "oseriösa" uppfödare. Dessutom blir jag upprörd över när de inte förstår att det är vallningsinstinkten som gör BC'n till vad den är...

   Ha en underbar sommar tillsammans med din hund (du får gärna kalla honom BC för min del :))och lycka till med vallningen. Ni kommer att älska det... :))

   Har ni vägarna förbi Gårdsbacken, kom in på en kopp kaffe och kanske träna lite vallning :))

   Tack för din kommentar
   /Paula på Gårdsbacken

   Radera
 5. Glömde skriva att min bc är registrerade som bc i jordbruksverket för att det är vad han är! Bc+bc= bc oavsett om dom är reggade i skk

  SvaraRadera
  Svar
  1. Här är två länkar angående registrering;

   http://www.jordbruksverket.se/amnesomraden/djur/hundarochkatter/hundregistret.4.207049b811dd8a513dc8000442.html

   http://www.svak.se/
   -hundarna
   -registrering -bestämmelser

   Ha det bra och
   sköt om dig och din hund :))

   /Paula

   Radera
 6. Hej! Tack för ditt svar! Det var ett missförstånd från min sida då ja trodde ni såg ner på oregistrerade Border collies. Men jag håller med dej fullt och hållet med att folk måste veta hur en bc funkar och reglerna kring registreringen! Sen tycker jag att alla bc borde få prova på vallning, som du säger det är ju faktiskt det dom är avlade för! idag var faktiskt första dagen min sötnos träffade på får, utav en ren slump men ändå. Vet inte hur en bc ska reagera på får första gången men han stirrade väldigt intensivt och hade nästan svansen mellan benen, han skällde även lite när dom började röra sig.

  Vi kommer absolut förbi om vi åker uppåt landet till sommaren! Tack för informationen och det super bra svaren! Jessica och Nemo

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej igen!

   Det är alltid lika spännande när valpar, unghundar träffar på får för första gången. Hur de reagerar varierar lika mycket som det finns vallhundar... Våran Gimmie var helt ointresserad av fåren under de första månaderna i hennes liv trots att hon alltid fick följa med till fåren. Vi gjorde inte så stor affär av det heller, oftast behöver man inte oroa sig att de inte kommer att tända, förr eller senare kommer intresset. Nu vet inte jag hur gammal Nemo är, men det låter som en jättefin reaktion av honom när han fick syn på fåren. Ofta sänker de svansen när de koncentrerar sig och sedan arbetar. Det enda som man ska vara försiktig med när man börjar valla med en unghund är att ha lite koll så inte fåren skrämmer den unga hunden. De är inte sena med att känna av hunden och kan "gå emot" för att testa den. Detta ska man vara uppmärksam på och då gärna putta till tackan så att hon vänder bort från hunden. I samma ögonblick kan man berömma hunden som gärna får tro att det var han/hon som gjorde att tackan vände om.

   Ha det bra och klappa om Nemo!

   /Paula på Gårdsbacken

   Radera
 7. Hej jag är en 13-årig tjej som älskar border collies! JAg tycker det är hemskt att folk säljer o vallande border collies, det verkar som maria har fastnat för utseendet men inte själva hunden, det finns så många hundraser som är aktiva familje hundar som inte är så krävande.Om alla skulle välja hund för hur de ser ut skulle det inte bli bra! Ska man ha border collie så ska man sköpa en riktig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Tjej!

   Tack för din kommentar!
   Det är så kul när folk skriver vad de tycker. Jag tycker att du skriver många kloka ord. Och vad roligt att du älskar Border Collies!
   Det gör vi på Gårdsbacken också :))

   Kram från Paula på Gårdsbacken

   Radera
 8. Hej!.
  Jag är en tjej som bor i värmland,
  våran familj har precis fått en Border Collie på 7,5år och han super snäll & rolig ser nästan ut som eran bra lite grövre då han är en Han hund men han är den bästa som finns då han har räddat livet på sin förra ägare och han har även supportat mig om jag har varit ledsen <3

  Han är den bästa Border Collien jag någonsin träffat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Sarah!

   Tack för din kommentar :))
   Vad roligt det låter med er nye familjemedlem, vad heter han? Du får jättegärna berätta om vad som hände när han räddade livet på sin förre ägare.. det låter som en fantastisk historia som jag hoppas du kan dela med dig. Är han lika Fame, som är brun/vit eller Gimmie, vår trefärgade tik? Är det inte underbart när man känner deras värme och tillgivenhet när man känner sig ledsen... Jag är övertygade att de vill trösta en på deras sätt och ofta hjälper det och man känner sig glad igen :))

   Kramar till dig och världens bäste BC från Paula på Gårdsbacken

   Radera
 9. Hej hej,

  Jag bor i ett område där folk älskar BC och det finns massor av renrasiga och blandade med BC i, men en sak många inte förstår är rasens ursprung. Vi har två här hemma, där den ena är godkänd vallhund och den andra tränas just nu (hon är kullsyster med den godkända tiken och är omplacerad till oss, så vi testar och ser om hon kan lära sig, även om hon är 4 år så hon är väldigt tänd på att valla) Men vi får ofta höra att BC är så lättsamma hundar och jag blir alltid lika förvånad över det, jag rekommenderar aldrig någon att köpa om de inte vet eller förstår vad de ger sig in på. Jag tror aldrig att jag skulle köpa en om det inte vore för att den skulle arbeta på något sätt. Men jag älskar rasen och vill inte vara utan den, någonsin :) Nä, vallhundar är skapta för att arbeta och inte för att bara hållas som sällskap.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Eleonore!

   Tack för din kommentar, jag blir så glad när folk skriver och berättar om sina erfarenheter med sina BC.
   Vad spännande med er nya familjemedlem och lycka till med vallningen med henne. Tänk på att det visst går att lära "gamla" hundar sitta... :))
   Du låter som en person som verkligen har förstått detta med vår främsta vallhundsras, Border Collien.
   En person som förstår att det är BC's vallningsinstinkt som gör den till den unika ras den är och som vårdar den instinkten. Självklart kan vi aktivera våra hundar med andra hundaktiviteter också, men som jag brukar säga... ta inte russinet ur kakan... och med det menar jag de som aldrig låter sin vallhund just valla, gör.

   Åter igen, stort Lycka till med vallningen.

   /Paula på Gårdsbacken

   Radera
 10. hej hej..
  har precis läst igen det ni skrivit här å blir full i skratt. Är uppvuxen med BC å har precis tagit bort min äldsta gentleman efter 14 år tillsammans. Märkligt nog har han aldrig vallat utan varit en fantastisk familjehund ngt som tydligen är en synd här. Å då var ändå hans mamma en champion.
  Vallningen i all ära, vi har mkt att tacka den för då de avlats för att fungera inte för att vara snygga att titta på vilket då resulterar i friska hundar.
  Men att säga att de inte borde hållas till endast sällskap är tycker jag lite till att ta i. Man ska dock självklart vara medveten om att det är en extremt krävande ras som måste få utlopp för sin energi, alltså ingen knähund där de räcker med en liten skogspromenad.
  men de som förstått detta tycker jag har full rätt att se vilka fantastiska hundar de är även om de inte tänkt valla.
  ska man inte få köpa en husky när man ingen släde har eller en gråhund utan gevär?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anonym!

   Vad trevligt att jag kunnat roa dig... :))
   Och vad underbart att få leva tillsammans med sin älskade fyrfota vän så länge som 14 år. Härligt!

   Jag tycker att du svarar emot dig själv i din kommentar när du i ena meningen reagerar på, att jag inte tycker att Border Collien ska användas som enbart sällskapshund och sedan själv skriver att man ska vara medveten om att det är en extremt krävande ras. Jag tror egentligen att vi tycker ganska lika du och jag... Att tro att jag tycker att det är en synd att inte valla med sin Border Collie är väl starka ord, möjligtvis tycker jag att det är synd!
   Jag brukar alltid säga detta när jag diskuterar detta ämne, att den stora anledningen till att Border Collien är den fantastiska, intelligenta, allerta, signalkänsliga...och så vidare, ras som den är beror på vallningsinstinkten. DÄRFÖR måste vi måna om den instinkten. Låter vi inte våra BC's just valla så kommer deras unika vallningsinstikt att FÖRSVINNA... och det går fort! Då har vi inte kvar den fantastiska, intelligenta, allerta, signalkänsliga ras längre...
   Ska jag valla med mina Border Collies, godkänna dem som vallhundar och sedan avla och föda upp rasrena Border Collies för att du ska få ta del av denna underbara ras? Jag tycker att ALLA som skaffar en Border Collie ska veta att det, åter igen, är vallningsinstinkten som gör den till den ras det är. Det är just detta som jag tycker är så viktigt att förstå.
   Det skulle däremot aldrig falla mig in att döma dig som hundägare och säga att din gentleman till hund inte levde ett underbart hundliv hos dig, det är jag övertygad om... MEN försök att förstå vallningsinstinktens betydelse för rasen. Ta inte russinet ur kakan! Valla med din BC, det är en underbar upplevelse, låt den i alla fall få känna på och uppleva sin medfödda instinkt till det som det är ämnat till, likväl som att man självklart har en släde till en Husky och ett gevär till sin Gråhund...
   Hoppas att du förstår min ståndpunkt utan att känna dig påhoppad i dina synpukter.

   Vänliga hälsningar från Paula på Gårdsbacken

   Radera
 11. Intressant inlägg Åh vilka fina vovvar och trevlig hemsida, lägg gärna till den på http://www.hahund.se/hundlaumlnkar.html så fler kan hitta den

  SvaraRadera
 12. en fråga i all enkelhet,skall vi nu döma ut nästan alla raser som icke sällskapshundar,självklart skall alla hundar ha motion.De flesta hundar har avlats för ett visst arbete,jag fattar alla syn punkter,men alla vill inte ha papillion,silkestaxar mm.mm.utan en riktig hund,så lite skärpning..Tack...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Björn!

   Tack för din kommentar, jag blir alltid glad när jag får respons på mina inlägg... :)

   Det är Border Collien som ras som jag ömmar för, jag hoppas att det finns eldsjälar för alla andra raser också som kan förspråka dem.

   Självklart handlar det inte om att döma ut dem som sällskapshundar, utan precis som jag skriver i mitt inlägg så är våra vallande Border Collies de allra bästa sällskapshundar, du kanske missade den meningen?

   Saken är den att jag önskar att alla hundägare, vet vilken typ av hundras de har, nu har jag valt att värna om Border Collien, och se till deras medfödda instinkt!!! Du nämner att du vill ha en riktig hund... jag förmodar att du menar en Border Collie? Du vill ha? Men din Border Collie då, som föds med en stor andel vallningsinstinkt, den instinkten finns där inom dem. Vore det inte schysst för din hund att du lät honom/henne få utlopp för den instinkten då? Den instinkt som dessutom gör den till den hund den är...

   Jag är inte ute efter att ge pekpinnar åt människor som inte låter sina Border Collies valla, jag bara önskar att folk förstod sin hunds medfödda instinkt... Som jag skrivit förut, var inte rädd för att låta honom/henne valla, du kommer att märka att de är skapta/födda till detta och ni kommer förhoppningsvis att ha underbart roligt tillsammans... :))

   Har du vägarna förbi Gårdsbacken kom gärna in på en kopp kaffe och titta på eller testa lite vallning... :))

   /Paula på Gårdsbacken

   Radera
 13. Hej!
  Intressant blogg och diskussion!
  Har en dum fråga, det är så att jag har epilepsi och jag tänkte skaffa en hund som kan varna mig innan jag får anfallen, en sk epilepsi hund. Tror du en BC kan vara rätta hunden? Förstår om du inte kan svara på det här, men tänkte kolla iallafall.
  Tack på förhand!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   Tack för snälla ord!
   Det är absolut inte en dum fråga, mer ytters svår att svara på skulle jag vilja säga. Självklart skulle en Border Collie kunna vara den perfekta "epilepsihunden" men man kommer ändå inte ifrån att det är en utpräglad vallhund. Man kanske skulle kunna kombinera de två sysselsättningarna? Skaffar du en Border Collie, låt den valla. Varje del av landet har en lokal vallhundsklubb som anordnar vallhundskurser.
   Du får jättegärna hålla kontakten med mig och berätta hur det går och vad valet av ras blev. Jag är verkligen intresserad. En av våra valpar i vår senaste kull håller på att utbilda sig till servicehund, men han är även tänd på får och kommer att få utlopp av sin vallningsinstinkt på djur. Det går att kombinera, hundarna är smarta nog att göra skillnad på olika "aktiviteter".

   STORT lycka till!

   /Paula på Gårdsbacken

   Radera
 14. Hej igen!
  Tack för ditt svar! Har absolut fått mer kött på benen gällande rasen, känns dock inte som det är rätt hund för mig då jag aldrig haft någon hund tidigare. Och BC verkar ju inte vara första man ska köpa, då den är väldigt krävande. Man vill ju att hunden ska trivas och må bra liksom, vad vet du om hur mycket erfarenhet man borde ha?

  SvaraRadera

 15. Jag har haft en blandras som var tjuvparning mamman var renrasig border och pappan renrasig bernen sennenhund. Vi gick valpkull, lydnad,lydnad 1 samt rallylydnas. Världens godaste hund Snabblärd aktiv på sitt vis.vi tränade i åtta år.samt var han en mjuk fin familjehund.älskade våra barn.härligt psyke.han var min bästa vän som tyvärr fick cancer. Operation men blev värre.nu sover han.
  Men visst blir man frustrerad folk lägger även på blocket...Världens godaste hund sex månader tyvärr är barnen allergiska. Inte klokt.om man inte har orken att fostra barn och hund så ska man inte skaffa från början.
  Jag tycker border colli är en vacker hund med fin glöd😊

  SvaraRadera
 16. Finns ingen härligare när man möter en valp som blir ens familjemedlem och träna...det är lycka 😊

  SvaraRadera
 17. Hejsan :-)

  Läste precis din text och fick lite funderingar. Jag förstår din frustration samtidigt som jag faktiskt inte ser detta som Maria (och andra med en henne) gör som att förstöra rasen. Gå nu inte i taket och snälla läs vidare :-)

  Bordercollies ÄR fantastiska sällskapshundar (och såklart ovärderliga vallhundar). Men bara för att man väljer att inrikta aveln åt sällskapshållet betyder inte det att arbets-bordercollen kommer att försvinna/bli förstörd. Det finns många (och kommer så länge jordbruket finns alltid att finnas många) som du som avlar på deras arbetsförmåga. Däremot öppnar detta upp. Kanske för en ny ras eller en ny inriktning av rasen.

  För detta är ju problemet med alla arbetande hundar i dagens moderna samhälle; många av dessa raser har ju fantastiska sällskapsegenskaper också och alla människor som på olika sätt och vis har kommit i kontakt med dessa raser och fallit pladask för deras personligheter har inte möjlighet att ge dem det de ursprungligen avlades för. En del av oss tänker efter och letar länge och väl efter en individ som inte håller måttet som, i det här fallet, vallhund, och får den fantastiska kompis som man letat efter. Men de flesta gör oövertänkta beslut, köper en valp från närmaste uppfödare och så går det som det går. Hade det då inte varit bättre om det fanns en inriktning inom rasen där just vallningen är nedtonad?

  Jag har tidigare jobbat mycket med Siberian Huskys och kört drag, inte tävlat utan mest för skojs skull. Älskar dessa hundar, men nuförtiden bor jag i stan och har ett annat jobb. Har inte tid/möjlighet att ha 12 hundar, hundgård och ägna mig åt drag varje ledig stund längre. Bor nu i lght med två huskies. Jag går/springer i skogen med dom. Cyklar ibland med dom på drag för att det är kul men deras draglust är ärligt talat inget vidare, de trippar mest på och tycker såklart det är skönt att springa av sig. Kort och gott jag har två fantastiska kompisar om följer med på det mesta. Hundarna är glada och mår bra men detta liv hade fått mina tidigare "drag-huskies" att tugga/gräva sönder min lght i frustration.

  Eftersom jag verkligen älskar denna rasens personlighet letade jag länge och väl för att finna dessa två individer, med huskyns personlighet men utan dragvilja, så att dom passar in i mitt liv.

  Inom Siberian Husky finns ju "draghuskyn" och "utställningshuskyn" varav den senare fortfarande är en aktiv ras och många av dessa hundar älskar såklart att dra MEN ja, draget ÄR mer nedtonat och det är väl helt utmärkt. Man kan fortfarande ta del av deras fantastiska personlighet utan att behöva bygga upp sitt liv runt draget när man varken har tid eller möjlighet till detta. Och bra draghundar med de egenskaperna som krävs för detta avlas fortfarande för att det finns andra människor som brinner för just draget.

  Två inriktningar inom rasen helt enkelt. Förstår faktiskt inte problemet med detta. Ser mest positiva saker; färre hundar som mår dåligt och far illa helt enkelt :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anonym!

   Varför skulle jag inte läsa vidare och varför skulle jag gå i taket? Det är precis sådana med åsikter som dina som jag försöker nå… :)  Lite fundersam på ditt engagemang om Border Collien eftersom du inte har rasen, men jag förstår genom att läsa din text att du är helt okej med att raser delas, oavsett ras.

   Du skriver att du inte tycker att Maria förstör rasen…??? Vad gör hon då…? Skapar en ny ras möjligtvis.

   Border Collien är en vallhund med en extrem vallningsinstinkt, den instinkt som gör den till den ras den är… VARFÖR ska vi då inte vårda och vara rädd om den instinkten? Vi vill… vi vill… vi vill, men vad vill en Border Collie? Av mina erfarenheter så vill den valla och låter man den inte valla djur så är det väldigt lätt till att den vallar andra saker, som bilar, barn, cyklister och dyligt… Eller hur?

   Ska vi äventyra en sådan fantastisk vallhund på grund av att det finns de som vill ta russinet ur kakan och bara använda dem till annat? Jag har däremot inget emot att du aktiverar din Border Collie med annat om du förstår hur viktig vallningsinstinkten är för rasen och låter den få utlopp för den instinkten på ett kontrollerat sätt.

   En Border Collie är för mig en vallhund med en instinkt som är unik och som vi måste vårda och vara rädd om… En Border Collie för mig är även den allra bästa sällskapshund och genom att den får utlopp för sin vallningsinstinkt är harmonisk och alldeles underbar…

   Jag är så glad när jag märker att så många duktiga, engagerade unga tjejer/killar med Border Collies som kör agility, lydnad, bruks och annat men som ändå regelbundet vallar med sin hund, det är ansvar för rasen tycker jag och gör att det finns hopp.

   Jag tror inte det är så enkelt som du låter påskina att dela Border Collien som ras, inte utan att mååånga hundar mår dåligt och hamnar i fel händer. Vallningsinstinkten försvinner inte över en natt…

   I övrigt så är du hjärtligt välkommen in på en kopp kaffe så visar vi gärna våra hundar i arbete och som sällskapshundar… Ha det bra och klappa om hundarna :) 

   Radera
 18. Har med intresse läst alla kommentarer ovan, har själv erfarenhet av BC från min farfars gård när jag var där som ung en sommar (eg för att plugga matte men det blev mest att gå dräng istället). Nå till saken, han hade precis skaffat sig en BC då han hade får. Jag kommer aldrig att glömma den hunden, första gången vi tog den till fårhagen och släppte henne lös så tog det inte många sekunder innan fåren stod väl samlade och med en MYCKET lycklig hund :). Samtidigt så följde hon mig hela sommaren som sällskapshund när jag gick och arbetade i skogen osv. Där var hon en perfekt sällskapshund. Det är naturligtvis svårt att döma en hel ras efter en enstaka individ men nu när jag har lite mer tid (sönerna snart utflugna) och lugnare på arbetet så går ändå tankarna åt hund och då BC'n. Jag vet att den kommer att kräva tid, som alla hundar men det är jag beredd att ge den, sedan får den ju också hjälpa till att valla golfare på banan ;). Men jag kommer också försöka hitta något sätt att ge den utlopp för sina urinstinkter, vallning av får motsv, på ena eller andra sättet och det är väl det största problemet för mig. Annars är det verkligen en hundras jag älskar och jag har haft både Border Terrier, taxar och erfarenhet av andra raser mm genom åren

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för din fina berättelse... Om man förstår hur viktig vallningsinstinkten är för rasen Border Collie och förstår att det än den instinkten som gör rasen, då är man rätt man/kvinna för att skaffa en Border Collie. Stort lycka till i framtiden med din nye fyrbente vän. /Paula på Gårdsbacken

   Radera