torsdag 14 november 2013

Ila vallar på Gårdsbacken


Vi lovade att återkomma med lite fler bilder och ett videoklipp från Gårdsbackens Caol Ilas besök på Gårdsbacken...

Här har vi klippt ihop en liten videosnutt som visar Ila med matte Felicia och deras träningshelg, här på Gårdsbacken.


Felicia och Ila vallar
Vi är mycket stolta över Ila och Felicia och tycker att de jobbar på riktigt duktigt. Ila är endast sju månader och ska inte tränas hårt och definitivt inte ställas några hårda krav på.  Ila hade inte mer än ett handfull gånger vallning i bagaget sedan tidigare och hon är Felicias första egna vallhund.

Vi låter det gå lite fort och vi tillåter att Ila ibland är för nära fåren. För oss är det jätteintressant att få se en avkomma efter Fame och se hur hon/han ser ut vallningsmässigt och gärna som i detta fall, se råmaterialet. Vi är helt klart nöjda med det vi ser och vi gillar att Ila så gärna samarbetar med Felicia och att hon är uppmärksam på hennes signaler. Ila har lite mer eye än Lime och har en liten tendens att fastna i eyet, men inte mer än att Felicia lätt kan få henne att röra sig vidare. Ila visar ingen försiktighet och har inga problem att gå in mellan fåren och grindarna i den lilla fållan. Hon lär sig förvånandsvärt snabbt. Lika imponerande som vi är av Ila är vi av Felicia, som inte har någon erfarenhet av att träna en egen vallhund sedan tidigare. Det ska bli jättespännande att få följa dem i framtiden...

Tyvärr blev det inte så många bra bilder från träningshelgen. Vi tränade i ljuset av lampor och vår kamera lyckades inte riktigt klara av det... Det blev inte så bra bilder, men några lägger jag ut ändå... :))


Kameran lyckades inte fånga motiven riktigt... :))

Om motiven stod still gick det bättre... :))

Felicia och Ila får prova att valla i en liten fålla också.

Danne vill prova att valla med Ila och känna av henne lite...

Ila är helt klart tänd på det här med vallning...

Felicia har mycket bra lydnad på Ila och har henne ofta och gärna lös... :))
Det gillar jag!!!

Rådiggar den här bilden på Lime och Ila som busar. Trots täta vallningspass
så kunde de inte låta bli varandra, de busade så bra tillsammans!!!

Lime och Ila tycker båda mycket om vatten...

En vallhund föds inte som en färdig vallhund men med instinkten att bli en. Med idog träning och med schyssta metoder kan man få ett samarbete med sin hund som man inte trodde var möjligt.


Kontakta Gårdsbacken
gardsbacken@telia.com
6 kommentarer:

 1. Å vad kul att se, underbar film!! De e mycket duktiga både Ila och matte. Jag e hel impad av alla som vallar, för samarbetet och glädjen e verkligen en fröjd för hjärta och sinne att se (Danne & Fame, WOW!).

  En liten fråga: Hur länge och hur många ggr/dag tränar man unghunden så där i början? NI verkar ha världens coolaste får, men blir de inte lite stressade/irriterade av ett yrväder som springer runt så där?

  Verkligen kul att få se och följa 'Foffarna', hoppas de alla blir lika duktiga som Fame. Kram på er.

  SvaraRadera
  Svar
  1. När samarbetet mellan förare och hund fungerar som det ska är vallning en fröjd. Allting i det praktiska arbetet med fåren blir så enkelt. En kväll fick jag rysningar när Danne skickade Fame ner i fårhagen i kolsvart mörker och hon efter bara några minuter kommer upp till honom med en lugn och fin fårflock. Vi kan lita på henne, att hon tar det lugnt och inte stressar eller biter fåren. Våra får är så vana att bli hanterade med hund så de accepterar helt och fullt att låta sig flyttas av våra hundar. Skulle vi istället skicka ut ett gäng människor som skulle försöka ta fast något av fåren skulle de bli mycket mer stressade. Kommer vi utan hund kan vi inte heller ta fast något av våra får, så handtama är de inte.
   Jag är så glad att du frågar och det är en känslig fråga som ofta debatteras huruvida valldjuren utsätts för stress. Vi är alltid noggranna att informera om god djurhantering när folk kommer och vallar på vår gård, att fåren inte får jagas okontrollerat, bitas eller på något annat sätt hanteras ovarsamt.
   Filmen av Felicia och Ila är ihopklippt av många sekvenser, man försöker att stanna upp och låta hunden lugna ner sig och fåren vila med jämna mellanrum. När man tränar en sådan unga hundar som Lime och Ila vill man inte ställa så hårda krav på dem, de är egentligen alldeles för nära fåren och det går lite för fort, men fåren vänder hela tiden upp mot föraren med hjälp av hunden och känner trygghet nära människan. Att vi tränar i en liten hage beror mycket på att hundarna, om man inte har 100 procentig kontroll över dem, inte ska få tillfälle att jaga fåren så att de hela tiden måste fly "för sitt liv". När man säkert vet att man kan få stopp på sin hund i alla situationer så kan man valla på större ytor. Viktigt är att träna hunden att hålla sådant avstånd till fåren att de inte stressas. Vallhundsträning handlar egentligen mycket om god djurhantering. Man tränar hundens avstånd till fåren och man lär den att gå sakta för att inte stressa djuren när man till exempel ska flytta dem mellan olika beten.
   Hundar under ett år, anser vi, inte att man ska träna så "hårt", vi tror inte att de har varken fysiken eller mentaliteten att hårdtränas. Vi har svårt att bli imponerade av unga hundar som kommer fram tidigt. Skynda långsamt är vårt motto, när det kommer till vallningen. Lime är väldigt lättsam och lydig i vallningen så vi behöver inte ställa hårda krav på henne, självklart ska hon föra sig i samband med djuren, men det får gå både fort och nära. Vi vallar med henne en gång i veckan kanske... i snitt. Då blir det ett kort pass. Att låta dem valla relativt kontinuerligt gör att man hela tiden har koll på "hur mycket hund det är" eftersom det blir mer och mer hund ju äldre de blir...
   Våra får är bra att träna unghundar på eftersom de är så hundvana, stannar du upp i vallningen så börjar de genast att beta vilket jag inte tror de skulle gjort om de var livrädda. I filmen med Felicia och Ila så rör sig Felicia rätt snabbt vilket gör att Ila också rör sig snabbt. Vi brukar säga; Hunden rör sig efter dig och fåren efter hunden.
   Jag är som sagt jätteglad att du frågade... och vi måste alltid vara noga att upplysa om just detta med god djurhantering, det kan inte sägas nog många gånger...

   Stora kramar till dig!
   /Paula

   Radera
 2. Congratulations, she is very talented. She interited her mother's genes.

  Kram,
  Timea and family

  SvaraRadera
 3. HOLY MOLY!!!! Oh, well done, Ila och Felicia! There is so much joy in Ila's efforts; it's very evident. Being so early in the game, I can only imagine how wonderful they will be. And of course, I am especially partial to the Ila and Laddie coloring...

  Well stated regarding Nonne's question, Paula! Yes, I think the video clip did make it seem a little "fast and furious", not knowing it was several clips. Not furious in angry, it's just a saying. Of course, the slow motion made me cry! But to understand it as you explained, with the sheep obviously being used to dogs and not stressed at all, and to see Ila's enjoyment.

  How sweet it must be to welcome your "puppies" home and see how nicely they've come along.

  Big hugs to you and that lovely man Danny, and all the creatures! K.

  SvaraRadera
 4. Thanks K, you lovely woman ! :)

  Ila and Felicia is really a perfect match, and it will be a thrill to see what becomes of them. Yes, she moves a bit fast, but at that age it should just be fun (as long as she behaves) and the "real training" starts next summer, when she´s fully grown physically, and mentally ready for the pressaure she will feel, when she has to obey commands, learn left and right, slow down and give the sheep some more distance. Our sheep are so "well-dogged" so they don't suffer, despite Ila's speed in the video, and if you look how perfect Felicia moves, and how quickly Ila responds to her movements, you realise how thrilled we are to follow their progress in the future. We will keep you updated!

  Many hugs /
  Danny

  that rabbit frightens me...very slightly... :)

  SvaraRadera
 5. I mean, you work with sheepdogs and know how hard this is. There are very few dogs that could do what this rabbit does... :)

  SvaraRadera